
Originally Posted by
rxpu
Döviz (dolar) enflasyon ilişkisinde en kritik nokta bence şu: Döviz belirli dönemler enflasyona karşı koruma sağlayamayabiliyor. Bu 2 yıl gibi bir süre olabileceği gibi konjonktüre göre 7-8 yıla varan bir süreyi de kapsayabiliyor.
Önemli konu dövizin enflasyona yenildiği bu dönemlerde harcamaları döviz birikiminden yapmamak.Zira eğer bu dönemlerde harcamalar döviz bozularak yapılırsa dövizin enflasyon karşısındaki zararı realize edilmiş oluyor.
Halbuki bu dönemlerde varsa TL gelirleri harcanırsa bu tür dönemler de nispi enflasyon zararı realize edilmeden atlatılmış olur.
O nedenle uzun vadeli döviz tasarrufu bağımsız gelire sahip yüksek gelir grubuna daha uygun. Zira bu grup dövizin enflasyona yenildiği dönemlerde ellerindeki dövizi harcamama lüksüne sahipler.
evet.."harcamama lüksü".. varsayımımız bu.. "dunya ölçeğinde alım gücü" derken de birazda bunu kasdediyoruz.. hatta Turk piyasası gibi az gelişmiş piyasalar yabancı traderların hızlıca dolar getirilerini arttırmak için kullandıkları piyasalar.. bizler de eğer doları günlük giderler için harcamak zorunda değilsek özellikle baskılanan ve yapay fiyatlamayla düşürülen kur nedeniyle TL nin alım gücü artacağı için çeşitli stratejilerle (hisse, tahvil, eurobond vb) dolar miktarını normalden daha fazla arttırma şansına sahip olabiliriz..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri