Ben petkimi biliyorum rafineri açýlacak, liman devrede, res devrede, sadece rafineriden 500 milyon ek kar bekleniyordu, rafineriye de %18 ortak, geçen yýlýn karý hisse baþý 1 tl gibiydi. Hiç kar etmese, yani 1 tl'yi unutalým, sadece rafineriden buna göre 50 kuruþ gelmeli bu hesaba göre. Bugünkü fiyatý 4,9 ne kadar komik deðil mi?
Kriz dönemlerinde kimse bu hesaplarý yapmýyor, çünkü 1 yýl sonra ne olacaðýný bile öngöremiyor. Kriz zamanýnda alýnýr diyenler buyursun o kadar kolaysa, hergün yükselen dizginlenemeyen kur, enflasyon hedeflerinin tümden yalan olduðu, cari açýðýn sürekli yükseldiði bir ortam. Ama hepsinden önemlisi ben hiçbir krizde, seçim zamanlarý dahil konunun bu kadar hafife alýndýðýný bu kadar yapýlmasý gerekenin tersine hareket edildiði, bu kadar rasyonaliteden kopulduðunu görmedim. Yüzyýllarýn ekonomi kurallarýnýn tersi iddialarý var. Bu fiyatlarýn baþka bir izahý var mý sizce? Bir zaman sonra herþey normale döneceðine inanýyorsan kaçýrýlmayacak fýrsat var ama, amasý var iþte ya ýsrarcý olunursa? Þunu unutmayalým 100 tl var ve ayný bileþik faiz gibi hergün %5 düþüyor, bu asla sýfýr olmaz, sonsuza kadar düþebilir ve herhangi bir noktada giren parasýný her zaman sýfýrlayabilir.
Pgsus bana göre petkimden çok daha riskli, havayolu sektörü çok daha kýrýlgan. Dediðim gibi nihayetinde birþeylerin normale döneceðini düþünenler için ciddi fýrsatlar var. Risk getiri herkesin bunu deðerlendirmesi lazým.
Bu yazý yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilemez.
“invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham
Yer Ýmleri