Originally Posted by
mensuk
Sayın Pit; piyasalarda eskiyiz... Eski olmak işi bildiğimiz anlamına gelmese de tecrübenin önemli olduğuna inanıyorum. Sayın aLL_oFFs'un topiğinde değer analizi ile çok hisse yakaladık ve inanılmaz paralar kazandık, Benjamin Graham'ın formülasyonu hakikaten çok güçlü bir formülasyon... Tüm satırlarını kendim yazarak bu formülasyonu kodlara döktüm (unuttum kaç yıl oldu?) kareller, şarkuysanlar, nibaslar, hektaşlar ve yakın zamanda nuhcm ve arena hatırladığım çok iyi örnekler.. elbette sadece tarama sonucunda elde edilen veriyle işlem yapılmaz ama sektörel uyarlama ve birkaç oran takibiyle bile güzel hamleler yapılabiliyor. Ancak dediğim gibi artık sadece hobi amaçlı yapıyorum... her ne kadar temel analiz üzerinden trade yapıyor olsaydım da yukarıda yazdığım sebeplerden dolayı psikolojik olarak yoruluyordum. Hektaş topiğinde (başka tahtalarda) çok iyi paralar kazandığınızı yazdığınızı da göz önünde tutarak size itiraz ettim. Kapitalizmin en önemli çıktısı insanın hırs ve kibir sahibi olmasını teşvik etmesidir. Her ne kadar ölçünün sadece para olduğu ortamlarda para kazanma amacının ortaya konmasından daha doğal bir şey olmasa da bunun da bir ölçüsü, terazisi olması gerektiğine inanıyorum. Malesef hayatta paranın olması gereken yerinin ne olduğunu geç öğrendim, para kazanmak uğruna zaman harcamanın anlamsızlığını geç fark ettim. Olsun geç olsun güç olmasın demiş büyüklerimiz... Ben de Cautionary hocam gibi kendi küçük bahçeciğimde fasülye, biber, domates yetiştiriyorum yazları, üç beş meyve ağacım var onlarla uğraşıyorum çocuklarımla müsait oldukça... Müsait olmak için, bunlara zaman ayırmak için de çaba harcıyorum. Bir yandan da pasif temettü yatırımı yaparak emekliliğimi planlıyorum. Pasif alımların hektaşta olduğu gibi kısa vadeli rallileri yakalayabilme gibi bir büyüsünü de yaşadım; Anladığım kadarıyla siz portföy büyütmekle asset inşa etmek arasında portföy büyütmeyi tercih etmişsiniz, zamana karşı bu yarışınızda başarılar dilerim. Bense yavaş yavaş asset inşa etmeyi seçtim ve en değerli varlığım olan zamanımı kendimce daha önemli gördüğüm alanlarda harcama yolunu seçtim. Eski forumda Nasıl para kaybedilir topiğinde Sayın Nüvit Topaloğlu net bir şekilde özetlemişti borsada para kazanmanın yolun..."Halka arz olmuş şirketiniz yoksa asla kazanamazsınız..." diye yazmıştı. Neyse uzatmayayım... Son bir kitap tavsiyesiyle bitireyim... Kemal Sayar'ın Yavaşla Bu hayattan bir defa geçeceksin kitabını şiddetle öneririm.
açıkcası kibirli bir insan değilim. Endüstri mühendisiyim, MBA yaptım, açık öğretimde sosyoloji okudum. Yılda enaz 30 kitap okurum ama kibir yapacak hiçbir durumum yok bilakis niteliklerimi arttırdıkça eksiklerimi daha fazla fark edip daha sakin ve ağır kanlı bir insana dönüşüyorum.
Evet yıl içerisinde iniş çıkışlar olabilse de zamana karşı iyi bir ortalama getirim var. Benimde sizler gibi kendimi en azından finansal özgür yapana kadar hırslı bir büyüme stratejim var. Şuan o stratejimin %30-35 ine ulaşıp risksiz enstrumanlara geçtim.
Hektaş özelinde topikteki objektiflikten uzak sürekli olumlu algı yaratacak paylaşımlar yapılmasını doğru bulmadığım için birkaç kez yazdım, çok seviyesiz yazılarla karşılaştım. Çünkü bu tür paylaşımlar 15 li fiyatlarda da yapıldı (ki yapanları iyi tanıyıp niyetlerini de biliyorum) şuanki fiyatlama bir süre daha devam etsin o şahıslara bu sefer kötü söylemler olacaktır. Tüm varlığını o yazıları okuyarak hektaşa yatırmış insanlar var. Bu konu beni ürkütür, vebal almaktan korkarım. O nedenle her yazdığım yerde objektif yorum yaparım. Yorumum o hisse ile ilgili çok olumlu olsa bile fiyatın piyasa tarafından oluşturulduğunu ve bunun kesin olarak tahmin edilemeyeceğini hep hatırlatırım.
Çok yakın akrabam olduğu için portföyünü yönettiğim 2 kişi daha var, onların zarar göreceği korkusu çoğu zaman uykularımı kaçırır. Onların portföylerini kendiminkinden daha başarılı yönetmişim ki bileşik getirileri benim üzerimde şuan. TR borsalarında işlem yapmak maalesef ciddi yıpratır, yorar ama kendi adıma bir süre daha dayanmalıyım buna, tüm eforum bu...
neyse herkese yolunda başarılar diliyorum.
bol kazançlar
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri