Öncelikle şu alıntı yukarıda bir dursun.
Sayın Trendhound üstadın sataşması üzerine sizlerle portföy bilgilerimi paylaşmaya karar verdim. Hissenin analizini yapacak bir tarafı kalmadı, benim performansımı değerlendirelim, bakalım maliyet düşürmek iyi miymiş kötü müymüş görelim.
Aşağıdaki grafikteki kırmızı çizgi hissenin 2017 Eylül'deki 15 lira zirvesinden günümüzdeki 6.6 lara fiyatını gösteriyor.
Mavi çizgi de benim halkbank hisselerimin maliyetimin zamana bağlı değişimini.
Ben bu şekilde hesabımı gün gün tutuyorum.
Açıklamasını da yapayım:
İlk halkbank hissemi 8 eylül 2017'de yani 10 ay kadar önce 13.48'den aldım.
Sonraki süreçte hisse düştükçe ben de ek alım yaparak, ayrıca sürekli kısa vadeli alsat işleri yaparak (bunda az az ama neredeyse her zaman kar ediyorum) maliyetimi düşürdüm.
Ek alımla maliyet düşürme stratejim kasım sonundaki ilk dip görülene kadar çok etkili oldu, grafikte bu aradaki maliyetimdeki şiddetli düşüş görülüyor, 10.5 lira düzeyine düşürmüştüm. Sonrasında mart sonuna kadar dört ay yeni dip görülmediğinden ek alım yapmadım ama alsat işlemleriyle uğraştım ve maliyetimi küçük küçük düşürmeye devam ettim. Nisan sonunda hisse dokuz liranın altına kırılınca maksimum portföye ulaştığımdan ek alım işi son buldu, küçük alsatlara devam ettim ve mayıs ortasında maliyetimi 8.95'e düştü. Sonrasında mayısta maliyetimde 50 kuruşa yakın yükseliş görülüyor, bunun nedeni benim bilinçli olarak hisselerimin bir bölümünü satıp akbank-garan-işbank'a çevirmem, zararı realize edince kalanların maliyeti yükselmiş görünüyor. Bundan sonra al-sat işlerini de azalttım ve genelde beklemeye geçtim. Ancak bu hafta diğer hisselerimden kazandığım biraz parayı da halkbankta ek alımda kullanınca maliyet birazcık daha düştü. Şu anda maliyetim 8.70. En yüksek piyasa faizinden bekleme maliyetini de koyarsak maliyetim 9.30 ediyor.
Ek alımla ve alsatla maliyet düşürme stratejim hisse %20-25 düşene kadar çok işe yarıyor, veya biraz zorlayınca %30 diyelim. Nitekim halkbankta da grafikte görüleceği üzere nisan sonuna yani hisse dokuz altına gidene kadar epey iyi durumdaydım, hisse dönse dibe yakın bir yerlerden maliyetlenmiş olacaktım ama düşüş %55'leri geçti ve buna dayanacak bir strateji yok (stoploss haricinde) dolayısıyla ben de patladım. Patladım dediğim fazladan bir zararım yok, sadece artık maliyet düşüremiyorum ve düşen hisseyle beraber zararımın büyümesini izlemekle yetiniyorum.
Maliyet düşürmesem ne olurdu? Mesela TH gibi bir seferde portföyün tamamını veya yarısını yatırıp bekleseydim? Elbette başarı doğrudan hisseyi nereden alacağıma bağlı olurdu, dibi ve trendin nereden döneceğini bilemediğimiz için ben bunun yerine kendi uyguladığım dinamik yöntemi tercih ediyorum. Zararı yok, faydası var.
Mesela Sayın Trendhound 15 kasımda 10.22 maliyetle hisseyi aldı, bugün maliyeti zaman maliyetini de eklersek 11.2 gibi bir rakamdır. Benim o tarihte yani 15 kasımda maliyetim 10.85'ti, ama şu anda 8.70 ve zaman maliyetiyle beraber 9.30.
Şu andan itibaren ise ben de pasif izleyici durumdayım, ek alım yapmıyorum, alsat da yapmıyorum bu ortamda olmaz.
Merak edenler için bugün itibarıyla borsa porföyüm:
halkbank 63%, garanti 15%, ekgyo 9%, akbank 8%, isbank 5%
Bundan sonraki stratejim ise: büyük bankalar hakkında detaylı çalışmalarım var, akbank-işbank-garantinin göreceli fiyatlarına teknik analiz uygulayarak bu üçü arasında borsadan çıkmadan parayı dolaştıracağım ve edebileceğim karı yine halkbank maliyetimi düşürmeye harcayacağım.
Yer İmleri