Güzel bir yorum olmuþ, düþüncelerinizi ve yaþadýklarýnýzý paylaþtýðýnýz için teþekkürler. Çevremden ben de ayný tepkileri görüyorum.Bugün milyar euro seviyesinde yýllýk cirosu olan bir þirketin CEO'su ile biraz sohbet imkaným oldu. Türkiye dahil çok sayýda ülkede iþ yapan bir firma. Türkiye'de durumlar nasýl, insanlar ne düþünüyor, ne hissediyor, ne bekliyor diye sordu. Basýndan takip ettiðim kadarýyla, buradan takip ettiðim kadarýyla, etrafýmdan gördüðüm kadarýyla anlatmaya çalýþtým vaziyetleri. Ne olduðuna veya ne olacaðýna dair net bir algýlamasý ve beklentisi yok gibi görünüyordu. Sanýrým mantýk çerçevesinin dýþýna taþtýðý için yorumlamakta zorlanýyor. Onlarýn dolarý varsa bizim de Allah'ýmýz var gibi bir cümle gerçekten kurdu mu diyor. Savaþ çýkma riski olabilir mi diyor.
Türkiye'de sokaktaki vatandaþ rahat, biz ne krizler gördük, bu da gelir bu da geçer diyor, dolar kaç olmuþ pek de umrunda olmuyor. Ben hep 50 liralýk benzin alýyorum misali ben hep 50 liralýk pazar alýþveriþi yapýyorum diye düþünüyor belki de. Biz burada kafayý yiyoruz günlerdir. Ben kendi yakýnlarýma bile burada yaþadýðýmýz kaygýlarý aktarýnca dert etme takma kafaya sýkma canýný gibi teselli cümleleriyle yanýt alýyorum. Halkta böyle bir rahatlýk varken, biz burada acaba felaket tellallýðý mý yapýyoruz gibi bazen kendimizi sorgularken, adam savaþ çýkma riski olabilir mi diye sordu ya, varýn siz düþünün adamlarýn endiþe seviyesinin bizden ne kadar yukarýlarda olduðunu. Ne olup bittiðini ne yapýlmaya çalýþýldýðýný cidden anlayamýyorlar anlamlandýramýyorlar gibi gördüm.
Türkiye'nin Çin'den kredi alabileceðini, faiz oranlarýnýn ise Türkiye istese de istemese de yükselmek zorunda kalacaðýný söyledi. Yine de buradaki dinamikleri ne kadar iyi algýlayabildiðinden emin deðilim. Gerçi Türkiye'deki ekonomistlerin bile ne konuþacaðýný ne söyleyeceðini ne yorumlayacaðýný ne bekleyeceðini bilemediði bir ortamda, yabancýlarýn da benzer durumda olmasýna þaþmamak lazým herhalde.
Kendi adýma, ben TL'de yakalandým. Þuraya düþerse vadeyi bozar alýrým derken oraya hiç düþmedi. Erdoðan ve Albayrak'ýn konuþmalarý sýrasýnda da takipteydim þuradan buradan alsam mý diye çok düþündüm ama terste kalma riski olsun kambiyo kontrolü söylentileri olsun elim varmadý iþte. Sonrasýnda makas da açýlýnca kumardan farksýz bir hale dönüþtü durumlar. Ben artýk olduðum yerde kalacaðým. Çýkarsa da düþerse de mecburen kabulümdür.
Yeri gelmiþken, dolarda olup dalgayý yakalayan arkadaþlara gelen özgüveni de aþýrý bulduðumu belirtmeden edemeyeceðim. Elbette ki öncelikle buraya kadarki öngörülerinden dolayý tebrik ederim o ayrý, ancak söylemleri yazma tarzlarý her zaman her þeyi kesinlikle doðru bildiklerini düþünmeleri, bunlar saðlýklý yaklaþýmlar gibi gelmiyor bana, özgüven iyidir ama aþýrý özgüven ters tepebilir.




Yer Ýmleri