Muhterem kardeşim
Tabii ki anlık verilere göre hareket eden robotların günün en düşük fiyatını yakalaması mümkün değil ama robotlar tüm endeks rakamlarını ve bu endeks rakamlarındaki değişim verisini hassas bir şekilde izleyip bu verileri işleyerek karar verdikleri için endeksin düşüşe destek verdiği noktayı hemen fark ediyor ve alıma geçiyorlar ve bu da zaten kendi desteklerini kendilerinin yaratması gibi bir anlam taşıyor.
Tabii dün, 13 şehit verdiğimiz Gara bölgesine çok daha geniş bir askeri hareket yapılacağı ve bunun artık müttefik olmadığımız ABD ile bazı siyasi ve ekonomik komplikasyonlar oluşturabileceği söylentileriyle düşen borsa, endeksin başından beri satışa oynayan BofA'nın işini kolaylaştırdı ve bu kurum üzerinden işlem yapan robotlar; endeksin başından itibaren sattıkları 6.5 milyon civarı TCELL'in neredeyse 4 milyonluk kısmını çok düşük fiyatla geri yerine koyarak şahane bir kar yazdılar.
Öte yandan, sanki bir bilim kurgu filminin son derece yakışıklı baş kahramanı gibi duran Elon MUSK'ın girişimlerini ben de takdirle izliyorum ama eğer aşağıdaki linkteki gazete haberindekiler doğruysa (499 dolarlık kit, aylık 99 dolar abonelik bedeli, 50-150 Mbps arası kesintili erişim hız vaadi) bu teknolojinin karasal iletişim sistemlerine (GSM) kısa ve orta vadede rakip olması pek de mümkün görünmüyor. (Ben Superonline'ın 100 Mbps hızındaki fiber internetini TVPLUS hizmeti ile birlikte sadece 20 dolar yani 150 TL civarı bir aylık ücretle kullanıyorum) Kaldı ki, eğer Starlink, Türkiye deki abonelere hizmet verecekse Türkiye Cumhuriyetinden lisans almalı ve bu lisans ücretini abonelere yansıtmalı. Yani davulun sesi uzaktan hoş gelebilir ama kazın ayağı pek de öyle değil.
İlaveten, Starlink, artık bir uzay çöplüğüne dönüştürdüğü dünyanın yörüngesine bu güne kadar milyarlarca dolar ödeyerek imal ettiği füzeler eşliğinde gönderdiği uyduların sabit maliyetini karşılayacak ölçüde dünya genelinde abone sayısına ulaşamadığı sürece, bu kurumun abonelik fiyatlarının, onlarca yıllık rekabet ve doymuş endüstriler kavramı nedeniyle zaten çok düşmüş olan GSM şirketlerinin abonelik ücretleriyle rekabet edebilmesi pek de mümkün görünmüyor. (Bir Spacex Falcon9 roketinin gönderilme maliyeti 61.2 milyon dolar )
https://www.sozcu.com.tr/2021/teknol...liyor-6258267/
Uyarı Notu: Bu bir yatırım tavsiyesi olmayıp, sadece makul ekonomik ve finansal gerekçelere dayalı olarak yapılmış bir kişisel kanaat, tahmin ve daha da çok bir temenni açıklamasından ibarettir. Bu tip tahmin, yorum ya da öngörülerde yanılmanın adeta esas, isabet ettirmenin ise neredeyse istisnai bir durum olduğu ve borsa da her zaman bir ters köşeye yatma ihtimalinin bulunduğu asla unutulmamalı ve herkes yatırım kararını; sadece kendi akıl ve muhakeme yeteneğine dayalı olarak vermelidir.
Yer İmleri