abd de işşizlik %5 ve belki biraz altında. yani adamlar ideal işşizlik oranındalar, "tam istihdam" diyor ekonomistler bu seviyelere.
ve bunu yaparken bizdekine benzer ıvır zıvır işler yok adamlarda: cep telefoncusu, her yerde market, bakkal, büfecilik, minübüsçülük gibi işlerden bahsediyorum. adamlarda bunlar ya yok yada çok az. ama buna rağmen adamlarda işşzilik az, bizde ise bunlara rağmen işşizlik %15 mertebesinde, belki daha da fazla.
hiç şunu düşündünüz mü ? abd ve benzeri ülkeler sürekli yeni sektörler oluşturuyor, yeni teknolojilerle ekonomide yeni kollar açıyor, evreni araştırırken yeni istihdam sahaları yaratıyorlar, zira yeni araştırılacak bir sürü yeni konu var.
bu ise nitelikli iş gücüne ihtiyacı arttırıyor. zaten o yüzden az gelişmiş ülkelerin iyi yetişmiş nitelikli iş gücü için bir çekim merkezi bu ülkeler. ben gelecekte bu trendin artarak devam edeceğini düşünüyorum. bu ise şöyle bir sonuç doğuracak: az gelişmiş ülkelerde sosyal kalite (insan gücü ve niteliği) azalacak zira yetişmiş iş gücü liberal iklimin olmadığı, kurumların işlevsiz olduğu ve ek oalrak kendi yeteneklerine cevap vermeyen sanayi altyapısı nedeniyle ayrılmayı daha çok düşünecek, kuvvetle muhtemeldir bu. bu nedenle batı , japonya (ve ayrıca rasyonel hareket ettikleri takdirde çin ve rusya) dışındaki ülkelerde içi boşalan bir yapı oluşacak toplumsal yapıda ve geleceğe ilişkin tüm iddialarını kaybedecek az gelişmiş ülkeler, zira nitelikli insanını tutamayacak.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri