Müteahhitlerin ancak hırsız olanları %50 üzerinde para kazanabilir. Şöyle ki:
Temel kazısında başlar hırsızlık. 30-40 cm lik derinlikte temele inşaat başlayanları görürsün dozer parasını az vermek için. Sonra sıra izolasyona gelir. Bir çok temelde izolasyon yoktur (ben 3 kat izolasyon yaptırdım, bohçalama türünden). Sonra kullanılan demir ve kolon sayısı. Çalar hırsız olan müteahhit. (Benim ikiz villaya koyduğum kolon sayısı ve kullanılan demir ile hırsızın 5 katlı binası aynı kolon sayısına demir miktarına sahip. Yapı denetim falan demeyin, işin hikaye kısmı o). Neyse çıkarsın kabayı ve sıra duvar örmeye gelir. Adam mantolamadan yırtmak için Bims kullanır, sadece 2 gözlü olan. (Ben çift tuğla kullanıp arasına taş yünü yerleştirdim). Sonra sıra gelir bina içine sıva ve alçı olayına. Adam içte sıva yapmaz, ince bir alçı çektirir, çivi bile çakamazsın, dökülür. Seramiğin ucuz-defolu olanını, laminant parkenin 8 mm lik en ucuzunu kullanır. (İşten anlamayan fark etmez bile). Elektrik tesisatı minimumdadır. Kablolar kalitesiz, priz ve anahtarlar yetersiz. Bataryanın ucuzu kullanılır. Klima hatları döşenmez, sen evi aldıktan sonra ortalığı kırıp dökerek ucube bir tesisat yapmak zorunda kalırsın. Yerden ısıtma yaparsa boruları seyrek döşetir (şap altında kalacağı için ne olduğunu bile anlamazsın). Zaten çoğu yerden ısıtma falan yapmaz, radyatörle geçiştirir, sen satın aldığında it gibi elektrik parası ödersin. Kullandığı boya en ucuz olanıdır, bir sene sonra dökülür, anlamazsın. Havuz yapıyor ise ne dış, ne iç izolasyon yapar, 1 sene sonra havuz her tarafından sıkıntı yaratır. Vs vs vs.
Yani demem o ki, iyi bir müteahhitin değil %100 para kazanması, %50 bile kazanması büyük bir şans olur. Şanssız (ya da hesapsız) ise karın en az yarısı enflasyona gider.
Yatırılan paranın enflasyon ile p.iç olması inşaat işinden anlamayanların hesaplamadıkları en önemli durumdur.
Viop forumunu inşaat forumuna çevirdim. Kusuruma bakmayın. Bitirdim bu konuda yazmayı.
Yer İmleri