Demek bütün dünyanın keşfedemediği , bizim ise cin gibi kurnazca farkına vardığımız şey bu imiş. Faiz artırma, kur yükselsin, ithalat güçleşsin, mecburen yerli üretim olsun. Bu kadar kolaymış oysa ki mevzu.
Bir kere kurun yükselmesinde tl faizlerin düşük olması en minör etkenlerden biri. Sadece semptomatik tedavi olacaktır tl'ye cazip faiz. Kur, yükselecek, hem de 40 yıldır olduğu gibi enflasyon oranında değil daha da fazlası ile muhtemelen. Kuru yükselten, adil hukukla korunmuş piyasa ikliminden hızla uzaklaşmamız, serbest piyasa normallerını neredeyse tümüyle terketmemiz, her an her dakika değişebilen market kuralları, cumhuriyet dönemi tekalif-i milliye kanunları benzeri gibi , devletin istediği şirkete istediği an el koyabileceği kanunlar çıkarmış olmamız olabilir mi acaba. Parasını yurtdışına çıkarana vatan haini denen ortamda, parayı yurda getirmek de epey yürek ister.
İçe kapanmış, rekabet baskısı olmayan hiç bir üretim zincirinde kalite beklenmez. Ayrıca know-how olmadan oluşacak üretim katma değersizdir, eninde sonunda çürümeye kokuşmaya mahkumdur. Ayrıca dünyada tüm ülkeler prodüktiviteyi daha etkinleştirmek için, sektörel ve kategorik üretime geçerken, kimi bilişime, kimi tarıma yönelip, diğerlerini satın alırken, biz her şeyi yerli üreteceğiz demek de dünya gerçeğinden çok uzak.
İnsanlar, ya da tüketiciler bir ürün alırken fiyatına değil fiyat/performansına bakarlar bu arada. Eğer sadece dediğiniz gibi olsa, dünyada en ucuz ne üretiliyorsa en çok ve sadece o satardı. Bir şeyin ucuz olması talep oluşturması için yeterli değildir.
Son düzenleme : hellistheothers; 08-11-2020 saat: 14:37.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri