Sayfa 595/1027 İlkİlk ... 95495545585593594595596597605645695 ... SonSon
Arama sonucu : 8215 madde; 4,753 - 4,760 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

1.  Alıntı Originally Posted by bahri Yazıyı Oku
    arjantini evlat edinen biri çıktı
    Arjantin'in Brezilya'nın üvey de olsa bir babası var (petrol, doğal kaynaklar, yeri gelince IMF). Bizde o da yok.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Ahmetg Guest
     Alıntı Originally Posted by riko66 Yazıyı Oku
    O kadar Devalasyon oldu

Cari Açık Buna Rağmen bana mısın demedi ...

Yandık ki ne yandık....
    oyle dakkasinda olmaz etkiyi gormen icin aylar gecmesi lazim

3.  Alıntı Originally Posted by mdemir Yazıyı Oku
    türkiye batarsa borçlar da batar. imf'e verirler eti senin kemiği benim derler bence...
    Son 20 yılda batma sınırına gelen çok fazla ülke olduğu için onun kurallarını da değiştirdiler. Eskisi gibi ülke batarsa borç ta batar demek o kadar kolay değil. Geçenlerde tekstil ihracatçıları birliği uluslararası bir kuruma yapması gereken ödemeyi yapamamış veya itilaf oluşmuştu.

Ne oldu biliyor musunuz?

Ödeme yapılması gereken bu uluslar arası kuruluş Türkiye'nin ihracatçılarının yurt dışından alacakları ödemelere haciz koydurdu. Ve bu ihracatçılara dediler ki ; Biz bu alacaklarınızı bizim alacağımız için mahsup ettik siz gidin ülkenizin merkez bankasından ihracat alacaklarınızı talep edin. Artık ülkenin merkez bankası döviz mi öder? TL uzlaşmalı döviz kuru ile mi opsiyon sunar? Döviz depo karşılığı TL depo ihalesi mi açar? . Orasını bilemem.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

4.  Alıntı Originally Posted by HAKEM Yazıyı Oku
    Dolar niye ölüyor,mantığını sorabilirmiyim.Hangi done ile bunu yazıyorsunuz.
    Grafikte gördüğünüz gibi en ufak faiz artışı bütün piyasalarda deprem etkisinde hissediliyor. En son yaşandığı zaman 2008 yılında doları güçlendirmek için faiz arttırdıklarında olayların nasıl geliştiği malum. O gidişatı durdurabilmek için faizleri cart diye sıfıra çekip üzerine de yıllar boyunca para basarak yangını ancak söndürebildiler.

2008 yaşandığında USD faizi %5'ti 5. 5'e bile tahammül edemediler. O günden bugüne ABD ekonomisi çok güçlendi diye mi şimdi faiz arttırıyorlar yoksa başka numaralar mı döndürmeye çalışıyorlar, yakında hepsi belli olacak.

Bugüne kadar dolaşıma giren kağıt paraların ömrü ortalama 27 yıl.
    https://georgewashington2.blogspot.c...-for-fiat.html

Dolar kaç yıldır dolaşımda?

Ahmetg Guest
    Asagidaki paragraf ilginc
    ---------------

Türkiye’de kimse döviz kredi istemiyor, zaten yasak da, bankada da TL mevduat yok. Ne edcen? Döviz kredisi bulup Londra’da swap’la TL’ye çevireceksin. İyi de kredi notun düşünce, swap partnerin de sana şaşı bakıyor, daha yüksel faiz istiyor. Yani bankalar şiş kebabı gibi iki taraftan delindi.
    -----------------------------

Daha once rxpu ile hedge meselesini konusmustuk bunun pahali oldugunu soylemisti. Dogrudur belkide ondan sirketler hedge yapmadilar ama su yukaridaki swap meselesine kafam takildi. Nasil isliyor bu bilen varmi?

6.  Alıntı Originally Posted by harakiri35 Yazıyı Oku
    katılıyorum ayrıca da mühim olan faizlerin yüksek olması değil hızlıca "yükselmesi".

