Sayfa 652/2469 İlkİlk ... 15255260264265065165265365466270275211521652 ... SonSon
Arama sonucu : 19752 madde; 5,209 - 5,216 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1. #5209
     Alıntı Originally Posted by Ayan Yazıyı Oku
    Sn . Deniz bey, Halen , Merkez Bankasının rezervlerini yerine koymamasını nasıl yorumluyorsunuz ? Acaba yurt dışı (Londra)ile bir anlaşma yapılmış olabilir mi ? Sürekli düşüyor ve yaprak kınıldamıyor. 8.5 a gelmiş olan doların 7.1 de robota bağlamışlar gibi sanki. Peki özel bankalar , kamu, Merkez ve yurt dışından 8.5 ile gelen yabancı fon kar realizasyonu için ne bekliyorlar. Bloonberg yorumcuları halen yabancı para gelmekte/ gelecek türü nakaray yapıyorlar. Ha, onları bizim enflasyonumuz etkilemez onlar sadece 17.5 a bakarlar deniyor. Bunun ülkenin ayarlarını bozduğu açık. Birde eski milletvekili ve borsa başkanı Sn. İbrahim Turhanın , şayet yeni Merkez olmasaydı 4 ay sonra ödemeler dengesi krizi çıkardı dedi. Peki tablo bu kadar açıkken , iç borç dış borç . kısa vade dış borcun 185 milyar dolar, GSMH e oranını , problemli kredlieri vs. onlada bildiklerine göre (üstelik seçim , iç -dış riskleri gözardı edip) yabancıların ve borsanın bu kadar rahat olmasının , acele ve temkinli davranmamasının nedeni nedir ?
    -Dün yazdığım gibi,bir yandan yurt dışından döviz girişleri var ama diğer taraftan da yerlilerin döviz talepleri,cari açık finansmanı ve net dış borç ödemeleri için de döviz çıkışları var.Nette merkez bankasının satın alabileceği bir döviz fazlası yok.

    -Cari açık finansmanı ve net dış borç ödemeleri(faiz) çıkan bir para ,bir daha dönüşü yok ama giren döviz her an çıkabilecek "sıcak para".Gecelik faizde swap yoluyla gelen 14.4 milyar dolarlık para var,bunlar bizim zaman zaman parayı kısa vadeli değerlendirmek için repo yaptığımız gibi,yabancılar tarafından da kısa vadeli olarak gecelik faizde değerlendiriliyorlar. Biden yönetimi herhangi bir nedenle ,örneğin S-400 nedeniyle veya Türkiye'de demokrasinin olmadığı özgürlüklerin baskı altında olduğu gibi gerekçelerle Türkiye'ye yaptırım uygularsa bu "çok sıcak para" 1 günde Türkiye'den uçabilir,dolayısıyla bankaların da her an bu dövizi yabancılara geri verebilecek şekilde hazır tutmaları gerekiyor.Aynı zamanda da ekonomiyi "sıcak para" ile döndürmenin ne kadar riskli olduğu ve devlet yönetimini ülkenin milli güvenliğini riske atacak her türlü politik tavizi vermeye zorlayacak şekilde ipotek altına aldığını ,yönetim sorumluluğunu taşıyanların görmeleri gerekir.Bir borç alınacaksa da bu orta/uzun vadeli krediler olmalı,ülke ekonomisi devamlı cari fazla üretecek şekilde yapısal reformlarla üretim yapısı yeniden yapılandırılmalıdır.

    -Döviz fiyatının düşmesi yerli bankaların da işlerine geliyor ve zımmi olarak Londra piyasası ve ekonomi yönetimi olarak anlaşmış olabilirler ,kar realizasyonu için acele etmemelerinin nedeni ,bir risk kokusu aldıklarında stoploss seviyesinden hemen çıkış yapma imkanları olabilmeleri.Örneğin hisse senedinde olduğu gib,i satıp çıkabilmek için bir alıcı bulmaları gerekmiyor.

    -Doğru,enflasyonun üzerinde reel getiri yerliler için önemli.Yabancılar için önemli olan ,faiz getirisinin kur artışının üzerinde olması,böylece olmaya devam ettikçe kazanırlar aksi takdirde zarar ederler.

    -Makroekonomik verilerimizde herhangi bir iyileşme yok,yıllık 225 milyar dolar civarında dış finansman ihtiyacımızda değişme yok,yapılan yabancılar için kısa vadede son ana kadar para kazanmaya çalışmak,bizim ekonomi yönetimi için de günü kurtarmak,her an kırılabilecek ince bir buz tabakasında dans etmek gibi...

  2. #5210
    Merkez Bankası istatistiklerine göre 29 Ocak haftasında;

    -Altın hariç merkez bankası brüt döviz rezervleri 2.856 milyar dolar arttı(26 Ocak itibariyle yurt dışından borçlanılan 3.5 milyar dolar Hazinenin merkez bankası nezdindeki hesabına geçmişti.)

    -Yabancılar 418.7 milyon dolarlık hazine tahvili aldılar , 493.7 milyon dolarlık hisse senedi sattılar.

    -TL mevduatlar haftalık %0.8 azalarak 1537.35 milyar TL'den 1525.08 milyar TL'ye indi.(12.37 milyar TL azalma).

    -Döviz tevdiat hesapları haftalık 1050 milyon dolar azaldı.(487 milyon dolar gerçek kişiler azalış,563 milyon dolar şirketler azalış)

    Yorum:TL mevduatlarda hiç yeni para yatırma ve çekme olmasa dahi kabaca 5 milyar TL civarında haftalık faiz getirisi mevduata ilave oluyor,ama mevduatta 12.37 milyar TL azalma bu nedenle kabaca 17 milyar TL olmuş diyebiliriz.Ama bu para dövize de gitmemiş orada da kabaca 7.5 milyar TL'ye karşı gelen bir azalma var.TL mevduatlar artmadıysa şirketlerdeki döviz hesabının azalmasını vadesi gelmiş dış borç ödemelerine bağlayabiliriz,gerçek kişiler için sistem dışına çıkan altın ve döviz olmuş olabilir.


    Merkez Bankası net döviz rezervleri

    *BİN 3 Şubat 2021 Çarşamba
    Dış varlıklar 699,699,038
    Dış yükümlülükler 49,999,052
    Bankalar döviz mevduatı 538,158,285
    Kamu döviz mevduatı 107,363,356
    NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 4,178,345
    1USD 7.1627
    NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 583,348
    Altın rezervi 25,307,408
    Swap ile merkez bankasına 59,261,000
    emanet gelen para

    Swap hariç net rezerv(altın dahil) -58,677,652
    Swap hariç net rezerv(altın hariç) -83,985,061
    Son düzenleme : deniz43; 04-02-2021 saat: 15:50.

  3. #5211
    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO Şubat ayı bültenini yayınladı.Bu bültene göre Şubat ayında gıda fiyatlarındaki artış yıllık %8.59'a yükseldi.Bu yükselişte tahıl ürünlerindeki artış %23.58,bitkisel yağ ürünlerindeki artış %27.69 ile başı çekti.

    http://www.fao.org/worldfoodsituatio...ricesindex/en/

  4. Deniz Bey'in çok güzel ifade ettiği üzere, döviz düşüşünde tam olarak psikolojik harp yaşanmakta. Yurtiçi bankalar ile yapılan muhtemel bir protokol ve yurtdışı fonlara verilen olası güvencelerle, başta swap kanalı olmak üzere, döviz üzerinde veya döviz mevduatların bozdurulması üzerinde çok ciddi bir baskı var.
    Peki ne oldu da, ekonomik anlamda sam yeli esmeye başladı?

    Libya ile yakın geçmişte imzalanan kıta sahanlığı anlaşmasının, Libya tarafından tek taraflı fesh edildiği hiç gündeme geldi mi son zamanlarda?

    Peki Suriye'de sular duruldu da biz mi bilmiyoruz, yoksa Yeni Abd yönetimi ile Ypg'ye verdiği açık desteğin kesileceği düşünen mi çıktı?

    Ülkedeki mülteci sorunu ne çabuk unutuldu...Sayılarının 4 ila 7 milyon(evet öylesine geniş bir bant) arasında olduğu düşünülen mültecilere hala Ülke olarak bizim baktığımızın farkındasınız değil mi?

    Ülkenin kabul görmüş iktisatçı+ekonomist+araştırmacılarının kurduğu bağımsız Enag enflasyon araştırma grubu ile Tuik'in açıkladığı enflasyon değerlerinin birbiri ile hiçbir uyumunun bulunmadığını görmek zor olmasa gerek. Peki kimin gerçeği açıkladığı ise muamma değil elbette! Çarşı+pazar+marketler gerçeğin aynası...

    Dış siyasette sadece derin bir sessizlik+hareketsizlik hakim. Yoksa sorunlar eskisi gibi durdukları yerdeler.
    Peki, başta kendi kendime sorduğum soruyu tekrar soruyorum yazımın sonunda.
    Dövizdeki %10'luk değer kaybına Bist30-Bistbankanın ortalama %30 değer kazancının kime ne kazandırdığını yada bankalara düşürün baskılarına karşın %18 mevduat faizi kazancının, benzer şekilde dibs'te yabancı fonların ne düzeyde bir hasara yol açacaklarının etkilerini hep birlikte göreceğiz.
    Geleceği düşünmektense bugünü yaşamak önemli. Döviz bugün de düşüyor, tıpki Bist gibi tüm Dünya borsalarının yükseldiği gibi. Tüm dünyada para arzı arttığı müddetçe daha nice Dünya borsalarında zirveler, nice teslalar, nice gamestoplar nice nice dogecoinler görmeye devam ederiz. Yeter ki, önde fareli köyün bir kavalcısı olsun...

    Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

  5. #5213
    Thursday February 04 2021 Actual Previous Consensus
    04:30 PM
    US
    Initial Jobless Claims 30/JAN 779K
    812K ® 830K

    04:30 PM
    US
    Unit Labour Costs QoQ Prel Q4 6.8%
    -7% ® 4%
    04:30 PM
    US
    Nonfarm Productivity QoQ Prel Q4 -4.8%
    5.1% ® -2.8%

    ABD'de dördüncü çeyrekte birim işgücü maliyeti %6.8 artarken,tarım dışı verimlilik %4.8 geriledi.

    Gıda fiyatları hızla tırmanıyor,sanayi metal fiyatları yükselişte,navlun ,nakliye,fiyatları üçe katlanmış durumda konteynır bulunamıyor,petrol fiyatları pandemi öncesi seviyelere gelmiş durumda ve işgücü maliyetleri de artıyor.Arkadan neyin geleceği de belli.Perşembenin geliş,Çarşambadan bellidir...

  6. #5214
    bu hafta metropol araştırma şirketinin anket sonuçları geldi. cumhur ittifakından anayasa talebi dile getirildi. parti kongrelerinin şubat sonuna kadar bitirileceği açıklandı . ayrıca mart ayında ab-abd görüşmeleri var ...
    bu haberlerin takip edilmesi gerektiğini önemli olduğunu düşünüyorum
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

  7.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Thursday
    Gıda fiyatları hızla tırmanıyor,sanayi metal fiyatları yükselişte,navlun ,nakliye,fiyatları üçe katlanmış durumda konteynır bulunamıyor,petrol fiyatları pandemi öncesi seviyelere gelmiş durumda ve işgücü maliyetleri de artıyor.Arkadan neyin geleceği de belli.Perşembenin geliş,Çarşambadan bellidir...
    Uçuşlar başlarsa petrol fiyatları da uçar. Şimdiden 60 dolardayız.

    Elektrikli uçak henüz icad edilmedi bildiğim kadarıyla 🙂
    ytd..

  8. #5216
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Merkez Bankası istatistiklerine göre 22 Ocak haftasında:

    -Merkez Bankasının -altın hariç- brüt döviz rezervleri 2.609 milyar dolar arttı.

    -Yabancılar 33.4 milyon dolar devlet tahvili aldılar 117.7 milyon dolar hisse senedi sattılar.

    -Yerlilerin döviz tevdiat hesabı 763 milyon dolar arttı(gerçek kişiler 247 milyon dolar attı,şirketler 516 milyon dolar arttı)


    Verileri merkez bankasının yayınladığı son 26 Ocak tarihli analitik bilançoya işlediğimizde

    merkez bankası net döviz rezervleri

    *BİN 26 Ocak 2021 Salı
    Dış varlıklar 720,419,198
    Dış yükümlülükler 50,713,546
    Bankalar döviz mevduatı 551,803,157
    Kamu döviz mevduatı 111,733,821
    NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 6,168,674
    1USD 7.3968
    NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 833,965
    Altın rezervi 25,973,547
    Swap ile merkez bankasına 60,076,000
    emanet gelen para

    Swap hariç net rezerv(altın dahil) -59,242,035
    Swap hariç net rezerv(altın hariç) -85,215,581



    Bu tabloya göre merkez bankasının vadesi geldiğinde geri vereceği swapla gelen kendine ait olmayan dövizler hariç tutulduğunda:

    25.974 milyar dolan altın varlık, (-) 85.216 milyar döviz yükümlülük=(-) 59.242 milyar dolar net döviz rezervi var.

    Swaplar dahil net döviz rezervi de ilk defa 1 milyar doların altına inmiş durumda.


    Bu arada merkez bankası yıllardır günlük olarak yayınladığı analitik bilançoyu veri yayınlama takviminden çıkarmış ve bu nedenle son veri Salı gününe ait.Anlaşılan bundan sonra veri yayınlanmayacak.Nasıl yorumlayalım!....
    Biöncekini öne alayım karşılaştırma için
    bir halt olacağı yok.

Sayfa 652/2469 İlkİlk ... 15255260264265065165265365466270275211521652 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •