Arkadaşlar eurobondun fiyatlarını değerlendirirken kelepir fiyata eurobond bulurum diye kafayı patlatmayın.Eurobondun vadesine göre banka o fiyatı ayarlar,uzun vadeli eurobondun faizi doğal olarak yüksek olur.Misal 5 yıl sonra sonuçlanacak eurobondla 2045 de sonlanacak eurobond fiyatı arasında faiz farkı olur.Özelden soran arkadaşlar olmuş eurobond günlük alım satımı yapılabilen bir enstrumandır ,genelde 1000 nominal değerden aşağı olmamak üzere yani misal 1000 adedi 980 dolar diye örnek verdiğim eurobondun 1000 adedini satsanız yarın 980 dolar hesabınıza geçer gibi.Demin arkadaş sormuş 2029 ve 2030 vadeli eurobondlar arasında niye çok faiz farkı var diye ,o konu tamamen fiyatla alakalı misal yüzde 6 faiz verenin fiyatı 1200 dolarken yüzde 3 faiz verenin fiyatı 900 dolar olduğunda aralarında bir yıl fark olan 2 eurobondun faiz gelirleri yaklaşık aynı olur.Banka zaten sizin için o hesapları yapar vadeyi kendinize göre belirledikten sonra iki eurobond arasında çok ahım şahım farklar olmaz.Benim borsaya ne zaman gireceğimi soran arkadaşlar olmuş,tarzımı yazdım özelden değil burdan bile gireceğim gün yazarım,Ama eminim o gün çoğunuz e o fiyattan babam da girer diyeceğiniz bir gün ve fiyat olacaktır.Siz o açıdan bana bakmayın ,ben borsa yatırımcısı değilim bu günlerde.Uzun sürede girmeyi düşünmüyorum.Özelden güzel şeyler yazan arkadaşlara da çok teşekkür ederim.Bu topik amacı itibariyle çok ama çok faydalı bir topik,ufak da olsa bir faydam olduysa ben bundan mutlu olurum.Çok kötü zamanlardan geçiyoruz,aktif çalışma hayatında olan arkadaşların hayatları gün geçtikçe zorlaşacak.Umarım hepiniz bol miktarlarda paralar kazanırsınız.Finansal piyasalardan para kazanmak çok zordur.Allah kolaylık versin hepinize.Saygılar sevgiler.
O işaretlediğiniz rakamlar 6 aylık kupon oranlarıdır. Bonoların faizi en sağda görünen 7,61% ve 7,67% dir. 645 numaralı eurobond size 6 ayda bir %3,812 (1000 usd ye 38usd), 630 eurobonda ise 5,937% (1000 usd ye 59usd) "kupon verir". Kupon=faiz değildir çünkü bonoların bir piyasa fiyatı vardır. 645in piyasa fiyatı 978usd iken 630un piyasa fiyatı 1250usd dir dün itibariyle. Yani 630u alırsanız 1000 usd nominal almak (nominal=vade sonunda geri gelecek ana para) için bugün 1250usd vermeniz gerekecek ama her ay 38 değil 59 kupon ödemesi alacaksınız.
Sağdaki 7,61 ve 7,67 rakamlar da bu matematiğin hesaplanmış halidir yani bugün alıp 9-10 yıllık tutarsanız ortalama yıllık faiziniz, buna yield to maturity denir. İngilizceniz varsa şuraya bakabilirseniz anlamak için (veya google translate ile) (https://www.investopedia.com/ask/ans...oupon-rate.asp )
Önce şunu söyliyeyim...nasipsiz dayak bile yenmez...oğlum bas git diyen temizlik işçisini hatırlıyor musun? Çocuk nasıl taciz ediyor, ama adam ısrarla, oğlum bas git diyor..,demek ki çocuğun nasibinde o gün dayak yemek yokmuş
Belirttiğin dezavantaj, zaten en başında bu kuralı konuşurken dile getirdiğim bir konuydu...hatta ASELSAN ı örnek vermiştik...bazı alanlar tam rekabete açık olmadığı İçin bu kural çalışmayabilir...hektaş ın sektöründe tekel ya da devlet koruması yok..ama bu noktada firma demek ki rakiplerine iyi fark atmış ki, hala piyasayı outperform edebiliyor...belki Tekfen in toros gübresi rekabeti biraz zorlayabilir.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Evet bu anlattıklarınız doğru.Tek hata eurobondlarda aylık faiz ödemesi yapılmaz.Dolar cinsi olanlarda yılda iki kez yani altı ayda bir faiz ödemesi olur.Eurobondlar her gün tekrar tekrar fiyatlanır.Yani bugünkü fiyatla yarınki fiyat farklı olabilir.İşbankası için en az 1000 lik olmak üzere 1000 in ktları şeklinde alabilirsiniz.Yani beşbin ,onbeşbin ,yüzbin gibi.Satarken de en az 1000 adet satabilirsiniz.Faiz standartdır ilk gün anlaşma yaptım diye düşünün artık vade gününe kadar alacağınız faiz standartdır dünya yıkılsa değişmez.Verilen örneklerde 7.61 denmiş ya misal yarın alacağınız fiyata göre faiz 9 a da denk gelebilir 5 e de ama bu bir yanılsama 6 ayda bir alacağınız dolar cinsi faiz aslında değişmez.İlk gün parayı bağladınız diyelim vade sonuna kadar alacağınız para kuruşu kuruşuna bellidir.Vade sonunda da ana paranızı geri alırsınız.Asıl en uygun alım zamanı dolarda kısa süreli çok artış olduğu zamanlardır.Misal o örnekteki yıllık 7.67 dolar faizi alsam 2030 a kadar bana yeter diye düşünen bugün alır geçer gider.Ben genç olsam alabileceğim en uzun vadeyi param oldukça her ay alırdım.Bildiklerim bunlar arkadaşlar.Saygılar sevgiler.
Ha bir ayrıntıyı daha yazayım eurobondlarda karışık bir vergilendirme sistemi vardır.Belli bir miktar faiz gelirine kadar vergi yoktur.Geçen yılki sınır faiz geliri 40 bin ya da 48 bine kadar vergi yoktu.Tam hatırlamıyorum şimdi.Yalnız bunda dikkat edilmesi gereken ayrıntı bu rakama tüm menkul ve gayrımenkul iradlarınız dahildir.Yani kira gelirleriniz,faiz gelirleriniz falan da bu 40 bin liralık hesaba dahildir.O yüzden misal eviniz var kira alıyorsunuz ev sizin üstüneyse eurobondu eşinizin üzerine alın hesap her birey için ayrı ayrı yapılır.Yani eşinizle beraber oldu mu vergi limiti 80 bine 18 yaş üstü çocuğunuz varsa 120 bine anne babanız üstüne alınırsa 160 bine 200 bine kadar vergi işinden kaçınmak mümkün)))))))))) Bu ayrıntılara da dikkate etmenizde fayda var.
Yer İmleri