Originally Posted by
MeDe
Herkese merhabalar;
Forum ile tanışmam bu topic sayesinde olduğu için ilk yazımı da merhaba diyerek buraya paylaşmak istedim.
Ben de sessiz takip eden ekiptenim. Büyük bir keyifle iki başlığı da okuyarak bitirdim.
Şahsi kanaatim emsalsiz bir kaynak Türkçe olarak.
Kitap şekline getirilmesi ile ilgili görüşleri paylaşan arkadaşlar olmuş kesinlikle katılmakla birlikte alanında tek olur diye düşünüyorum.
İçi boş nice bloglar kitap oldu binlerce sattı.
Kendimden bahsedersem sözleşmeli memur statüsünde spesifik bir alanda çalışıyorum.
Eşimle meslektaşız fakat farklı görev tanımlarıyla çalışıyoruz.İş hayatında başlayalı 4 seneye yaklaştı
Çok şükür 2 kişi çalışınca bereketli kazanıyoruz.Çalışmaya başladıktan sonra aldığım ilk maaşı idrak etmem 1 ay sürdü.
Öğrencilikten çıkan biri için maaş almak bir de bunun her ay tekrarlanacağını bilmek çok çılgınca bir şey.
Nitekim ilk bir sene, ay sonunda ekside olmayım yeter mantığıyla hakkını vererek yedim.
Sonrasında malum ülke gündemini ilgilendiren olaylar patlak verince ilk defa o zaman geleceği planlamak gerektiğini fark ettim.
Düğün arefesi de olduğu için yatırımı altına yaptım.O zamanlar hareketliydi altın.
Her Türk genci gibi bizde aman ailelerin istediği olsun, aman konu komşu eş dost memnun ayrılsın,hayatta bir kere yapılıyor eksiği olmasın diyerek,
varı yoğu düğüne verdik.Aile destek çıktı ama yine de katmerli bir borç ile düğün işlerinden sıyrıldık.
Maalesef insan bu işlerin fazlasının gereksiz olduğunu ancak düğünden sonra idrak edebiliyor.
Sonrakı 1,5 yılım borçlarla geçti.
Eksiye düşmüyorduk ama farkettim ki artıya da hiç çıkamıyorduk.
Borc kalemleri bir bir eksilmeye başladı fakat kenara koyabildiğim 3 5 ne varsa bir şekilde harcanıp gidiyordu.
Bir süre sonra sürekli başladığım yere dönmenin ruh halimi etkilemeye başladığını hissettim.
Sadece ben mi böyleyim acaba diye araştırıp sorgulamaya başladıkça finans dünyasıyla tanıştım.
Forumda da adı geçen kitapların bir kısmını okudum.
(Talihsizliğim ilk kitap olarak B. Graham-Akıllı yatımcı olunca tabi beni bir hayli zorladı.).
Alım-satım yapmadan amatör olarak borsayla ilgilenmeye başladım.
Bol bol okudum, fiyatları takip ettim, kendimce simülasyonlar yaptım.
Yaklaşık 9 ay önce artık zamanı geldi diyerek borsaya adım atacaktım ki evdeki hesap çarşıya uymadı.
Aylık gelir gider dengesinde elimde olmayan bir bozulma oldu.Sonucu olarak borsaya giriş ertelendi.
O zamanlar takibimde EGEEN,TUPRS ve BIM ile ilgileniyordum.
Alabilmiş olsaydım acemi şansı bana oldukça yardım etmiş olacaktı ama her şey kısmet işi.
Nitekim Ağustos ayında ilk alımım ile birlikte aylık tasarruf amaçlı borsaya girişimi yaptım.
Arkasından Ekim ayında iş değişikliği olunca tekrar bütçe başa döndü.
Hemen hemen hepinizden acemi olduğum gibi portföyümde oldukça küçük.
Ama beni sevindiren nokta Ağustos ayından bu zamana az çok bakmadan her ay portföye ekleme yapabildim.
Yabancı kaynakları okumak keyifli olsa da ülkemizi anlatmadıklarını,genel prensipler hariç de bizdeki uygulanabilirliğinin zayıf olduğu düşüncesindeyim.
Türkçe kaynak arayışı içindeyken burayı buldum ve fazlasıyla ihtiyacımı giderdim.BU vesile ile başta başlığın kurucusu
sn. Cautionary hocama ve paylaşımda bulunma lütfunu gösteren tüm diğer üstadlara şükranlarımı sunuyorum.
Geldiğim noktada hemen her hafta yeni şeyler öğrenip denemeler yapıyorum.
Sizin çok temel olarak gördüğünüz bazı konuları ben ilk defa duyup araştırınca ufkum genişliyor.
Aynı zamanda burda paylaşım yapanları gördükçe uzun vadeye olan inancım artıyor.
Portföyümde ufak ufak 12 adet hisse var.Deneme olarak kullanıyorum portföyü henüz uzun vadeli portföy oluşturmadım.
Nasıl kazanılacağını öğrenmek istediğim gibi nasıl batılacağını da portföy küçük iken tecrübe etmek istiyorum.
Krizlerin hiç birini yatırımcı olarak görmedim.Yaşamadan da nasıl tepki vereceğimi kestiremiyorum.
Ama en azından ileriye dönük kenarda birşeyler tutmak beni mutlu ediyor.
Uzun vade de dolara karşı endeks kazandırmıyor olabilir fakat benim amacım köklü şirketler ile ortak olabilmek.
Yatırımlarımı da kar beklentisinden çok ,ucuz fiyat üzerine kurmaya çalışıyorum.
Yakın takip ederek Sn. Dudu gibi uzun yıllar bir yatırım geçmişim olması amacım.
Portföyümde hisse senedi küçük bir yer kaplıyor.Diğer portföy bileşenleri ise TL-DÖVİZ-ALTIN.Ev-arsa yok, bir aracım var.
Portföyüdmde 12 hisse var, bunları büyük,temettü verimi yüksek,gelişim gösterebilecek ve kötü günleri atlatırsa getiri getirebilecek hisseleri harmanlayarak yapmaya çalıştım.
Farklı ağırlıklarda TUPRS,BIMAS,HEKTS,ISYAT,SİSE,SODA,BRISA,POLTK,TOAS O,DOAS,ULUUN,TTRAK portföyü oluşturuyor.
Becerebilirsem önümüzdeki yıllarda biraz daha sayıyı azaltabilirim.
Aynı zamanda da EREGL,EGEEN,SARKY,KORDS takibimde uygun fırsat gelirse portföye ekleyebilirim.
Yazı çok uzadığı için herkesten özür dileyerek başlığın uzun ömürlü ve daha hareketli olmasını temenni ediyorum.
Çevremde benimle aynı yaş grubunda olan insanlara bakınca maalesef ekonomi okur yazarlığının sosyoekonomik sınfı yüksek olan kesimde bile çok zayıf olduğunu görüyorum.
Burada konuşulanlardan ufak bir şeyler anlatmaya çalıştığımda hayat kısa falan diyerek kestirip atıyorlar.
Umarım tasarruf kültürü eskilerde olduğu gibi yeniden hak ettiği değeri bulur.
Şahsi kanaatim benim gibi yaşı genç katılımcılar için piyasa şartlarında yapılabilinecek en iyi borsa yatırımı büyük oyunculardan önce temeli sağlam küçük şirketler bulup onlarda ısrarcı olmak.
Tabi böyle bir şey mümkün ise.
Sağlıcakla kalın...Saygılarımla...
Yer İmleri