Alıntı Originally Posted by monaroza Yazıyı Oku
Erhan bey size bir sorum olacak:
Bir hissenin Temel analize göre değerini nasıl belirleyebiliriz?
Bunun herhangi bir formülü var mıdır?
Bir hisse neye göre iskontolu neye göre pahalıdır?

Bir tanıdık şöyle bir formül önermişti:

Hisse değeri= hisse başı kar * f/k
Siz ne dersiniz ?

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Değerleme analizi uzun ve bir çok değeri baz alınan bir hesaplamadır bir çok farklı yöntemi vardir. Bazıları senin bahsettiğin hesaplamalarda kısa bir hesap yapar bazıları ise bir çok değerin çarpılıp bölünmesi ile hesaplar.

ben açıkçası hiç değerleme analizi yapmadım. ucuzluk ve pahalılık kavramlarının görece olduğunu düşünüyorum bu yüzden değer analizinde bir başkasına göre ucuz iken bir başkasına göre pahalıda olabilir.

bazı tecrübe ve fikirlerimden bahsedeyim bu konuyla ilgili.

mesela f/k oldum olası hesaplamasını değersiz buldugum bir rasyo görece bir kavram sana net ve tam olarak ucuzmu pahalımı söylemez. sürekli emsal diğer şirketlerin f/klarıyla mukayese sonrası ucuz veya pahalı diyebilirsin. Bu yüzden tüm hisselerde düzgün çalışmaz. sektörden sektöre f/k oranları değişir. ADEL gibi sektöründe tek olan bir hissenin f/k'sinin ucuzmu pahalımı oldugunu anlayamazsın. f/k nin başkabir anlamıda eğer cok yüksek cıkarsa ilerde karlarının çok artacağı anlamıda çıkar.

değerleme analizi bahsettiğin kadar basit hesaplanabilecek birşey olmadığını düşünüyorum. karışık bir çok değeri baz alan hesaplamalar oldugunu düşünüyorum.

Ben nasıl karar veriyorum. Piyasa değerini önceki açıklanmış karlarla mukayese ediyorum. örnegın şu kadar net kar acıkladığından piyasa değeri buymuş şimdi şu kadar net kar acıklamış piyasa değeri 2 katına çıkmış vesaire gibi. Bu duruma göre pahalılaşmış veya hala fiyatlanmamış diyorum. fakat fiyatlanmış olduguna karar versem bile eğer bir sonraki bilanco karlılıgı devam edecekse yine almaya değer buluyorum.

Size tavsiyem şu öncelikle istikrarlı kar eden firmaları bulmaya çalışın. İstikrarlı kar eden firma buldugunuzda o anki değeri pahalı fiyatlanmış olsa bile bir sonraki dönem yine daha fazla kar açıklayacağı için bir sonraki bilancosunda pahalı olmadığını göreceksiniz bir sonraki dönemde ise bu sefer ucuz kalmaya başlayacak.

yani bir hisse her 3 aylık dönemlerde sürekli karını arttırarak gittiği sürece. o hisseye hiçbirzman pahalı olmayacaktır. çünkü her dönem kar üstüne kar ediyor. Yatırımcılar en fazla taş çatlasın 2 dönem bilanco karlarını tahmin edip şimdiden fiyatlayabilir.

ancak 2 dönemi fiyatlanmış ancak istikrarları sürekli artarak kar açıklayan bu firmayı almış olsanız bile en fazla 6 ay zaman kaybedersiniz 6 ay sonra yeni gelecek olan karlılık yine fiyatlanacaktır.

Bu yuzden temel kurallar bence şöyle olabilir.
FİLİTRE:

1-Kar açıklamış firmaları bul
2-Karını bir önceki dönemine göre arttırmış firmaları bul
3-Karını her dönem sürekli arttırmayı başarabilen firmaları bul.
4-Önceki dönemlerin piyasa değerlemesi ve karları ile son açıklanan bilancodaki piyasa değerlemesi ve karı mukayese et. Buna göre görece fiyatlanmadığını düşündüğün firmalara yatırım yap.

Örnegın kaydırılmış 20,000 TL net kar 10,000 TL Esas faaliyet karı olan bir firma piyasa değeri 40,000 diyelim.
Şimdi ise 25,000 net kar 15,000 Efk ancka piyasa değeri hala 40,000 bu durumda piyasa değerinin önceki dönemle kıyasladıgımızda fiyatlanmamış oldugunu görürsün. Ancak bu yeterli değildir. Belkide önceki bilancoda 40,000 fiyatlamaları doğru değildi. Bu sebeple daha önceden açıklanmış karlılıklara ve piyasa degerlerinide mukayese etmek lazım ve bunların hepsini bir bütün olarka düşünüp karar vermek lazım.

Afyon çimentoda eskiden yaptıgım bir analiz vardı ucuzluk ve pahalılıkla ilgili onu göstereyim.

benim ucuzluk pahalılık kavramımım bu şekildedir.