Ccola analizinin devamıdır...

 Alıntı Originally Posted by yalın Yazıyı Oku


buraya kadar olan tespitlerimizi toparlayalım;

20,7 milyar tl toplam varlıkları ile ciddi büyüklüğe sahip bir şirketten söz ediyoruz.
Yılda 13,5 milyar lira dan daha fazla satış yapabilen bir şirketten söz ediyoruz.
Ccola bu cirosu ile son 1 yılda yaklaşık 1,4 milyar lira kar eden bir şirkettir.
Ccola güncel fiyatı 66 lira ile 16,6 milyar lira piyasa değeri ile fiyatlanan bir şirkettir.

Hatırlarsanız (üzerinden o kadar zaman geçti ki hatırlamasanız da haklısınız yani) şirketin son haberlerinde faaliyetleri üzerinde olumsuz bir etkide bulunacak her hangi bir gelişme yoktu, mali yapısında sorun yoktu, borç ödeyebilme konusunda sıkıntısı yoktu ve hatta borçluluk oranını da düşürüyordu.

Faaliyet etkinliği gayet güzeldi, stok devir süresi azalıyor, alacak tahsil süresi düşüyor, borç ödeme gün sayısı artıyor ve bu sayede faaliyetlerinden nakit akışı sağlıyordu.


Bu şirketin en istikrarlı yanları nelerdir derseniz, bence ciro performansıdır ve son zamanlarda daha da güçlenen nakit akışıdır. Yukarıda kaydırılmış yıllık satışlar grafiğine tekrar bakarsanız satış konusunda çok başarılı göreceksiniz. Nakit akışının güçlü olabileceğini mali yapı analizi sırasında faaliyet etkinliğinde fark etmiştik zaten.


şimdi şirketin nakit akış tablosunda bu tespitlerimizin doğru olup olmadığına ve hem de bu konudaki düzenine bakalım.

Nakit akış tablosunun her kalemi önemlidir ama faaliyetlerinden kaynaklı nakit akışı çok daha önemlidir. Bu kalemde görüldüğü gibi her yıl 2020/09 dönemi önceki iki yılın aynı dönemlerine göre oldukça ciddi oranda artmıştır. Diğer dönemlerde de yine artarak devam eden bir nakit akışı var zaten. Bu arada yeri gelmişken şunu da belirtmek isterim, dikkat ettiyseniz bu şirkette bazı dönemlerin nakit akışı çok fazla 6 ve 9 aylık dönemlerde olduğu gibi, bazı dönemlerde ise çok az 12 ve 3 aylıklarda olduğu gibi. Bunun sebebi gazlı içecekler sıcak mevsimlerde daha fazla tüketildiği için bu dönemlerde satışlar ve tahsilatlar artıyor, ondandır. Mesela şimdi önümüzdeki çeyrek için dönem 12 aylık verisi açıklanacağı için buna göre bir beklenti oluşturmak gerekir.
Nakit akış tablosunun diğer iki kalemi yatırım faaliyetleri ve finansman faaliyetleri kalemlerinde aşırı bir sapma olmuyor, bu iki kalemin dengeli bir düzen var. Ve netice olarak nakit ve nakit benzerlerindeki net artış ve azalış kaleminde görüleceği üzere toplamda düzenli bir şekilde nakit artışı sağlanıyor, bu durum 2020/09 döneminde daha da güçlenmiş durumdadır.







ayrıca son zamanlarda gider kalemlerindeki düşüş de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır çünkü bu sayede kar marjlarının daha da artacağını kuvvetli ihtimal olarak görüyorum.

O halde artık bu tespitlerimizden yola çıkarak önümüzdeki dönemler için satış ve kar tahminlerinde bulunalım. Ben normalde satış ve kar tahmininde bulunmak için gelir tablosunu komple yeniden oluşturuyorum, yani açıklanan en son bilanço 2020/09 olduğuna göre bu dönemin gelir tablosundaki her kalemi detaylıca inceleyerek bir sonraki çeyrek dönem için hesapladığım rakamlarını yazıyorum ve böylece bir sonraki çeyrek dönemin gelir tablosu benim tahmini rakamlarım ile oluşmuş oluyor. Siz bunu ister yıllık yapın, ister bir iki çeyrek sonrası için ardışık yapın ama en azından mutlaka bir sonraki dönem için satış ve kar rakamları tahminleriniz olsun. çünkü bu tahmini rakamlarımız ile şirketin gidişatını göreceğiz ve az önce tespit ettiğimiz ortalama çarpanları kullanarak hedef hisse fiyatlarını bulmaya çalışacağız. Hedef hisse fiyatı demişken, hep aklımda olan bir durumu da dile getirmek istiyorum. Değer yatırımcıları genelde hisse fiyatı ile ilgilenmez ve tahminde bulunmazlar ve kendilerince haklılık payları da vardır ve tabiî ki öncelik şirketin işleridir vs. Ama hedef fiyat belirlemek de öcü bir durum değildir yani. Ben kendimce orta/uzun vadeli bir yatırımcı olarak hedef fiyatım olsun istiyorum ve bu yüzden her yatırımımın bir hedefi olsun istiyorum. Yaptığım bu hesaplamayı da anlatmak istiyorum, dileyen kullanır dileyen kullanmaz.

Bu konuda piyasada en sık kullanılan çarpanları kullanalım, f/k – pd/dd – pd/ns – fd/favok

zaten dikkat ederseniz gelir tablosu analizinden sonra bu rasyoların grafiklerini paylaştım ve ortalama olması gereken oranları bir mantık çerçevesinde bulmaya çalıştım ve buldum.

şimdi artık en azından ciro ve net kar tahminimiz olmalı ki bu bahsettiğim tahmini hedef fiyatı bulabilelim.

Ben size ciro tahminimi yaparken uyguladığım yöntemden bahsedeyim, aynı mantığı gelir tablosu oluşturacak olursanız tüm kalemlere uygulayabilirsiniz.

öncelikle şirketin var olan ciro temposunu buluyorum. Alttaki grafiği dikkatlice inceleyin lütfen. önümüzdeki çeyrek dönem yılın 4. çeyreği olduğu için bende şirketin geçmiş yıllarında 4.ç dönemdeki satışlarını inceledim. şirketin yıllardır ciro artışında yaşanan düzen, bu konuda tahmin yürütmeyi kolaylaştırıyor.



her yeni 4.ç dönemin satış rakamı ortalama olarak önceki yılın aynı çeyreğine göre %18 gibi artıyorsa, 2019 yılı 4.ç dönemin satış rakamı olan 2,386,717,000 tl olan rakam bu sene 2,816,326,000 tl olabilirdi fakat bence bu rakamdan daha yüksek bir rakam çıkacak. çünkü bu düzeni pozitif yönde bozan gelişmeler oldu ve bu gelişmeleri de hesaba katmamız gerekiyor. Yine yukarıdaki grafiğe tekrar dikkatlice bakarsanız göreceksiniz ki daha önceki yıllarda 2:ç dönem ile 3.ç dönem satış rakamları (sarı ve pembe çubuklar) birbirine çok yakın gerçekleşiyordu ama 2020 yılının 3.ç dönem satışı 2.ç dönemden çok daha yüksek gerçekleşti, bunun sebebi 2020 yılı ikinci yarısı ile beraber başlayan dolarizasyon ile beraber yüksek enflasyon sonrası zamlanmayan bir ürün kalmadı ve bu durum şirketlere ciddi oranlı ciro artışları yaşattı. Ccola şirketinin de 3.ç ciro artışında bu yüksek ürün fiyatlarınında etkisi vardır, dolayısıyla 4.ç cirosu da geçmiş yılların sıradanlığından öte daha yüksek gelecektir diye düşünüyorum. Bu durumu bütün şirketler için kullanabilirsiniz ama ccola yı burada daha avantajlı kılan durum ise şirketin cirosu ile beraber kar marjlarının da artıyor olmasıdır, işte bu yüzden şirketin kar performansı daha güçlü oluyor. Kar tahmini yaparken bu durumu daha net açıklayacağım… peki ciro ne kadar gelecek? Eğer şirkette satışları arttıracak başka yeni bir gelişme varsa bunu da dikkate alarak olası 4.ç ciro rakamını sizlerin belirlemesini istiyorum. Ki bu konuda şirket haberlerinde hatırlarsanız ciddi bir yeni gelişme vardı ama henüz somutlaşmamıştı. Coca-cola bottlers uzbekistan, ltd’ni satın alma haberi vardı. Bu şirket özbekistan da 2019 yılında pazarın %47 sine sahipmiş, şayet bu satın alma gerçekleşmiş olsaydı ciro tahminimizi buna göre daha yüksek tutabilirdik ama bu satın alma henüz gerçekleşmedi, fakat ileride gerçekleşirse şirketin karlılığı üzerinde ciddi katkıları olabileceğini tahmin ediyorum.
Ayrıca ben bu analizi tamda bitirmek üzereyken 8 ocak 20121 tarihli kap haberi ile
https://www.kap.org.tr/tr/bildirim/898004
şirket 2020 son çeyreği ve 2021 yılı için olası satış hacimlerini paylaştı, bu haberleri de analiz ederek öncelikle 4.ç 2020 için belirlediğiniz tahmini satış rakamını 9 aylık rakam ile birleştirip yıllık satış rakamını bulursunuz ve yıllık satış rakamını bulduktan sonra yukarıda bahsettiğim yöntemlerle size göre olabilecek pd/ns rasyosu ile şirketin olması gereken piyasa değerini bulabilirsiniz, bu değeri ödenmiş sermayeye bölerseniz bu rasyodaki tahmini hisse fiyatınızı belirlemiş olursunuz ve bir kenara not edersiniz.

Daha sonra gelir tablosunda aşağı doğru tek tek inebilir ve net kar rakamına kadar tahminlerde bulunabilirsiniz (bu daha sağlıklı sonuçlar verir) ya da net kar marjı kullanarak ciro üzerinden direk net kar rakamını bulabilirsiniz.

Ben burada hem çeyreksel hem de yıllık kar marjlarını da vereyim, işinize yarayacaktır.





sanırım bu grafiklerden sonra net kar rakamı tahmininde bulunmak daha kolay olacaktır. özellikle çeyreksel kar marjlarının yükseliyor olması şirketin yeni bir güzergaha girdiğinin işaretleri olabilir. Kar marjındaki bu yükseliş ivmesini ciro tahmininde olduğu gibi oranlayarak ve ortalama artış hızını bularak önümüzdeki çeyrek döneme uyarlayabilrsiniz.

Ve artık kar rakamını da bulduktan sonra yeni öz sermaye rakamınızı belirlersiniz, size göre olması gereken pd/dd rasyosu ile öz sermayeyi çarparak yine olası piyasa değerini bulur, ödenmiş sermayeye böler hedef hisse fiyatınızı bulursunuz, bunu da kenara not alırsınız.

Yine yıllık kar rakamınızı ödenmiş sermayeye bölerseniz hisse başı kar rakamınızı bulursunuz ve size göre olması gereken makul f/k oranı ile hisse başı kar rakamını çarparsanız olası hedef hisse fiyatını bulursunuz, f/k oranını peg rasyosu ile birlikte kullanırsanız daha sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Peg rasyosu kullanımı ile ilgili google da çok fazla kaynak mevcuttur.

Veya isterseniz bütün çarpanları kullanabilir ve kendi tahmini ciro ve kar rakamlarınıza göre olası hedef hisse fiyatlarınızı bulabilirsiniz. Bütün sonuçların ortalamasını dikkate alabilirsiniz ya da en çok güvendiğiniz rasyonun sonucunu dikkate alırsınız vs nihai hedef fiyata kendiniz karar verebilirsiniz. Ben bu son hesaplamaları yönlendirici olmamak adına yapmak istemedim. Ayrıca hedef fiyat belirlerken kullanılan farklı yöntemler veya çarpanlar da var, ina (indirgenmiş nakit akımı) – f/fk (fiyat/faaliyet kar) – f/nefk (fiyat/net esas faaliyet kar) tabi ki bunları da kullanabilirsiniz ve bu yöntemler aslında çok daha uzun vadeye hitap eder. Ben daha çok net kar ile oluşabilecek seyri anlatmaya çalıştım çünkü ben başta da belirttiğim gibi orta vadeyi temsilen yapılabilecekleri anlatmaya çalıştım. Elimden geldiğince basit anlatmaya özen gösterdim ama yine de anlatamadığım noktalar varsa sorabilirsiniz.

Böylesi bir çalışmayı yatırımlarınızı yaparken kullanabilesiniz diye örnek olması için hazırladım ve paylaştım. Bu konuda bol bol pratik yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Ve belirttiğim gibi anlatamadığım, eksik kalan kısımlar varsa yine soru cevap şeklinde açıklığa kavuşturabiliriz.

Yatırımlarınızda başarılar ve bol kazançlar dilerim

saygılarımla

aziz serin