TÜPRAŞ yönetimi demek ki finans işlerinden anlamıyor Osman bey.
Dağıtılan temettü miktarının ile çekilen kredi miktarını ve mümkünse kredinin oranınıda yazsaydınız. Ben yazayım geçen sene 1.5milyar TL civarında kar dağıtmış. Tüpraş'ın %49'u halka açık yani 750milyon halka dağıtmış. Oda 210 milyon dolar yapar.
Dağıttıkları temettü yapacakları yatırımı karşılıyormuymuşda, adamlar buna rağmenmi gidip kredi çekmişler. Hayır.
Akaryakıt piyasasında fiyatlamaların dolardan etkilendiğini sanırım biliyorsunuzdur. Yani iç piyasada fiyatlar belirlenirken döviz hareketleri işin içindedir. TÜPRAŞ ürettiği tüm ürünü iç piyasaya satsa, bizim ülke olarak rafine edilmiş ürün ihtiyacımızı dahi karşılayamaz. Yani ürettiği ürünü satma sıkıntısı olmayan ve sattığı ürün dövizin hareketlerine koteli yükselip alçalan bir ürün. Yani aslında öyle bize yansıtıldığı üzere dolar riski olan bir firma değil.
Ben uluslararası firmalarda çok uzun yıllardır çalışıyorum. Uluslararası fonlardan kredi alma işinin pek çok kez parçası oldum. Bu iş öyle gidip bankadan araç kredisi çekmek gibi bir şey değil. Size krediyi veren firma, tüm değerlerinizi ve kredinin kendisine dönüşünü garanti altına almadan vermez o krediyi. Öyle basında yansıtıldığı gibi olmuyor o işler yada bizdeki gibi vurgun amacıyla yapılmıyor.
Ayrıca TÜPRAŞ bir kredi kullanırken, karlılık çalışmalarını en ince detayına kadar yapmıştır. Kullandıkları kredi miktarlarının oranıda son derece düşüktür.
Kısacası, o kredi alınırken her iki tarafta sizin ve benim düşünemeyeceğimizden fazlasını düşünmüşlerdir.
Yer İmleri