"rate of change" dayanılamayacak olan şey. devlet, vatandaş, şirketler herkes borç çeviriyor. şimdi birden bire çevrilmesi gereken borcun maliyeti inanılmaz hızlı yükseldi. Türkiye'yi iflasa sürükleyen hem bu hem de yazdığınız gibi borcun miktarı.

Yoksa eskiden de faiz yüksekti, ticarette piyasalarda ona göre çalışırdı.
    Katılıyorum.

yaşım tam yetmesede 90 ları hayal meyal hatırlıyorum.

örneğin kredi kartı almak için memur kefil istendiği olurdu.

ilk evimizi 300 peşin aylık 13tl lik 15 senet mi öyle bir rakama bir şekilde almıştık, ev kredisi denen kavram bir efsane olarak ortamlarda dolanıyordu ( en azından benim memurlardan oluşmayan çevremde)

hepsinden önemlisi gerek insanların, gerekse şirketlerin borcu çok düşüktü.

insanlar birbirine dolar ve altın olarak faizsiz borç veririlerdi ,zira doların yükselmesi fizik kuralı gibi birşeydi.

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Aynen. Ayrıca Türkiye büyümesi dövize aslında bu kadar bağımlı değildi. Cari açık bu kadar kritik değildi. Cep telefonu, internet cihazları hatta bilgisayar dahi yoktu. Bu tür ürünleri ithal etmek zorunda değildik.
    Türkiye ekonomisindeki büyümenin ve istihdamın ne denli dövize bağımlı olduğunu politikacılar geç fark etti. Millet üretimde değil cep telefonu , bilgisayar ,tekstil mağazasında, marketlerde, kargo şirketlerinde, emlakçılarda çalışarak geçiniyor.

Çek bakalım dövizi denklemden , istihdam ne oluyor?
    E bu dedikleriniz bir bizde mi oluyor ,dünya da üretim belli yerlere kaydırılıyor,tarım belli yerlere,enerji üretimi belli yerlere.Tüm dünyaya dağıtım buralardan olacak.Misal çine bir misyon verildi.Şimdi kolaysa çinle rekabet et.Onun ucuz üretimi girdiği bütün sektörlerde rakiplerini alt üst etti.Çine bu görev 20 yıl önce verildi.Tüm batılı firmalar üretimi oraya kaydırdı.Yoksa çin nerden bilecek appleın telefonunu volkswagen in arabasını yapmayı.Adamlar belli bir planla gidiyor.Bize düşen rol ise giderek tatsızlaşıyor.İşbirlikçi politikacıların verimsiz yatırımlara parayı gömmesi çok eski bir tuzak.Perkinsin bir ekonomik tetikçinin itirafları herhalde 20 yıllık kitap.Açın bakın yazılan her şey bizim için güncel ))))))))))

Alıntı Originally Posted by thron Yazıyı Oku
    Katılıyorum.

yaşım tam yetmesede 90 ları hayal meyal hatırlıyorum.

örneğin kredi kartı almak için memur kefil istendiği olurdu.

ilk evimizi 300 peşin aylık 13tl lik 15 senet mi öyle bir rakama bir şekilde almıştık, ev kredisi denen kavram bir efsane olarak ortamlarda dolanıyordu ( en azından benim memurlardan oluşmayan çevremde)

hepsinden önemlisi gerek insanların, gerekse şirketlerin borcu çok düşüktü.

insanlar birbirine dolar ve altın olarak faizsiz borç veririlerdi ,zira doların yükselmesi fizik kuralı gibi birşeydi.
    Ya o zaman durum iyiydi diye yazmayın arkadaşlar.Durumu iyi olan ülkede yüzde 100 yüzde 120 TL faizi olur mu.O zaman da batıktık şimdi de.

Sayfa 595/1027 İlkİlk ... 95495545585593594595596597605645695 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •