Alıntı Originally Posted by ayberk_08 Yazıyı Oku
Öncelikle şu konuda cevap yazayım, gerisi biraz sonra yazacağım:

Fiyatlar ANLIK olarak göründüğü için Temettü ödemelerinde hisse fiyatı düşer argümanınız katılıyorum. Zira hisse fiyatları anlık olarak görebiliyoruz. Şayet Ev Fiyatlarını da anlık görebilseydik Kira gelirinin etkisiz olacağını diyen çıkacaktır tarzı yazı yazdım. Yanlış anlaşılmasın. Kira geliriyle Temettü gelirini kesinlikle mukayese etmiyorum ama Ev fiyatları ANLIK olarak görünseydi Kira gelirine etkisiz diyen çıkacaktır görüşünü savunuyorum.
Çıkmazdı çıkamazdı çıksada mantıklı acıklaması yapılabılırdi.

Eğer kira gelirleri anlık görünseydi varsayalımki görülüyor.

Kira alınca ev değerlemesi değişirmiydim anlık bile olsa ? basit bir mantık kuralım evde kıracı olması veya olmaması değeri etkiliyor mu? ornegın bır ev satın almaya gıttıgınızde evde kıracımı var hmm kırada aldın ozman evın degerını evı satın aldıgın günden ıtıbaren aldıgın tum kıra parasını düş ev 20 yıllıksa adam satmaktan vazgeçer her ay için 500 TL kıra alsa 500*12*20 =120,000 TL kıra parası düşülmesi lazım. dolayısıyla bu fıyatı etkılıyorsa evet evden kıra almak etkısızdır. AMa günümüzde geçmişe dönük alınan kıralar evin şu anki mevcut değerini değiştirmemektedir.

Ancak temettüde hissenin bugune kadar dağıttıgı tüm temettüler düşüldüğü için evın su ankı olması gereken değerini değiştirmektedir.

bunu cok basit şekilde görebilirsiniz herhangibir temettü gelenği olan hissenin halka arz fiyatına bakın bırde düzeltilmiş fiyatına bakın.

10 lıradan satışa sunulan bir hisse 10 yılda 10 kat değerleniyor yani fiyatının 10*10 = 100 TL olması gerekıyor

fakat bu hısse sızınde kıra diye adlandırdıgınız temettüyü dagıttı için İlk satışa sunuldugu fiyat 10 TL yerine 1 TL görünüyor.

Şu ankı fıyatta 10 TL görünüyor yani 10 katlık değer artışı görünüyorken temettü kıra gelirleri düşülüyor grafiklerden dolayısyıla hisse fiyatı sankı 1 TL den satılmışta zamanla 10 TL ye cıkmış gibi görünmekte.

oysakı bugun bir ev aldıgınızda 100,000 TL ye bundan her sene 10,000 TL kıra aldıgınızda 10 yıl sonra evın degerı 10 kat artıyor

100,000 * 10 = 1,000,000 Tl ye cıkıyor fiyatı geçmiş fiyatıda 100,000 TL bugunku fıyatı 1,000,000 TL görünüyor.

10 yıl boyunca alınan toplamda kıra parası 10,000*10 = 100,000 TL etmiş olmasına rağmen hiçbiri geçmiş fiyattan düşürülmüyor.

temettü verilince fiyat niye düşürülür önce bunu anlatmalısınız. Saf bir yatırımcı geldi ve size sordu hocam temettü verilince fiyat niçin otomatık olarak arz-talep dengesınden bagımsız bir şekilde düşürülüyor dedi.

Ne cevap vereceksiniz acıklamanız ne ?