Istanbul'un nüfusü 50-60 yıl önce 1 milyonlar civarındaymış. Bugün 20 milyonlara geldi neredeyse. Şimdi bu insanların tükettiği diş macunları, oturduğu evler, aldığı bindiği arabalar, gittiği okullar, yediği yemekler, alışveriş merkezleri vs. vs. düşünün ortada korkunç bir büyüme var aslında. Bizim borsa 1986'dan beri var görece genç olsa da aslında Osmanlı zamanında bile borsa var.
Şimdi gelelim esas soruya bizim borsadaki şirketler nasıl oluyor da bu büyümeyi yansıtamıyor. Yani ortalamadan büyük bir ABD şirketinin değeri bizim şirketlerin tümünün değerinden daha fazla. Bu nasıl olabiliyor, hiç düşündünüz mü, doğru dürüst dünyada sayılı şirketimiz yok. Mesela bizim şirketlerin neden en fazla %49'u halka açık?
Bu soruları sorunca cevaplar net aslında, ahlaki bazı temel sorunlar var. Bu temel sorunlar da sürekli kriz üretiyor. Normalde bazı güzide şirketleri alıp onyıllarca hiç satmadan çok güzel kazanç sağlama imkanı varken, bizim ülkede maalesef bu imkan yoktu. Ülke büyüyor ama şirketler ve karlar hep güdük kaldı. Dolayısıyla kendim onyıllarca tuttuğum senetlerden umduğum kazancı sağlayamadığımdan, taktik; mesela 2-3 yılı kapsayan hareketler bizim borsa için daha makul olabilir, düşüncem bu yönde.
Ha bu elbette geçmişe ait bir veri yarın herşey değişir, bu da değişir.
Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
“invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham
Yer İmleri