TL faizlerindeki düşüşte dövize olan talebin etkisi oldugunu düşünüyorüm. Döviz, tl ile alınıyor ve vadesi gelen bir paranın mudisi yüzde 20 küsür faiz istemek yerine tl'sini bankaya yuzde 2-yüzde 5 arası bir faizle bırakmış oluyor. Bu şekilde bankalarin elinde yüzde 2-yuzde 5 arası maliyetle borçlanılmış para (tl) çoğaldığından, tl mevduatlara teklif ettikleri oranlar da zaman içinde azalıyor.
Aslında bankalar bu durumda dövizdeki artış riskini göze alıyor görünüyor (veya mevcut
döviz talebi buna zorluyor). Döviz kurları stabil olduğu sürece bankalar açısından kayıp riski olmadığı gibi döviz kurlarındaki düşüşün ya da stabilitenin zamana yayılmasi ekstra kazanç getirecektir. Ancak stabilitenin bozulmasi bankaların kazançlarının azalmasına yol açar.
Burada yanlış anlaşılmaması gereken bir husus vardır; tl faizlerindeki düşüsün ana nedeni döviz talebi degildir. Ana neden sıkı para politikası, kredi talebinin azalmasi vb. etkenler olabilir. Ayrıca hem tl mevduat talebi hem de döviz talebinde tl ve döviz, bankacılık sistemi içinde kalmaya devam etmektedir. Ancak yukarıda izah ettiğim gibi, birden fazla para birimi kullanan ülkelerde ilk para biriminden diğerlerine geçiş, ilk para birimine olan banka talebini düşüreceginden (zaten ilk para birimini, yani tl'yi, ucuza bulabildiğinden) faizine de etki ederek düşmesine yardımcı olabilmektedir.
Yer İmleri