-Yukarıdaki yazıda da ifade ettiğim gibi ABD'den gelen makroekonomik verilerle ,Euro bölgesi,Çin,Japonya gibi küresel çapta büyük ekonomilerden gelen verileri üst üste koyduğumuzda,ABD ekonomisinin göreceli olarak daha iyi olduğunu ayrıca diğer ülkelerde daha gevşek para politikası uygulandığını merkez bankası bilançosu/gsyih rasyosunun çok daha yüksek olduğunu,bölgesel olarak faiz farklarının dolar lehine avantaj yarattığını görüyoruz.Bu nedenlerle ABD dolarının sepet bazında ve dolar endeksi olarak değer kazanması beklenir.
Bir diğer etken de Coronavirüs salgını.Küresel gözlemciler salgının ilk çeyrekte Çin ekonomisinin büyüme hızını sıfıra kadar indirebileceği,yıllık gsyih artışından da 1 puan kadar götürebileceğinin projeksiyonunu yapıyorlar.Bunun da tüm küresel ekonominin büyüme oranına olumsuz yansıması olacaktır.ABD ekonomisi daha ziyade hizmet sektörü ağırlıklı ve içi pazara dönük bir ekonomi iken,Euro bölgesi ekonomisinin sanayi ve ihracat odaklı bir ekonomi olması nedeniyle Coronavirüs salgının Euro bölgesi ekonomisini daha fazla olumsuz etkilemesi euro/usd paritesini daha hızlı aşağıya çekmesi beklenir.
-Dolar endeksinin yükselmesi normal şartlarda diğer parametreler sabit kalırsa altının ons cinsinden düşmesi yönünde etki yapar.Çünkü altın değeri dolar cinsinden ölçülen bir emtiadır.Altının değerinde global ölçekte değişiklik gerektirecek makroekonmik,ya da jeostratejik nedenler yoksa doların değer kazanması para sepeti bazında altının aynı değerde kalması için altının onsunun dolar bazında düşmesini gerektirir.
Bir örnekle açıklayacak olursak:1 ons altın=1500 usd,1euro=1.10 usd varsayalım,bu durumda 1 ons altın=1500/1.1=1363.6 eurodur
Ama 1usd=1 euro paritesine gelirse 1 ons altın=1500 usd=1500 euro olur,yani euro bazında değer kazanmış olur,dolayısıyla altının değerini yukarı çekecek başa bir sebep yoksa altının euro bazındaki değer artışını dengeleyecek şekilde dolar bazında düşerek,sepet değerde dengelenme beklenir.
-Normal şartlarda ABD 10 yıllık tahvillerinin faizi yükselirse altın faiz vermediği için altına olan talebi düşürür ve değer kaybına sebep olur.
-Eğer ülkede enflasyon varsa,faizler de yüksekse ama ekonomi büyüyorsa o zaman para tahvile yönelir altının değeri düşer,ama enflasyon varsa,ekonomi resesyona girmişse o zaman altına olan talep artar ve altının değeri yükselir.
-Altın aynı zamanda binlerce yıldır güvenli liman olarak kabul edilen bir para saklama aracıdır.Global ölçekte büyük doğal felaketler,kıtlıklar,insan nüfusunda büyük kayıplar yaratan salgın hastalıklar ve büyük ülkeler arasında uzun süreli savaşlar,güvenli liman olarak parayı altına yöneltir ve altının değeri bu durumda yükselir.
Son düzenleme : deniz43; 18-02-2020 saat: 08:16.
Temel analiz çok değerli bir yöntem ama hem rasyonel bir işlemci hem de iyi bir bilgi birikimi gerekli (sizde ikisinin de var olduğunu düşünüyorum).
Bütün bunlara rağmen açıkçası yanılma payı, çok fazla parametreden etkilenebileceği için ve py çoğu zaman da bu parametre, veri ve haberleri kendi lehine kullanabileceği için hiç işlemlerimde kullanma ihtiyacı duymadım. Teknik analize yönelip enerji ve zamanımı o yönde harcadım.
Fikir ve bilgilerinizi paylaştığınızı gördükçe içime bildiklerimi bir paylaşma isteği gelmiyor değil....
Sonra florayı gördükçe sizi takdir edip, vazgeçiyorum![]()
Çocuklar, Deliler ve Cahiller. Tüm siyasi ve ekonomik fikirlerinizi TARTIŞMASIZ başımı sallayıp onaylıyorum.
Selametle.....
Tuesday February 18 2020 Actual Previous Consensus
01:00 PM
DE
ZEW Economic Sentiment Index FEB 8.7 26.7 21.5
01:00 PM
DE
ZEW Current Conditions FEB -15.7 -9.5 -10.3
01:00 PM
EA
ZEW Economic Sentiment Index FEB 10.4 25.6 30
Şubat ayında Coranavirüs salgınının da etkisiyle Almanya ve Euro bölgesi ZEW ekonomik güven endeksi çok sert düştü(Euro negatif)
önümüzdeki toplantıda fed ne yapar..coranavirüs nedeni ile oluşacak küresel durgunlugu bahane edip gevşemeye devam eder mi yoksa yine corana virüs kayanklı çinde ki üretim kısıntısıntısından oluşacak enflasyon u bahane edip ( çünkü abd büyümeye devam ediyor ) dünya dan bana ne deyip faiz artırımına gidermi ?
Makroekonomik veriler ve varlık fiyatlarının aşırı şişmesi,çekirdek enflasyonun %2.3,genel enflasyonun %2.5 olması(CPI),coronavirüs salgını nedeniyle dünya imalatının %20'sini yapan Çin'den arzın azalması nedeniyle özellikle üretimde kullanılan ara maddelerde fiyatların yükselmesi,tedarik zincirinde aksamalar nedeniyle arz eksikliği nedenleriyle potansiyel bir enflasyonda yükselme riski nedeniyle genel görünüm %1.75 politika faizinin yükseltilmesi gereğini gösteriyor. Ama bu yılın seçim yılı olması ve başkan Trump'ın baskısı nedeniyle muhtemelen Fed seçimler bitene kadar mevcut politika faizini değiştirmeyecektir.
Yer İmleri