-
Şirket değerlemesi için bir kaç önemli nokta: teorik fiyatlama favök ( ebitda)* çarpan olarak yapılır. Çarpan reel sektör şirketleri için sektörüne göre 5-10, teknoloji şirketleri için 10-30 arası değişebiliyor. Çarpan şirketin gelecekteki potansiyeline göre değişiyor. Gelelim uluun’a
1) Uluun şu anki hisse fiyatıyla 8.4 çarpanla değerlenmiş görünüyor. Bu sanki ederine yaklaştı diyor. Amma;
2)Bu değerleme son açıkladığı 2019 yılındaki bilançodaki favök’e göre. Yani;
A) Corona etkisiyle patlayan ciro
B) Geçen yıl sonu biten yeni fabrikanın tam kapasite çalışmaya başlaması ile katlanacak ciro
C) Fiyatların yükselmesi ile artacak kar marjı
Ç) Teyit edemediğim ama piyasada konuşulan bir Bilgi: Corona sürecine şirket ucuz maliyetli yüksek stokla girmiş. Doğruysa kar marjına olumlu etki
D) Lisanslı depoculuk faaliyeti ve samsun serbest bölge ilişkisi
bu hususların önümüzdeki yıl Favök’ü katlayacağı hususu mevcut değerlemenin içinde yok.
3) Gıda şirketlerinin değerlemelerinde kullanılan çarpanlar , trendi sektör haline gelmesi nedeniyle yükseliyor
4) Uluun geçen yıl 3 milyar ciro 154 milyon esas faaliyet karı yaptı ama 250 milyon borç kapattı. Uluun un yeni yatırımlarını Hollanda Yatırım Bankası kredisi fonlandık. Bu husus şirketin kurumsalığı için fikir versin
5) Negatif bir unsur : ülke riskinin göreve yüksek olması.
Sonuç: Şirket değerlemeleri sadece son bilanço üzerinden değil sonraki yıl mali beklentiler ve sektörle ilgili beklentilerle birlikte değerlenir. Benim amatör acemi hesabım; Uluun en kötü 120m$ eder. Ana yukarıdaki unsurları göz önüne alınca kimse 200m $ da etmez diyemez. Şu an 96m $ a denk geliyor. Bir de şunu unutmayın, yabancıların ortak olduğu şirketleri piyasa daha yüksek çarpanlarla değerliyor. Ben daha yolu var diye düşünüyorum. Önceki topikte dediğim gibi yılın büyük balıklarından birini yakaladığımı düşünüyorum. Allah utandırmasın. Yatırım tavsiyesi değildir
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri