Dolar düşünce mal gibi mercedes alan iphone alan bir toplumuz. Korkunç tüketici bir millet olup üretme anlamında kapasitemiz çok düşük. Örgütlenip ölçek ekonomisine uygun ülkeye para kazandıracak girişimler gerçekleştirmemiz lazım. O da malesef bizde yok. Bir tane büyük Türk şirketi yok, son dönem büyüyeler de inşaat, enerji dağıtım gibi düşük katma değerli işlerle meşgul. Bir savunma sanayimiz iyi gidiyor inşallah onu da baltalamazlar. Dolar düşerse Türkiye cari açık veriyor. Çünkü zengin oldum sanıp para harcıyoruz. ( zarar ediyor, batıyor )
Yuksek kur demek ucuz işçilik demek ucuz işçilik ihracat demek...
Sorun şu ki artık dolar çıkınca da Türkiye cari açık veriyor. Ben anlamadım üstad jondowes anlatsın nasıl olduğunu.
Ticaretle ve para akımlarıyla alakalı. Hem çok döviz borçlanıyoruz hem de ülkedeki yabancı paranın hızlı bir giriş-çıkışı var. Tek amaç doları düşürmek ise; teşvikleri azaltıp faizleri arttırarak bunu sağlayabilirsiniz. Tek amaç bu olmadığı için, böyle kararlar da alınmıyor.
"Faizin inmesi şart. Ekonomik büyüme için ne gerekiyorsa yapılacak" talimatının döviz kurları açısından tek bir anlamı var: Yukarı, hep yukarı.
Aslında "sağlıklı" bir ekonomi için yerel parayı değersiz tutmak kapitalizmin kuralı. Ancak bizde bu durum artan ithalat nedeniyle fazla bir işe yaramıyor. Enflasyon düşmediği için kur artışının getireceği verimlilik artışı kısmen yok oluyor. Diğer ülkelerle kıyaslayınca işgücü yeterince ucuzlamıyor ve rekabetçilik açısından düşük teknoloji içeren ihracat da fazla bir canlanma olmuyor. Yüksek teknolojiyi ucuza mal etsek, o zaman ihracat artıp ithalat azalabilir.
Forum kuralları 'nı okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Yer İmleri