Alıntı Originally Posted by Realtor Yazıyı Oku
Sn JonDowes, fon topiği bulamadım burada size sorayım dedim. Nakit yönetimi konusunda tecrübesizim. www.tefas.gov.tr adresindeki fonları inceliyorum. Fonların çoğu mevduata ve tahvile göre daha iyi getiri veriyor gibi gözüküyor. Ama ne çevremde nede bu forum camiasında pek tercih eden yok. Kendi tespit edeceğim risk profilime göre , eurobond,tahvil ve değerli maden içeren geçmişi istikrarlı bir kaç fon seçip yatırım yapmak istiyorum.

Sorum şu neden fon yatırımı popüler değil? Sonuçta para piyasalarında benden çok daha uzman kişiler benim paramı, benim seçtiğim risk seviyesinde, benim adıma yönetecek. Kulağa çok iyi geliyor ama kaçırdığım bir şeyler var sanırım.
Mesela bist 25 temettü veren diye bir fon var. Sadece istikrarlı ve temmetü veren hisselere yatırım yapan uzun vade hedefleyen bir fon. Neden tercih edilmiyor?

Saygılar, cevabınız için şimdiden teşekkürler.
yatirimcinin yasina gore riskliden muhafazakara dogru kayan fonlar var , ama fon isletim ucreti sabit fonlara gore daha yuksek oluyor (ABD icin konusuyorum). Ayni dagilimi yatirimcinin kendisi de 2 ayri fon alark tutturmasi mumkun.

Nacizane fikrim, emeklilik yasiniza kalan sureye gore bir fon dagilimi belirleyin, mesela 20 li yaslarda %75 BIST , %25 Birinci degisken fon , sonra her ay ya da 3 ayda bir getirisi yuksek olan fondan dusuk olan fona aktarim yaparak bu 75-25 oranini koruyun

30 lu yaslarda %60-40, 40li yaslarda 50-50 ve en son 50 li yaslarda 25-75 ve en son emeklilik zamaninda (56 ve uzeri) %100 1. degisken fon ile devam edebilirsniz