Alıntı Originally Posted by KaraKemal Yazıyı Oku
2003 yazında türk insanı ömrü hayatında ilk defa doların düştüğüne şahit olmuştu, büyük bir heyecan vardı, böyle bi şey nasıl olabilirdi ? -finans uzmanları, ekonomistler, profesörler arasında 2003 sonbaharında büyük bir devalüasyon olacağına inanmayan tek bir kişi bile yoktu.. 1.60'lardan 1.40'lara düşen dolar kuru yüzünden cari açık yükselecek ve %100 kesinlikle döviz krizi patlayacaktı.. iki kere iki dört
2003 başında ali ile veli iddiaya girerler, ali 100 dolarını bozdurup yüksek TL faizine yatırır parayı, veli ise 100 dolarını dolar olarak tutar.. aradan 10 yıl geçer 2013 başı itibariyle durum şöyledir:
10 yıl sonra 2013 başında TL faizde kalan ali'nin parası 165 TL'den 814 TL'ye ulaşmıştır, yani 460 dolar olmuştur, veli'nin 100 doları aynı 100 dolardır (177 TL karşılığı).. veli'nin kurnaz bi arkadaşı olan murteza ise 100 dolarını bankaya yatırıp dolar faizinden istifade etmiştir, onun parası ise 134 dolar olmuştur (237 TL)

Alıntı Originally Posted by ibrahim Yazıyı Oku
1990 yilindada baslasak yine tl faizi, dolar faizini yeniyor eski sayfalarda paylasmiatim...
Aradan tek bir tarih ve vade cımbızlayıp örneklemek eksik ve yanlış yönlendiriyor.

Doğru bir resim için sadece 2003 başı gibi tek bir tarih değil, mesela son yirmi yılda her yıl için bu hesabı yapın, daha iyisi her ay için yapın. On yıl vade değil, 1 aydan on yıla kadar, ya da günümüze kadar olan süre için yapın.
Elinizde bilgisayar var, programla veya excel ile bile yapılabilir.
Ortaya dökülecek tabloyla ne zaman dolar alıp ne kadar tutunca mevduata karşı ne kadar kar/zarar edilmiş görülebilir.

Üşenebilirsiniz veya yapmayı bilemeyebilirsiniz, ben yaptım. Kısaca yazayım:

Eğer 2001 krizinde (şubat 2001- şubat 2002 arası) ve 2002 ortası-2002 sonu arası dolar aldıysanız TL mevduata karşı günümüzde hala zarardasınız.

Ocak 1997-şubat 2001 arası, şubat 2002-2002 ortası arası, 2002 sonu-nisan 2003 arası dolar aldıysanız yaklaşık mevduatla başabaş getiriniz var.

Nisan 2003 ten 2018 temmuza kadar dolar aldıysanız mevduata göre kardasınız (2008-2011 arası aldıysanız iki kat kardasınız).

Son kur krizinden sonraki dönem için de yaklaşık tarihlerle Ağustos-kasım 2018 arası dolar alanlar ve mart-ağustos 2019 arası dolar alanlar da TL mevduta göre zarardalar. kasım2018-mart2019 arası alanlar yaklaşık başabaş durumda.

Bu hesap için ortalama TL ve USD mevduat faizlerini kullandım, belirtmem gerekir ki işin peşine düşüp küçük bankalardan vb. 1-2 puan fazla faiz alabilirseniz hesaplar da oynayacaktır. USDyi uzun vadeli tutuyorsanız (on yıl gibi) mevduat yerine iki katı faizle eurobond alırsanız yine bu hesaplar oynayacaktır.

Kısaca kriz gibi devalüasyon veya kur zıplaması olan zamanlarda panikleyip tepeden dolar almayan, bekleyip ortalık durulunca sakin zamanlarda zamana yayıp parça parça alım yapan kişiler TL mevduata göre artıdalar.