-
Fransiz roman ve oyun yazari, hiciv ustasi Georges Courteline’in hem dogum yildonumu (25 Haziran 1858) hem de olum yildonumu (25 Haziran 1929)

“Bir kadin asla kendisi icin neler yapildigi gormez. Sadece nelerin yapilmadigini gorur. / La donna non vede mai ciò che si fa per lei; vede solo ciò che non si fa. / A woman never sees what we do for her, she only sees what we don't do”

“Eger karim bir gun dul kalacaksa, bunun ben hayattayken olmasini tercih ederim.”
-
Macar yazar, oyun yazari, sair, gazeteci ve cevirmen Frigyes Karinthy’nin dogum yildonumu (25 Haziran 1887)
“Bunlar icin ben bir vakaydim sadece; baska hicbir sey degildim, deri cantadaki bir yigin bulgudan ibarettim. Seferberlik emri uzerine askere giden, simdi de uniformasini giyip cepheye gidecek birlige katilmadan once egitim gormeye baslayan bir asker gibiydim. Ya da yine yalnizca, resmen hukum giydigine iliskin karari henuz gelmemis ama artik bu hata yuzunden cezasini cekmeye baslamis bir suclu gibi.” Kafatasimin Etrafinda Yolculuk

“Pour ceux d’ici je ne suis qu’un cas, rien de plus, une pile de résultats dans une pochette en cuir. Je suis comme un soldat qui a reçu un ordre de mobilisation et qu’il convient maintenant d’habiller en uniforme et de former avant de le caser dans une unité. Ou, une fois de plus, comme le criminel dont le verdict n’est pas encore tombé, mais sa culpabilité ne fait aucun doute et en réalité il a déjà commencé sa peine.”
-
Sir Arthur Conan Doyle, A Scandal in Bohemia (Bohemya'da Skandal) kisa oykusunu 25 Haziran 1891 tarihinde yayinladi.
"Holmes konusmaya devam ederken, bir at arabasinin borda feneri meydanin kosesini dondu. Kucuk, guzel bir at arabasi tingirdayarak Briony Konagi'nin kapisina yaklasiyordu. Araba durdugu sirada, sokagin kosesinde bos gezinen erkeklerden biri arabanin kapisini acip biraz para kazanmak umuduyla firladi; fakat, ayni dusunceyle kosmaya baslayan baska bir aylagin dirsek darbesiyle kenara savruldu. Baslayan sert tartisma, her biri bir aylagin tarafini tutan iki muhafizin, ardindan da her iki aylagi birden savunan bileyicinin karismasiyla iyice alevlendi. Bir yumruk atildi, derken arabadan inen hanımefendi bir anda, yuzu kipkirmizi olmus, mucadele eden, birbirlerine yumruklarla, sopalarla acimasizca vuran adamlarin ortasinda kaldi. Holmes hanimefendiyi korumak icin kalabaligin ortasina atildi; fakat ona ulasir ulasmaz bir ciglik atip yere dustu; yuzunden kan damliyordu."

"As he spoke the gleam of the side-lights of a carriage came round the curve of the avenue.It was a smart little landau which rattled up to the door of Briony Lodge. As it pulled up, one of the loafing men at the corner dashed forward to open the door in the hope of earning a copper, but was elbowed away by another loafer, who had rushed up with the same intention. A fierce quarrel broke out, which was increased by the two guardsmen, who took sides with one of the loungers, and by the scissorsgrinder, who was equally hot upon the other side. A blow was struck, and in an instant the lady, who had stepped from her carriage, was the centre of a little knot of flushed and struggling men, who struck savagely at each other with their fists and sticks. Holmes dashed into the crowd to protect the lady; but just as he reached her he gave a cry and dropped to the ground, with the blood running freely down his face."
-
Ingiliz yazar,denemeci, gazeteci ve edebi elestirmen George Orwell'in (Eric Blair) dogum yildonumu (25 Haziran 1903)
"Gecmis tuhaf bir sey. Her zaman sizinledir, bence on ya da yirmi yıl once olmus bir seyi dusunmeksizin bir saat bile geciremeyiz, yine de cogunlukla hicbir gercekligi yoktur, tarih kitaplarindaki bir suru malzeme gibi, o da yalnizca bildik bir olgular dizisinden ibarettir. Sonra sans eseri bir goruntu veya ses ya da koku, ozellikle de koku, size carpar ve sadece gecmis canlanmakla kalmaz, siz de gercekten gecmise donuverirsiniz." George Orwell, Daralma

"The past is a curious thing. It's with you all the time. I suppose an hour never passes without your thinking of things that happened ten or twenty years ago, and yet most of the time it's got no reality, it's just a set of facts that you've learned, like a lot of stuff in a history book. Then some chance sight or sound or smell, especially smell, sets you going, and the past doesn't merely come back to you, you're actually IN the past. It was like that at this moment."
"Aslinda proleterler hakkinda pek az sey biliniyordu. Cok fazla sey bilmeye de gerek yoktu. Calismayi, uremeyi surdurdukleri surece, baska ne yaptiklarinin bir onemi yoktu.Doguyorlar, sokaklarda buyuyorlar, on iki yasinda calismaya basliyorlar, guzellesip cinsel isteklerinin uyandigi kisa bir gelisme caginin ardindan yirmisinde evleniyorlar, otuzunda orta yasli insanlar olup cikiyorlar, altmisina geldiklerinde de olup gidiyorlardi. Agir kosullarda calismaktan, bogaz kavgasindan, komsularla didismekten, sinema, futbol, bira ve en onemlisi de kumar yuzunden kafalarini calistirmaya firsat bulamiyorlardi. Onlari denetim altinda tutmak hic de zor degildi."

"In reality very little was known about the proles. It was not necessary to know much. So long as they continued to work and breed, their other activities were without importance. They had reverted to a style of life that appeared to be natural to them, a sort of ancestral pattern. They were born, they grew up in the gutters, they went to work at twelve, they passed through a brief blossoming-period of beauty and sexual desire, they married at twenty, they were middle-aged at thirty, they died, for the most part, at sixty. Heavy physical work, the care of home and children, petty quarrels with neighbours, films, football, beer, and above all, gambling, filled up the horizon of their minds. To keep them in control was not difficult."
-
Hollandali ressam Lawrence Alma-Tadema'nin olum yildonumu (25 Haziran 1912)
Favoriti d'argento (Silver Favourites, 1903), Manchester Art Gallery
-
12 Ofkeli Adam (12 Angry Men, 1957), Serpico (1973), Kopeklerin Gunu (Dog Day Afternoon,1975), Sebeke (Network, 1976), Karar (The Verdict, 1982) gibi filmlerin yonetmeni Sidney Lumet'in dogum yildonumu (25 Haziran 1924)
-
20. yuzyilin en onemli Avusturyali kadin sair ve yazarlarindan Ingeborg Bachmann'in dogum yildonumu (25 Haziran 1926)

"Bir gun gelecek, insanlarin siyah ama altin gibi parlayan gozleri olacak; onlar, guzelligi gorecekler, pisliklerden arinmis ve tum yuklerden kurtulmus olacaklar, havalara yukselecekler, sularin dibine inecekler, sikintilarinin ve ellerinin nasir baglamis oldugunu unutacaklar. Bir gun gelecek, insanlar ozgur olacaklar, butun insanlar ozgur olacaklar, kendi ozgurluk kavramlari karsisinda da ozgur olacaklar. Bu daha buyuk bir ozgurluk olacak, olcusuz olacak, butun bir yasam boyunca surecek."

"A day will come when people will have goldblack eyes, they will see beauty, they will be freed from dirt and from every burden, they will rise into the sky, they will dive into the sea, they will forget their calluses and their wants. A day will come, they will be free, all people will be free, even from the freedom they had intended. There shall be a greater freedom, beyond measure, a freedom to last a whole life long."
-
Sirinler’in (The Smurfs - Les Schtroumpfs - I Puffi) yaraticisi Belcikali karikaturist Peyo’nun (Pierre Culliford) dogum yildonumu (25 Haziran 1928)


Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri