Artan

74,80 10 18:10
27,72 10 18:10
22,22 10 18:10
56,10 10 18:10
44,72 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

29,00 -9.99 18:10
178,30 -9.99 18:10
13,18 -9.97 18:10
27,88 -9.95 18:10
148,10 -9.58 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

15.391.186.634,50 18:10
11.651.729.257,00 18:10
8.754.858.816,75 18:10
8.418.027.635,10 18:10
7.875.238.617,92 18:10
Tüm Hisseler

Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım mı.?

Oylayan
145. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir

85 58.62%
  • dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı

18 12.41%
  • Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil

12 8.28%
  • Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı

20 13.79%
  • ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok

18 12.41%
  • Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.

4 2.76%
Multiple Choice Poll.
Arama sonucu : 8012 madde; 1 - 8 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by varsayım Yazıyı Oku
    Bazı arkadaşlar, ev almanın mantıksız olduğunu ispatlama konusunda, mantık dışı yorumlar yapmaya başlamış.

Ev almak finansal açıdan rasyonel karar da olabilir, irrasyonel karar da olabilir. Herkes kendi hesabını kitabını yapar. Ben genel olarak, evin yatırım aracı olarak görülmesine karşıyım. Doğru da bulmuyorum. Lakin, son 15 senedir piyasa beni haksız çıkardı. Son 15 senede ev alanlar genel olarak kazandı. Dolar bazında bakmak bana büyük oranda yanlış geliyor. Satın alma gücüyle bakmak daha mantıklı geliyor. Yani xx aylık maaşımla ne alabiliyorum, şimdi ne alabiliyorum? gibi. Altın-USD fiyatlama yanlış bence.

Bu arada 2010 yılında aldığım ev 110 bin USD iken, şimdi 140K USD olmuş. (Sadece evden bahsediyorum, kira getirileri v.s. hariç)

Eskiden maaşınızla ev alabilirdiniz ama şimdi maaşınızla ev alamıyorsunuz. Bu nedenle daha önce ev alanlar gayet şanslı ve doğru karar vermişler.

Bu arada standart bir ev alımından bahsediyorum. 3 lira edecek eve, 33 lira verilmesine ben de karşıyım. Süslü cümleler ile, ingilizce isimler ile, çok basit evlere, çok lüks statüsü verip, gelecek 10-20 yılınızı ipotek etmek bana da mantıklı gelmiyor.

Naktiniz var ise, kendinize güveniyorsanız ve en önemlisi ne istediğinizi biliyorsanız, ev almaktan çekinmeyin. Sadece araştırın. hangi bölgede ev alacaksanız, en az 3 ay araştırın. Ev fiyatlarının o bölgedeki değerine bakın. Bu şekilde yaparsanız, cidden ya karlı bir iş yaparsınız ya da çok düşük zarar edersiniz.

Kendimden örnek vereyim.
    Ev bakmaya çok meraklıyım, bugüne kadar araştırıp bu ev alınır, alınmaz dediğim tüm ilanlarda, çok yüksek yüzde ile başarılı oldum. Ha evleri hiç almadım. Ama bir bölgede uzun zaman araştırma yaparsanız, cidden bir süre sonra doğru kararı veriyorsunuz.

Çok uzattım kusura bakmayın.
    Ev alacaksanız,

1) Sadece kira çarpanına bakmayın. Çok önemli bir kıstas ama evin değer kazanması orta-uzun vadede daha önemli.
    2) En önemli kıstas, o bölge gelişecek gelişmeye açık bir bölge mi? Gelişmiş oturmuş bir bölge ise almayın, gelişmiş oturmuş bir bölgenin hemen yanındaki gelişime açık bölgeden alın. (Örnek İzmir Mavişehirden almak yerine Ataşehirden almak gibi).
    3) Nakdiniz kuvvetli ise, pazarlık yapın, beklemede kalın. Fırsat gördüğünüzde alın.
    4) Aldıktan sonra, bir süre boyunca o bölgedeki ev fiyatlarına bakmayın, daha uygun bir şey görürsünüz , canınız sıkılır.
    5) Nakdiniz var ise, faizler yüksek iken ev alın.

Teşekkürler.
    Yazınıza bize firca atarak başlamişsıniz ama ortalarda kullandiginiz şu cümle ile bizim söyledigimiz seyleri ozetlemişsiniz

* Eskiden maaşınızla ev alabilirdiniz ama şimdi maaşınızla ev alamıyorsunuz. ***

Bizde başka bisey demiyoruzki. Bakın yukardaki mesajlara,
    Maaşlar ev almaya yetmiyor diye anlatmaya calisiyoruz...

SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2.  Alıntı Originally Posted by bzaferb Yazıyı Oku
    Yazınıza bize firca atarak başlamişsıniz ama ortalarda kullandiginiz şu cümle ile bizim söyledigimiz seyleri ozetlemişsiniz

* Eskiden maaşınızla ev alabilirdiniz ama şimdi maaşınızla ev alamıyorsunuz. ***

Biz de diyoruz ki, zamanında fırsatınız varken alacaktınız, böyle on yıllarca kiracı olmayacaktınız
    Ve bu hatayı yeni nesil olup imkanı olanlar da tekrar ettirmesin peşindeyiz.

3.  Alıntı Originally Posted by evo34 Yazıyı Oku
    Biz de diyoruz ki, zamanında fırsatınız varken alacaktınız, böyle on yıllarca kiracı olmayacaktınız
    Ve bu hatayı yeni nesil olup imkanı olanlar da tekrar ettirmesin peşindeyiz.
    Benim bir arkadasim var, tam ona benziyor soylemleriniz.
    Kendi evini satip yeni ev almak istiyor.
    70 mkarelik 30 yasinadaki evine 700bin istiyor, daha aşagisi bedava vermek olurmuş.
    Alacagi evide buldu. Ayni mahallede ayni yaşlarda ama 120 mkare. O saticida 1mlyon istiyor ) Bizimki ona saydirip duruyor. 1mn a evmi olurmuş, yeri cok iyi degilmiş falan falan )

Neyse, herkes kendinden sorumlu.
    Bugünkü muabbette faiz artirimi olmadan bitti. Dolar tirmaniyor, sizin ev kesin 1mn üstüne atar artik
    Saygilar iyiaksamlar

4.  Alıntı Originally Posted by bzaferb Yazıyı Oku

Estafurlah hocam, fırça atmak v.s. öyle bir niyetim yok, haddime de değil.
    Ben taraf olmayı tercih etmiyorum. Bu konut alımında siyah ve beyaz yok.

Ben evlerin bu kadar yüksek fiyatlara satılmasını doğru bulmuyorum. Geçenlerde İzmir mavişehir'de bir evi gittim gördüm. 4+1 ama 125-130m2, odalar 8-9m2, banyo 3m2 falan. Gayet küçük. Bir bina ve havuzu var ama geniş bir alanı yok (peyzaj anlamında), neyse 3milyon TL dediler ve 1.400 TL aidat.

Lakin benim doğru bulmadığım durumu, insanlar doğru buluyorsa, çok da direnmenin anlamı yok diye düşünüyorum.

Bu nedenle toplam portföyün içinde, gayrimenkul olmasını önemsiyorum. Zira iktidar, sürekli betona yatırım yapıyor.

Maaşlar ile ev alamadığımız konusu şöyle,

Şu anda maaşımızla bir evin yuzde 40 'ını alabiliyorsak, ilerde yuzde 20'sini alacağız gibi geliyor bana. Bu nedenle, eğer fırsat bulunabiliyorsa (uygun ev veya uygun kredi veya miras ile gelen para v.s.), alım tarafında fırsat var ise alınabilir diye düşünüyorum.

Mesela, mart-nisan aylarında 1+1 ev baktım ve alacaktım. Kredi de kullanmayacaktım. 380-400 bin tl aralıgında, dedim pandemi biraz azalsın alayım Haziran da falan. O arada kredi faizleri düştü evler 500 bin TL oldu. Şimdi de 550-600 Bin TL. Şubat ayında 400 vermediğim ev, şimdi %40 yükselmiş durumda. (O bölgenin normalin üstünde değerleneceğini biliyordum bayadır araştırıyordum). Kısacası, belirli bölgeler ve siteler konusunda uzman olursanız, alım fırsatını hissettiğinizde alabilirsiniz diye düşünüyorum. (Yani siyah ve beyaz yok).

Bu altın ve dolar gibi. Bugün altın onsu 3.000 USD olsa, elimdeki altınları satmaya başlarım. 5.000 USD olsa, hepsini satarım. Bu altın alınmaz ya da almamalı anlamına gelmesin. Bu bir ticaret. Çok iyi kar görürsem satarım. (Yatırım amaçlı aldığım evlerde de durum böyle olmalı). İyi bir fırsat var al, piyasa çok şişti o bölgede sat ve daha iyi fırsat olan bölgeden al.

Bu söylediğim herşey, yatırım ve kira amaçlı alınan evler ile ilgili. Oturulacak ev, kişiseldir, psikolojiktir. Yorum yapmam.

Teşekkürler.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •