Su akar yolunu bulur..![]()
Psikolojik YAS süreci
1.İnkâr 2.Kızgınlık/öfke 3.Pazarlık 4.Depresyon 5.Kabullenme
ABD sınırsız paraya karar verdiğinde borsaların önümüzdeki uzun vadeli süreçte %20-30 luk düşüşler yaşasa da yükseleceğini gösteriyor. Alımlarla DOWun bir yılda 35 binleri 2 yılda 60 binleri geçmesi de çok mumkun. Bunun da nedeni elbet bir yıl sonra etkisini iyice göstermeye başlayacak olan enflasyon etkisi sonucu doların değer kaybetmesi olacaktır. Bunun anlamı iki yıl sonra 60 binlerden DOW alınabilirliğini de gösterebilir bana göre. Eğer ki bir yıllık enflasyon %20 iki yıllık enflasyon %400 olursa neden olmasın.
İki önemli veri var.
1- ABD borsayı düşürmeyecek.
2- Basılan para enflasyon yaratacak. Bunun bir faydası da ABD tüm borçlarını enflasyonla ödeyecek. Bu davranış tüm dünyayı kaosa sürükleyecek. Yani parasal kriz ve ekonomik kriz aynı anda.
Bu senaryoyu göz ardı etmeyin. Ya da uzun vadeli senaryo yazın. Çünkü senaryonuz yoksa ve işlem yapıyorsanız yok olabilirsiniz.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
faydalı bir sohbet https://www.youtube.com/watch?v=p4yfmHu9I0g
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Ya seçim falan boşverin şimdi, açın izleyin, ne biliyim SP500 vadelisini izleyin onu sevmeyenler DOW izlesin falan işte çeşit çeşit ama hepsi aynı şarkıyı söylüyor... Live izleyin canĺi canlı, yeşil yeşil.
Bol kazançlar,
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
AYI PİYASASI, BOĞA PİYASASI NE DEMEK?
Bu Ayı ve Boğa Nereden Çıktı?
Ayı piyasası boğa piyasası isimleri nereden geliyor, neden bu hayvanlar seçilmiş, bu kültürden kültüre fark ediyor mu.
Bu konudaki bilgileri sizlere aktaralım…
Boğa ve ayı piyasası kavramları İngilizce “Bull†ve “Bear†kelimelerinden gelir.
Fiyatların yükseldiği piyasaya boğa piyasası, fiyatların düştüğü piyasaya ayı piyasası denir.
Bu hayvanların neden piyasanın yönü için kullanıldığına dair herkse tarafından kabul edilen tek bir açıklama yoktur, genel olarak kabul gören üç farklı açıklama vardır:
1- Ayı postu tüccarları: Eskiden ayı postu tüccarları ellerinde post olmadığı halde gelecekte teslim etmek üzere ayı postu satıp müşterilerden para alırlardı. Tüccar bunu yaparken ilerideki bir tarihte ayı avcılarından müşteriden aldığı paradan daha düşük bir fiyatla post alabilmeyi hedeflemektedir. Aradaki fark tüccarın kazancı olmaktadır. Fiyatların düşmesi beklentisinde oldukları için ayı postu tüccarları için 1709 yılında “Ayı†kelimesinin kullanıldığı kayıtlarda geçmektedir.
2 – Kırım Savaşı: Kırım Savaşı, 4 Ekim 1853 ve 30 Mart 1856 tarihleri arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus savaşıdır. Bu savaşta Piyemonte-Sardinya, Birleşik Krallık ve Fransa Osmanlı tarafında yer almıştır. Rusya tarihsel olarak ayı sembolüyle özdeşleşmiştir. Londra Borsası’nda Kırım savaşı sırasında İngiltere’yi temsil eden “John Bull†adlı bir boğanın Rusya’yı temsil eden bir ayıyla karşılaşmasını gösteren siyasi bir karikatür çizildiği bilinmektedir. Kırım Savaşı, Rusya’nın Osmanlı ve müttefikleri karşısında yenilgisiyle sonuçlanmıştır. O nedenle boğa ve ayı piyasası kavramlarının Londra Borsası’ndaki bu karikatürden ortaya çıktığı da kabul gören bir görüştür.
3 – Hayvanların saldırı tarzları: Ayı saldırırken pençesini yukarıdan aşağıya doğru vururken, boğa ise saldırı sırasında boynuzlarını aşağıdan yukarıya doğru savurmaktadır. Hayvanların bu dövüş tarzlarının fiyat hareketlerine ilham verdiği ve bu nedenle yukarıdan aşağıya doğru düşen fiyatların ayı, aşağıdan yukarıya doğru çıkan fiyatların boğa piyasası olduğuna dair bir açıklama da bulunmaktadır.
Ayı Tuzağı Nedir?
Ayı tuzağı, fiyat hareketlerinin yükseliş trendi (boğa piyasası) sona ermiş de düşüş başlamış yani ayı piyasasına girilmiş şeklinde yanlış algılanması sonucu oluşan durumu anlatır. Uzun vadeli yükselen trend içindeki kısa vadeli düşüş trendi ayı tuzağı, uzun vadeli alçalan trend içindeki kısa vadeli yükseliş ise boğa tuzağı olarak anılmaktadır.
Boğa Tuzağı Nedir?
Tam tersi şekilde de boğa tuzağı, düşüş trendinde seyreden fiyat hareketinin geri çekilmesinin sonlandığı ve yükselişe geçtiği şeklinde bir yanlış algılanma durumunu anlatır.
Şöyle hisselerin temel analizini irdeliyorum da, borsaya açılan şirketlerin%90 ı çöp.
Borsaya açılmayan şirketlerin karlılığı ve temeli mükemmel.
Bankalar benim uzmanlık alanım olmadığı için onlar hakkında bir fikrim yok...
ama diğerleri zaten yapacağını yapmış... buradan ya balon oluşacak, ya da geri çekilme beklenecek, ucuzlaması beklenecek. Başka çare yok...
Ditaş hisse örneğini vereyim,
Hissenin benim incelememe göre, değeri 16,36.
Hisse 18 i görüp 16 ya geri çekildi, yani şuan ederinde.. onun altındaki her rakama hisseyi ucuzlatacak..
Spk ya uygundur umarım, sadece hesaplama metaforudur... kaale almayın lütfen...
Yer İmleri