Eğer bir trader %458 ile TL shortlamakta inat ediyor ise çok kısa bir zaman aralığında TL'nin devalüe edileceğini speküle ediyor demektir.
Örneğin %10 risk ağırlığı ile çalışıyorsa %458 ile shortladığı paranın 10 gün içinde %150 devalüe olması gerekir.
Hadi diyelim risk almayı seven bir trader, %50 golden shot tarzı bir risk ağırlığı ile giriyor. Bu durumda da paranın 10 gün içinde %75 devalüe olmasını fiyatlıyor olmalı.
Matematiksel olarak risk-fayda denklemi çok mantıklı değil. Bu nedenle aklıma başka bir şey takılıyor.
Böyle bir atak karşısında swap kanalının kurutulacağını bu spekülatörler biliyordu. Zira geçen sefer de bu tedbir alınmıştı.
O nedenle faizi yukarı sürenler acaba ters ayakta başka bir opsiyona mı oynadılar (borsa,tahvil,varantlar). Amaçları cambazı seyrettirmek mi?
Eğer böyle bir durum varsa direnebilecekleri süre öngörülenden daha uzun olabilir.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
İnciluzlar, Osmanlı tokadını yedi...
Yarının gazete başlıkları...Pozitif toplantı...
Abi benim aklıma da geldi de işte finansal bilgim kelimelere dökmeye yetmedi. MB nin böyle sert bir harekette , hemde seçim öncesi, ilk iş olarak swap kısacağını bana sorsan söylerim. Ağustos ayında da ilk iş olarak bunu yaptı geçmişi var yani. Bence o hareket o akşam 5.85 te son buldu. Gidecek olsa Pazar gecesi sığ piyasada basardı zaten. Keza pazartesi öğleden sonra swap müdahalesi geldi. Muhtemelen tl longlayıp faize yatan carry tradeçilerin vs kapanma emirlerini patlattılar o iş bitti orada. Muhtemelen Cuma günü patlayanlar arasında tanıdıklarda vardı. Hortumu kestiler seçim öncesi kazaya uğramayalım diye.
Arkadaşlar merhaba,
Eylül'de düğün yapacak bir arkadaşım var. Ciddi anlamda tedirgin. Nakit hazırda parası yok maalesef. Bana sorup duruyor, düğün için kredi çekip altın alayım mı diye. Normal şartlarda maaşından (kamu çalışanı) arta kalan ve ailesinin zamanla kendisine yollayacağı tutarlarla altınları eylüle kadar tamamlayacaktı ancak şu son 2 gunde olanlar ve seçim sonrası altının yükselmesi durumu onu düşündürüyor. Siz olsaydınız ne yapardınız?
Şimdiden zaman ayırıp yanıtlayan herkese çok teşekkürler.
Yurt dışındaki traderlar derinlikli piyasalarda işlem yapmaya alışmış olabilirler. Tüm altyapıları buna göre kurgulanmış olabilir. Türkiye ise aslında 1-2 yıldır finansal enstrumanlar açısından çok sığ bir piyasa. Yani aslında Londra tarzı bir piyasaya ait değil. Yapısı gereği belki olamaz da. Bu uyumsuzluktan dolayı bazı anomaliler de oluşuyor olabilir.
Yabancı çıkmak istese nasıl çıkacak? Ya tahvilden ya da borsadan. Tahvil piyasasında bazı günler 100.000-200.000TL lik hacimler oluyor bazen hiç olmayabiliyor. Bin TL diyorum bakın milyon TL demiyorum. Borsa desen karşı ayaktaki TL likidite çok az olduğu için çoğu işlem fiktif gerçekleşiyor olabilir.
İnşallah durum böyle bir piyasa uyumsuzluğundan kaynaklanıyordur. Zira eğer böyle değilse başka olasılıkları değerlendirmek gerekli.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer İmleri