Elimde hisse varken de ben hep SNPAMın SONMEnin onunde olması gerektiğini söylüyordum ve o zamanlar nedenini detaylı bir şekilde verilerle yazmıştım. SONMEnin sadece az bir kira geliri var ve birde değerli bir arsası var. Ama SNPAMın hem iplik geliri var hem de kira geliri var ki arsası SONMEninkilerden çok daha değerli olduğu için kira geliri de daha fazla. Arsa gelirlerini ve iplik gelirlerini f/k 10 ile hesaplayıp (bence gayrı menkul için adil bir rakam) donen hisse sayısına bolerseniz, SNPAMın daha yukarıda olduğu görülecektir. Ama şu anki kadar bir fark olur mu onu bilemem, dediğiniz gibi makas bir hayli açıldı. Birileri bıkıp satmış da olabilir
Diğer taraftan, her iki hissenin de gercek değeri buralar olmamasına rağmen, SONMEnin bir hayli SNPAM hissesini satmış olması, değerinin altında sattığından zararına gibi görülüyor (çimentodan ileride daha büyük oranda kar gelmezse)
Bu hissenin en kötü tarafı, temettü vermemesi. Şirket aile şirketi olduğu için, kendileri istedikleri vakit ellerindekini nakite cevirebilirler ama senin hakettiği fiyattan nakte cevirmen her zaman mümkün olmuyor. Aslında temettü vermemelerini anlıyorum, neden ekstra bir vergi daha versinler, onu yatırımda kullanıyorlar. Ama işte dediğim gibi, hisse değerini uzun süre düşük tutabiliyorlar. Şu anda her iki hisse de tekrar C grubuna düşme sınırlarında dolaşıyorlar, yatırım tavsiyesi olarak algılamayın ama bende sanki bu isteniyor gibi bir his var.
Yeni bilanço yöntemi nasıl bilmiyorum, neden Sonmez çimento kısmına gerçeğe uygun değer yazılıp boş bırakılmış, burasının doldurulması için zaman mı tanınmış, bir expert gerçek değerine göre ileride hesaplayacak mı? Eğer bu olursa o zaman ciddi bir artış olacaktır, çünkü eskiden maliyet hesabı ile hesaplanıyordu ki bu da gerçek değerinin çok gerisinde. Şu an sıfır olarak yazılıp birdenbire gerçek değeri bilançoya yansırsa bir hayli pozitif fark olur ve yüzeysel yatırımcı dalar (tabi onlar dalmadan hisse yukarı cekilmiş olur)
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri