Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım mı.?

Oylayan
145. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir

85 58.62%
  • dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı

18 12.41%
  • Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil

12 8.28%
  • Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı

20 13.79%
  • ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok

18 12.41%
  • Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.

4 2.76%
Multiple Choice Poll.
Sayfa 247/1002 İlkİlk ... 147197237245246247248249257297347747 ... SonSon
Arama sonucu : 8012 madde; 1,969 - 1,976 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

1.  Alıntı Originally Posted by EMLAK Yazıyı Oku
    çoğu kişinin yanılgısı bence şu . herkes bildiği şeyi veya sandığı şeyi karşıdaki başka düşünen birine ikna etme derdi.

emlak fiyatlarının hali hazırda düşmemesinin büyük bir nedeni de gelen milyonlarca suriyelidir. resmi rakam sanırım 4 milyon ve bunların hiç birinin evinin olmaması.

gelir dağılığımının adaletsizliği sürekli eriyen milli gelir ve milletin alım gücü.

bu şekilde devam ederse.. emlak fiyatları evet düşmesi gerekir.

ama yinede herşeyde olduğu gibi .. ev araba inek gübre aklına ne gelirse.. aynı zamanda fırsattır. konusu hakkında sağlam bilgisi olan herkkimse fiyatı düşük bulduğunda alır ve değerlendirir.
    Bence yanılıyorsunuz , emlak fiyatlarının dusmemesinin sebebi Suriyeliler değildir.

Düşmemesinin sebebi dolar 3-4 tl iken 500 bin lira olan konutun , dolar 6 tl ye yakın olmasına ragmen son bir kac ay oncesine dore hala 500 bin lira olmasıydı . Emlak fiyatı dustu ama dolar bazında .

dolar su anda hala 3-4 tl olsaydı o 500binlik emlak..tepeden gelen satıslarla 200-300 bin TL olurdu..

sizin durumunuz sunun gibi..sizinle aynı siteden ayn ı gun bir amerikalı ev alıyor . siz ( dolar 3,5 tl den ) 350 bin tl oduyorsunuz..amerikalıda 100 bin dolar oduyur..

evi satmaya karar veriyorsunuz 2019 yılında ve tesadufki amerikalı arkadasınızda satmaya karar vermiş aynı gun tapu dairesinde karsılasıyorsunuz .

siz evinizin hic prim yapmadıgından , aldıgınız fiyata sattıgınızdan bahsederken 100 bin dolara aldıgı evi 60 bin dolara ( 350 bin tl nin 2019 dolar karsılıgı ) satan arkadasınız size bir garip bakıyor .

işte o amerikalı o evi 100 bin dolara alırken , markette , kasapta restoranda . araba galerisinden , nalburda benizn istasyonunda ve daha bir sütü yerde ne varsa ( dolar 3,5 tl iken ) 2019 da onların hepsinin fiyatı dolar 5,7 den tl karsılıgı olşarka guncellendi.

hem dolar bazında hem tl bazında dususte bekliyor olabilirsiniz yani 100 bin dolar karsılıgı 350 bin tl ye alınana evin .. 200 bin tl karsılıgı 30-35 bin dolarlara dusmesi gibi bir durum ..

Buda gerceklesebilir belkii . dolar 10-12 ..enflasyonda %50 uzeri olursa.

ama su anda gerceklesebilecegini dusunmuyorum cunku kredi faizleri düşük ve talep var.

Alıntı Originally Posted by Halukcan Yazıyı Oku
    https://www.youtube.com/watch?v=1fghcdoarXQ

Bu izdihamin galeride olmamasının tek nedeni, araba alacak paraları yok. Bu yeni nesil kadar mateyalist ve lüks tüketime düşkün başka bir nesil görmedi bu ülke.
    genel trendden bahsediyorum.. geçmişe göre daha fazla sayıda insan mesela ev alırken balıklama atlamıyor.. alırken estetik kaygılara ve çevresel faktörlere daha çok önem veriyor..diğer yandan verdiğin fotografta starwars filmi için kuyruğa girenleri de göstersen kalabalıkmış etkisi verirsin..o kuyruklardaki izdihamları görmedik mi geçmişte ? ama star-wars filmine gitmeyen milyonlarca insan var olduğu gerçeğini değiştirmiyor.. kadraja neyi almak istersen onu görürsün..
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

