Ben de uzman değilim tabi ki. Aslen mühendisim. Ancak dediğim gibi , nitelikli yatırımcı olmak amacıyla bir kaç kez SPK uzmanlık sınavlarına girdim. Yatırım fonları ile repo, bileşik olarak aynı kapsamda değerlendirilir ve bununla ilgisi sayısız soru oluyor. Hatta yatırım fonu/repo şeklinde ifade edilir günlük enstrümanlar ve tümüyle aynı hesaplamalar geçerli oluyor.
100 liranız var repoda ertesi gün 101 lira oldu varsayalım. Yatırım fonu da repo sahibi profesyonel yönetici de yeni oluşan portföyü/havuzu ( 101 tl'yi) kullanır yeni yatırımda artık ve ikisinin getirisi de bileşiktir ve teoride aynıdır. Ancak pratikte, her gün artan kar kadar miktarı bir fon yöneticisinin ana para ile aynı verimde kullanması kolay olmadığı için etkin bir bileşik yaratamayabilir reponun aksine.
Yatırım fonunun aslında başka bir dezavantajı var vergilendirme açısından (sadece satış anında kesilmesi sayesinde, diğer muadil ama günlük %10 düzenli kesilen başka enstrümanlara göre )ancak matematiksel olarak karmaşık bir konu ve girmek istemiyorum.
Zaten diğer enstrümanlarda %15 stopaj olduğu için anlamlı da olmaz.
TL portföyümü ikiye böldüm bir bölümü anadolubanktaki günlük mevduat faizinde ve aldığım oran %24 diğer tl portföyüm ise PPF FIL de o da %24,6 eşlenikli
Bence artık PPF için tehlike çanları çalıyor. Belki de Fonlar likiditeye doymaya başladı..
Gerçi portföyümün çok büyük bir bölümü altın ve dövizde olsa da kalan TL leri optimal değerlendirmem gerekir diye düşünüyorum
hellistheothers hocam siz haklısınız: fonlarda bileşik getiri vardır, her gün fonun fiyatı arttığı ve yeni bakiye ile nemalandığı için
vivatrader hocam siz de haklısınız: bizim burada paylaştığımız fon mk oranlarının(bir günden fazla olduğu durumda) sunduğu getiriyi bir miktar daha düşük günlük mevduat basit oranı ile almak mümkün.
Örneğin FIL'ın 1 haftalık mk oranı 24 diyelim.
FIL'in 1 haftada sunduğu getiriyi günlük mevduattan almak için atıyorum 23.95 günlük mevduat oranı yeterlidir
Fonlar için paylaştığımız mk oranlarının günlük mevduata karşılık gelen oranını faklı bir şekilde hesaplayıp öyle sunmak lazım
Ama uğraşmaya değmez. NewsTR hocamın dediği gibi aradaki fark açık
Yer İmleri