Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
Yahu kimde var bu inanç...vob topiğini diyorsan, orası her zaman short ağırlıklı olmuştur...vob camiası her zaman çöküş bekler.

Ben esas mal tutanlara bakıyorum, temettücülere bakıyorum...Kentuf bile aylarca mal taşır olmuş...bu durumda uzun vadeci hiç bir ky nin mal satmaya niyeti yok diyebilirim...1-2 arakadaşım var, 2-3 yıl önce poz almış bekliyor.

aslında hisseler 2013 den bu yana kazandırmadı fikrine katılıyorum...hele enflasyondan arındırdığında zarar katmerli...ya da döviz bazlı bakılınca zarar büyük...bu zararın çıkmasını beklemek godot u beklemek gibi.

benim gördüğüm 2013-2017 arası imkb yatayda takıldı tl olarak...ama bu süreçte fiyatını 3-4 e katlayan pek çok u-100 hissesi var...yani para kazanan bu dönemde de para kazandı.

son 4-5 senede aselsan, petkim, otokar gibi fiyatını 3-4 e katlayan u-50 hisseleri var...son 8 seneye bakınca fiyatını 20-30 kat arttıran bir sürü u-100 hissesi var...bankalar hariç hiç bir sanayi hissesi ucuz gelmiyor bana...daha nereye gidecek borsa...alacaklarsa, endeks gidecekse yine bankalarla gider biraz daha...ama ben vereceklerini düşünüyorum...hele 50 katına çıkan kağıtlarda çok canlar yanacak bence.
Hangi başlığı açsam insanlar karamsar hocam. Dolar çıkacak, ülke göçecek şeklinde görüş hakim. Referandum başlıkları, vob, hisse başlıkları...

Ülke ile ilgili yorum yapmıyorum beni aşar.

Borsada ise bence de ekonomi kötü, ülkenin katma değeri düşük. Borç almış gitmiş. Turizm den destek yok. Krediler dönmemeye bir başlarsa zincirleme reaksiyon görürüz, yurt dışının durumuna göre ya teğet geçer ya deler geçer. Bu durum bankaları ve endeksi aşağı çekebilir.

Işte bu tarz ortamlarda borsada köpük oluşması gerçekleşebilir diyorum. Herkes bunları görüp buna gore pozisyon alacağı için py bu insanları mazot yapıp epey daha yukarı gidebilir. Ayrıca endeks dibi 2 sent zirvesi 5 sent, mevcut değer 2.8. Giderse çok da sürpriz olmaz...

Benim tuzum kuru hem %50 maldayım, hem de tek kağıt hariç deli gibi kardayım. Kârdan kolu keser çıkarım.

Ayrıca hisse bazlı bakarsak hizmet / sanayi olarak ucuz kağıtlar olduğunu düşünüyorum.

Bu dolar kurunda thy mesela. Çok kötü gidiyor ama bilanço bir toparlarsa buralar bedava kalır. Tekfen mesela, 3.5 lardan 9 a geldi ama yıllık 500m ve üstü karlılık sağlarsa 6.5 fk civarına işlem görüyor olacak, dünyada inşaat şirketleri için ortalama 15fk... gübre için 20fk...

Karel mesela, dünyanın işini yapıyor inanılmaz ar ge bölümü ve harcaması var. Iki bilanço ile çok ilginç yerlere gidebilir.

Aynı şekilde şirket alıp satan isgsy var, şirket o kadar ucuz ki kasasındaki nakit para kadar para verip şirketi satın alıyorsunuz iştiraki olan 5 şirket yanında hediye geliyor... gerçek hayatta böyle bir şey mümkün olur mu? Borsada satıyorlar.

Ben sadece kendi elimdeki kağıtlar için konuştum. Daha analiz ederseniz ne cevherler var. Mesele keşfedilmeden bulup pozisyon alabilmekte.

Kentuf üstad kadar olmasa da koklamaya çalışıyoruz. Uzun vadecilere bakın, aselsan tupras ttrak vs vs... hep aynı şeyler. Aselsan 19 liradan alıp kaça satacaksın, 12 liradan 6 liraya düşmüştü başlığında her gün küfür kıyametti 6.6 liraya aldım 3 4 sene oluyor. Şimdinin 3 lirası. ( mal gibi 7.50den verip bir de sevinmiştim ) O fiyata iyi kağıttı şimdi alsan ne kazandıracak? O noktada da size katılıyorum açıkçası.