Alıntı Originally Posted by hkm Yazıyı Oku
    Emlak işi bitmiştir.Herkes ekonomist oldu.Alıyor ellerine hesap makinasını ,dolar artma olasılığını,borsayı,faizleri,evlerin fiyat artışının olmamasını hesaplıyor,hayat pahalılığı işsizlik falan da düşününce matematik tutmuyor millet ev almıyor.Fırsat diye alanlar da oturma amaçlı alım dışında mutsuz.Oturma amaçlı ev başka,o felsefi bir konu ona karışamam ,ben kiracı olmayı severim.2 evim var biri boş biri kirada ben de kirada oturuyorum.Oturduğum evi alacak param var arada niyetleniyorum,alıyorum hesap makinasını elime ,hesap kitap sonunda 6 aylık peşinlerle kiramı ödeyip devam ediyorum)))))))(aylık ödemeye sıkılıyorum,indirim falanda istemedim evsahibimden )Evsahibim aman çıkmasın diyormuş gıyabımda.Ben bankadaki naktime bakıyorum,nakit artış hızıma bakıyorum,eve bakıyorum,biraz daha eskiteyim nasılsa sonunda bana bir ara satar diye bekliyorum.Sanırım 2022 de ben bu evi de alırım,aslında evi çok seviyorum hiç çıkasım yok.
    12 senelik R10.NET forum üyeliğim vardır. halen daha yazarım forumda.

bilen bilir forumu...

gençler umutsuz ve hemen zengin olma derdinde şimdi. dolandırıcılık yapma pahasına. hiç kimse5 10 seneyi düşünüp yatırım yapmıyor artık. bugün işkurayım 1 saat içinde kaç para kazanırım bunun derdinde.

4.  Alıntı Originally Posted by hkm Yazıyı Oku
    Emlak işi bitmiştir.Herkes ekonomist oldu.Alıyor ellerine hesap makinasını ,dolar artma olasılığını,borsayı,faizleri,evlerin fiyat artışının olmamasını hesaplıyor,hayat pahalılığı işsizlik falan da düşününce matematik tutmuyor millet ev almıyor.Fırsat diye alanlar da oturma amaçlı alım dışında mutsuz.Oturma amaçlı ev başka,o felsefi bir konu ona karışamam ,ben kiracı olmayı severim.2 evim var biri boş biri kirada ben de kirada oturuyorum.Oturduğum evi alacak param var arada niyetleniyorum,alıyorum hesap makinasını elime ,hesap kitap sonunda 6 aylık peşinlerle kiramı ödeyip devam ediyorum)))))))(aylık ödemeye sıkılıyorum,indirim falanda istemedim evsahibimden )Evsahibim aman çıkmasın diyormuş gıyabımda.Ben bankadaki naktime bakıyorum,nakit artış hızıma bakıyorum,eve bakıyorum,biraz daha eskiteyim nasılsa sonunda bana bir ara satar diye bekliyorum.Sanırım 2022 de ben bu evi de alırım,aslında evi çok seviyorum hiç çıkasım yok.
    Bu hayatta hepimiz kiracıyız.
    Kendi evin olması bambaşka bir şey biraz değişik zevklere sahip kaliteyi seven biriysen. Mesela en basiti, hangi ev sahibini daikin klima taktırmaya ikna edebilirsin? Kiraladığın eve kendi zevkine göre tadilat da yaptıramazsın çünkü ev senin değildir. Ben mesela bar tesisatı kurdum, terasın bir kısmını bara çevirdim. Bunu yaptır yaptırabiliyorsan ev sahibine : )))))

Finansal açıdan bakarsak kiralamak çok daha mantıklı bu arada, bu piyasada bile.

5.  Alıntı Originally Posted by discretus Yazıyı Oku
    genel trendden bahsediyorum.. geçmişe göre daha fazla sayıda insan mesela ev alırken balıklama atlamıyor.. alırken estetik kaygılara ve çevresel faktörlere daha çok önem veriyor..diğer yandan verdiğin fotografta starwars filmi için kuyruğa girenleri de göstersen kalabalıkmış etkisi verirsin..o kuyruklardaki izdihamları görmedik mi geçmişte ? ama star-wars filmine gitmeyen milyonlarca insan var olduğu gerçeğini değiştirmiyor.. kadraja neyi almak istersen onu görürsün..
    Yeni nesil ev ve arabaya para harcamak dünyayı gezmeyi tercih ediyor. Bu konuda haklısın. Ama şunu kaçırıyorsun, avrupayı ve amerikayı gören adam için Istanbulda ki konut stoğun %95'i çöp statüsündedir. Bu nesili mutlu edecek evlerin kirası Istanbulda şu an ülkedeki ortalama gelire çok daha yüksek.

Şimdi bu kadar yüksek standartları olacak, ama eline adamın ayda 1000 dolar geçecek, bu adam ne yapacak? Bu sorunun cevabını alabilirmiyim.

Alıntı Originally Posted by zubizaretta Yazıyı Oku
    Bence yanılıyorsunuz , emlak fiyatlarının dusmemesinin sebebi Suriyeliler değildir.

