
Originally Posted by
umutabi
İstanbulda yapılan çok ama çok katlı rezidans türü yerlerde konut alanlar ileride bayağı sıkıntı yaşayacak. Hem yüksek aidatlar hem kasaba nüfusu kadar insanla anlaşmak; düşünmesi bile korkutuyor beni. Geçmişte 6 daireli apartmanda yaşadığımız sorunları düşününce 200 daireli bir konutta nelerle karşılaşacağımı düşünmek bile istemem.
aidatların özellikle inşaat tamamlandıktan sonra inşaat şirketinin ikinci gelir kalemi olarak görülmesi bence ayrı bir sıkıntı kaynağı, bu aidatlarda gerçekçi olmayan yüksek fiyatlara neden oluyor. dolayısıyla alınan evin mesela kiraya verilebilmesine ciddi etki eden bir olgu.
eğer aidatlar yüksekse ve yatırım için alındıysa ev, özellikle sıkıntılı dönemlerde istenilen fiyatlardan kiraya verilemiyor ve bu kira çarpanının yükselmesine veya diğer bir deyimle amortisman süresinin artmasına neden oluyor. yani karlı bir yatırım olmaktan çıkıyor.
ayrıca evin gerçek değerlemesine bakarken gelecekte emsallerin dondurulmasının çok büyük bir olasılık olduğunu (rasyonel şehirciliğin galip geleceği öngörüsüyle) gözardı etmemek gerekiyor. bu durumda evin gelecekte bedavaya yenilenme olasılığıda azalıyor. zira şu ana kadar olan sistemde ev alındıktan 30-40 sene sonra yenileneceği zaman emsal artışı oluyordu ve ev sahibi evini bedavaya yenileyebiliyordu (kat karşılığı diye biliyoruz halk arasında). dolayısıyla bu emsal artışının artık gelecekte çok zor olması evlerin daha farklı fiyatlanmasını, daha doğrusu eskime payının daha çok yansıtılmasını gerektiriyor, zira ev yenilenmesi gerektiğinde ev sahibi artık tamamını karşılayacak kuvvetle muhtemel.
özetle: yüksek aidat, yüksek ev fiyatı ve gelecekte emsal artışının istanbul gibi yerlerde engellenmesinin ÇOK yüksek bir olasılık olması yatırımcılara ev alırken fiyatlara farklı bir gözle ve daha dikkatli bakmasını gerektiriyor.
Son düzenleme : discretus; 03-04-2017 saat: 22:41.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri