Alýntý Originally Posted by effendy75 Yazýyý Oku
Burada bir ekleme yapalým; havuzda açýk olmasý tüm bankalarýn likidite açýðý var olarak anlaþýlmamalý.. yani gün sonunda mb ye borç veren bankalar da mevcut.
Sahiden var mý?. Evds üzerinde baktýðým kadarýyla bu denli büyük bir likidite açýðý varken tcmb'ye borç veren banka sanýrým yok. Ya da ben 0 olarak görüyorum.

Tcmb borç alma faizi þu anda %16.25, Borç verme faizi ise %19.25. Ancak bu %19.25'lik faizin dahi piyasa faizinin ciddi anlamda gerisinde kaldýðýný biliyoruz. (ki bu nedenle 13 Eylülde bir sýkýlaþtýrma bekleniyor).

Bu þartlarda banka hazinesi elindeki fazla likiditeyi piyasaya en kötü ihtimalle %22-23'ten (normal koþullarda %30 ve üstü ile kredi olarak) satabilmek varken neden gidip tcmb'ye %16,25 ile borç versin?

Banka hissedarlarý bunu yapan banka hazinesi yöneticisinin kellesini alýrlar diye düþünüyorum.

Hatta bu aralar %22-23 ile parayý baðlayan banka yöneticisini dahi biraz hýrpalayabilirler, zira hiç birþey yapmasa Londra piyasasýnda %30'lar civarý swap faizi var verir elindeki TL'yi bir de aldýðý dolarý yatýrýr kýsa süreli bir enstrumana oh miss.