Düşmemesinin sebebi dolar 3-4 tl iken 500 bin lira olan konutun , dolar 6 tl ye yakın olmasına ragmen son bir kac ay oncesine dore hala 500 bin lira olmasıydı . Emlak fiyatı dustu ama dolar bazında .

dolar su anda hala 3-4 tl olsaydı o 500binlik emlak 200-300 bin TL olurdu..

sizin durumunuz sunun gibi..sizinle aynı siteden ayn ı gun bir amerikalı ev alıyor . siz ( dolar 3,5 tl den ) 350 bin tl oduyorsunuz..amerikalıda 100 bin dolar oduyur..

evi satmaya karar veriyorsunuz 2019 yılında ve tesadufki amerikalı arkadasınızda satmaya karar vermiş aynı gun tapu dairesinde karsılasıyorsunuz .

siz evinizin hic prim yapmadıgından , aldıgınız fiyata sattıgınızdan bahsederken 100 bin dolara aldıgı evi 60 bin dolara ( 350 bin tl nin 2019 dolar karsılıgı ) satan arkadasınız size bir garip bakıyor .

işte o amerikalı o evi 100 bin dolara alırken , markette , kasapta restoranda . araba galerisinden , nalburda benizn istasyonunda ve daha bir sütü yerde ne varsa ( dolar 3,5 tl iken ) 2019 da onların hepsinin fiyatı dolar 5,7 den tl karsılıgı olşarka guncellendi.

hem dolar bazında hem tl bazında dususte bekliyor olabilirsiniz yani 100 bin dolar karsılıgı 350 bin tl ye alınana evin .. 200 bin tl karsılıgı 30-35 bin dolarlara dusmesi gibi bir durum ..

Buda gerceklesebilir belkii . dolar 10-12 ..enflasyonda %50 uzeri olursa.

ama su anda gerceklesebilecegini dusunmuyorum cunku kredi faizleri düşük ve talep var.
    ben tek neden suriyeliler demedim zaten düşen alım gücü gerçek enflasyon vs diğer nedenler.

ve siz her yazınızda nedense dolarla ilişki kuruyorsunuz. ( emlak konusunda ) .

kredi fazileri konusuna gelince .. deselerki yarın konut kredi faizlerini 0,99 değil tüm bankalarda mecburi standart 0,000022 yaptık diye yasa çıksa.

500 lük ev olur yarın 1.2 M ) alabilen 1,2 faizlede alıyor zaten ;)

Bu hayatta hepimiz kiracıyız.
    Kendi evin olması bambaşka bir şey biraz değişik zevklere sahip kaliteyi seven biriysen. Mesela en basiti, hangi ev sahibini daikin klima taktırmaya ikna edebilirsin? Kiraladığın eve kendi zevkine göre tadilat da yaptıramazsın çünkü ev senin değildir. Ben mesela bar tesisatı kurdum, terasın bir kısmını bara çevirdim. Bunu yaptır yaptırabiliyorsan ev sahibine : )))))

Finansal açıdan bakarsak kiralamak çok daha mantıklı bu arada, bu piyasada bile.
    Valla bu kısmı doğru.Kendi evinde oturmak başka bir duygu ona karışmam.Ama finansal açıdan bakılırsa ben bu evi matematiği aklıma yatmadığı sürece almam.Alırsam finansal zekama hakaret olur.Kendime yakıştıramam.Göz göre göre de hatalı hareket yapamam şu finansal ortamda.Hangisi avantajlıysa ben ordayım,duyguları finansal yatırımlara karıştırılacak zaman değil.Evlerin kelepir olacağı zamanlar gelecek o zaman alırım diye düşünüyorum.

Yeni nesil ev ve arabaya para harcamak dünyayı gezmeyi tercih ediyor. Bu konuda haklısın. Ama şunu kaçırıyorsun, avrupayı ve amerikayı gören adam için Istanbulda ki konut stoğun %95'i çöp statüsündedir. Bu nesili mutlu edecek evlerin kirası Istanbulda şu an ülkedeki ortalama gelire çok daha yüksek.

Şimdi bu kadar yüksek standartları olacak, ama eline adamın ayda 1000 dolar geçecek, bu adam ne yapacak? Bu sorunun cevabını alabilirmiyim.
    istanbuldaki konut stoğunun ucube ve çöp mertebesinde olduğu konusunda hem fikiriz..bunu zaten ben sürekli söylüyorum..

diğer yandan.. az gelir ama yuksek yaşam standardı isteği kaçınılmaz olarak hayatı daha iyi kurgulayıncaya kadar kiracı olmak seçeneğini dayatır.. ayrıca parası olan bile bu berbat yerlerden almamayı seçebilir (yukarıda bahsettiğimiz trendler ve estetik kaygıları vb nedenlerle) ve yine hayatta tam istediği şey nedir anlayıncaya kadar şöyle görece merkezi yerde kiraya çıkayım der..
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

Sayfa 247/1002 İlkİlk ... 147197237245246247248249257297347747 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •