Siz baya makro tartışıyorsunuz, ben de güzel güzel okuyorum öğreniyorum. Bunlar yeni ilgi duymaya başladığım cahil olduğum konular. Ancak bol bol okuyorum izliyorum anlamaya öğrenmeye çalışıyorum. İnsanların ilgisini sebeplerden çok sonuçlar çekiyor. Niye oluyor değil de, ne olacak diye soruyor çoğu. Anladığım kadarıyla her zaman da sebep ve sonuçlar arasında korelasyon olmuyor bu piyasalarda. Gerekçeleriniz haklı bile olsa, sonuçlar farklı gelişiyorsa, sizin haklılığınızı ispat edecek kadar paranız var mı piyasanın karşısında? gibi bir söz okumuştum/duymuştum hoşuma gitmişti.
Ne olacak bu DXY'nin hali doların hali izlemeye devam ediyoruz bakalım. Ancak bu son haftalardaki gelişmeler piyasanın FED'in gözünü korkutması gibi oldu sanki daha çok. Ben bu yorumu yapabilecek donanımda değilim de, okuduğum makalelerden dinlediğim yorumlardan çıkardığım sonuç bu, dolayısıyla öyle QE olacak TL toparlayacak gibi bir beklentim kendi adıma hiç yok. Ancak bazı YouTube analistlerinin dediği gibi de 2019'da dolar 10 olacak beklentileri fazlasıyla abartılı geliyor. Olur mu olur kimse olmaz diyemez ama ben kendi adıma 6.5-7'leri tepe noktası olarak görüyorum, ben görmüyorum da okuduklarımdan dinlediklerimden aklı selim konuşanlardan bunu çıkarıyorum kendi adıma.
Seçim öncesi veya sonrası dalgalanmalarda mevduat faizinin üzerinde kazanç fırsatları oluşabilecek ve bunların bir kısmını yakalayabileceğim gibi bir algı var bende. Ancak öyle iki ayda parayı ikiye katlarım gibi bir algı değil. İki ayda %10 kazanabilirim gibi bir algı. Fikirlerime kilitlenmeden her gün tekrar objektif şekilde değerlendirmeye çalışıyorum.
Seçim sonrası bu volatilite zamanla azalırsa o zaman neyin peşinde koşacağım o konuda da hiç fikir sahibi değilim şu anda. Diyelim ki seçim oldu IMF geldi ekonomi düzelmeye başladı, dolar ölüp bitecek ve aylarca dokunmayıp mevduata mı kilitleneceğiz, yoksa altına mı sarılacağız, yoksa faizler iyi olacak da TL'yi faize mi bağlayacağız, o zamanlara dair şu anda hiç stratejik plan çalışması yok bende. Gördüğüm ve anlayabildiğim kadarıyla ABD'de QE benzeri bir konjonktür olursa TL'ye sarılmaktan çok altına sarılmak daha avantajlı olabilir gibi duruyor. Seçim sonrası USD ve EUR'dan medet umacağımız bir atmosfer kalmazsa altın mı alırız JPY mi alırız CHF'ye bakmak gerekir mi bunlara da kafa yormak istiyorum önümüzdeki zamanlarda.
Bir de konut piyasası var tabi, kriz ortamında konut fiyatları düşerse uygun fiyata iyi bir daire denk gelirse oturmak için daha üst seviye bir konut almak sonra eskisini belki satmak belki kiraya vermek o da aklımın bir köşesinde duruyor hep.
2019 gündemi yoğun olacak.

Yer İmleri