Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı
faizler insin, şimdi almak mantıklı değil
ömür boyu alacak param olmayacak
Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.
İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.
doğrudur.. kar marjını indiriyorlar, buna bir şüphe yok..
ama hala kar edilebiliyor ki, bu kadar reklam harcaması yapılıyor.. ve işler kötü olsa, çoktan görmemiz gereken fire-sale tarzı yani batan geminin malları bunlar diyebileceğimiz fiyatlardan bir toplu arz göremiyoruz.. var mı gören ?? 2013- 2014'ten beri işler hep down-trend.. çoktan iskontolu mallar görmemiz gerekirdi..
müteahhit piyasasında dönen iş şu şekilde; girdin projeye, satamadın, devam edecek gücün yok- projeyi devralmaya razı başka biri çıkıyor, ettiğin masrafı üç aşağı beş yukarı ödüyor ve projeden çıkabiliyorsun.. şimdi, batık bir piyasa olsa, yeni girecek varolan projeyi devraalacak birini bulamazsın.. demek ki, batık değil, vaya batık olmadığına inanan ve cash para koyan birileri var olmaya devam ediyor..
netice itibariyle, birilerinin zannettiği gibi can çekişen bir sektörden bahsediyor olamayız, birileri hala bu sektöre para yatırmaya devam ediyor, ve bolca reklam yapacak kadar paraları var.. ayrıca hafriyat/beton/mekanik işlerini yapan taşeronlarla barter yapabilirsin, ama tv şirketiyle barter olmaz- nakit konuşur, bunun tartışması yok..
Haber olacak kadar büyük firmalarda çok sorun olduğunu olacağını sanmıyorum. Sermayesi güçlü olan yapar bekler sorun yok. Ama diğerlerinde bu dediğinizi gibi satışlar yok diyemeyiz bence.
Bir de bu siteyi takip ediyorsanız az çok borsa takip ediyorsunuz demektir.
Borsada insanların para verip hissesini aldığı ama sizin 5 kuruş etmez dediğiniz hiç hisse yok mu?
Bunun gibi düşünün. En kötü mal dahi piyasada bir alıcı bulur.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hocam mal mı maket mi meydanda?
olmaz mı ? 5 kuruş etmez hisseleri 10 liralara süren pek çok spekülasyonu bizzat içinden izledim, yaşadım.. ama bunda süreklilik yoktur, geçen sefer seni büyük zarar ettiren birinin sonraki lafına inanmazsın.. 90'lardan 2010'lara kadar tahta yapan oyuncuların nerdeyse hepsini bilirim, pek çoğuyla şahsen tanışırım, isimler hep değişmiştir.. mesela nasrullah abi beni arasa, gel alntf tahtasını yapacağız dese, şu an güler geçerim- 20 sene önce olsaydı, gözüm kapalı alırdım..
en kötü mal dahi bi piyasada alıcı bulmaz.. böyle bir şey yok.. alıcı bulacağı fiyat çok çok iskontolu bir fiyat olur.. gayrimenkulde şu an konuştuğumuz mevzu şu; bir yıl kadar 2.90 civarında istikrar bulmuş bulan doların 3.90 (veya cari 3.6x) gittiği süreçte gayrimenkul piyasası dolar bazında böyle bir güncelleme yapmadı.. yani 400 bin dolar diyenin malına artık 300 bin teklif geliyor en fazla.. ama TL bazında bir düşüş yok.. ve aslında şöyle bir şey var- dolarla fiyatlanan mallarda son 6 aydır hiç bir işlem yok.. son 6 ay zaten hiç yaşanmamış bir periyod.. (tabii beylikdüzü/esenyurt yada taşra'dan bahsetmiyorum, o piyasaları bilmiyorum, ama dolar bazında fiyatlanan merkez istanbul ticari mülk piyasasını iyi biliyorum)
aslında çok fark etmez
şimdi türkiye hariç herhangi bir ülkede müteahhit elindeki sermayeyle arsayı satın alır (1 nolu maliyet kalemi arsadır).. sonra arsayı teminat gösterek kredi alır, o parayla inşaatı yapar, tamamlar, sonra satmaya çıkar..
türkiye'de arsa sahibiyle kat karşılığı sözleşmesi yapılır, ruhsatı alır almaz lansmana çıkılır bir miktar satış yapmak hedeflenir.. arsaya para vermemiş olan müteahhit az bi miktar da maketten satış yapmayı başarırsa zaten sıfır sermayeyle işe girişmiş olur.. dikkat et !! sıfır sermaye.. yani hiç borç yok.. borç yoksa, zaten batmak diye bi opsiyon yok demektir..
Resim çok amatör oldu kusura bakmayın. Şimdi x ekseni konut TL fiyatları y ekseni zaman dersek bence biz işaretlediğim bölgenin sonuna yaklaştık.
İkinci olarak sizin dediğiniz gibi "sermaye yok" yani değirmen taşıma suyla dönüyor tabiri caizse. Değirmenin durmaması için de bazen %300 bazen %3 kâr ile satış yapmak zorunda. Reklamların artma sebebi bu bence.
İyi geceler.
Dolar şu an 4,50-5,50 lerde olsa idi ucuza emlak bulmak, nakiti olan için çok kolay olurdu diye düşünüyorum. Bu artıştan etkilenecek firmalar şahıslar kredilerini kapat baskısı üzerine mallarını ucuza satma girişiminde bulunurdu.
Ancak eski krizlerde olduğu gibi anında yükselmeyen dolar kuru biraz daha nefes alma imkanı doğurdu. Bu yüzden ben 4 aydır ciddi olarak bakındığım halde artmayan fiyatlar ve tek tük hafif düşüşler ile karşılaşım.
Eskiden olduğu gibi TL bazında fiyatlarda yüzde40 lık bir düşüşe rastlamadım. Ki o zamanlarıda çok iyi bilirim, TL nin yüzde yüzlerden daha fazla devalüasyona uğradığı zamanlarda TL bazında yüzde 30-40 lık düşüşle satılan çok gayrimenkul görmüş ve o zaman satın almış idim.
Kanımca eskiden dendiği gibi ya teğet gelip geçecek yada daha göreceğimiz şeyler var.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri