Özellikle banka batmalarından sonra BDDK mevcut durumundan daha da güçlendirilmiş ve yetkilerle donatılmıştır. Amaç banka batmalarını önlemek maksadıyla gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Burada insanları tedirgin etmenin, karamsırlığa sevk etmenin anlamı yok. Herkes sahip olduğu parasını korumak peşinde.
https://www.bddk.org.tr/Hakkimizda/Kurulus/9
geçmiş yıllarda batan bankaların mudi zararları tazmin edildi.
ancak off-shore hesabı adı altında vergi ödememek için açılan hesaplarda devlet hiç müdahil olmamıştır.
sebebi devlete vergisini ödemeyip devletin güvence şemsiyesini istemeyenler açıkda kalmıştır ki bu çok doğru bir harakettir.
normal mudiler ise güvence verilen meblağlarını kısa sürede,
üstü olan meblağları ise uzun bir uğraşıdan sonra almışlardır.
ayrıca BBDK 2005 yılında kurularak bankacılık sisteminin denetleme ve kontrol mekanizması olarak görev yapmaktadır.
burada gereksiz olarak insanları tedirgin hale getirip manüpile etmek yasal bir suç kapsamındadır.
Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.
unutulaması gerken bir konuda Geçmişte full garanti vardı ,şimdi garantide miktar sınırlaması var....BDDK işini sıkı tutuyor mu bunu bilmemiz imkansız fakat verilere bakarak mesela banka bilançoları ve ortaklık yapısına bakarak büyük meblağları bağlamak daha doğru bir yaklaşım olacaktır....Şahsen bana göre hepsi aynı![]()
Paramanya aslına bakarsan 181 gün yaptım. Neden 180 gün? Vade bitimi P.tesi gününe denk geliyordu. En iyisi Salı olsun dedim. Açıkçası ilk defa altı aylık mevduat yaptığım için olayı hep %5 olarak düşündüm. Lakin banka cüzdanında net getiri hesaplanmış şekilde bana verildi. Ve kendim de hesapladım Stopajı %5 üzerinden hesaplamış.
Google de stopaj oranlarına baktım. Gün bazında hiç bilgi yok. Hep 6 aya kadar %5, bir yıla kadar %3 şeklinde ifadeler var. Burada asıl soru şu. 181 gün altı aydan bir gün fazla mı? Yıl 365 gün. Olayı tam çözemedim. Ama %3 stopaj olayına dikkat etseydim örneğin 190 gün mevduat yapardım. O da ayrı tabi. Bu benim hatam oldu.
Peki siz 181 günün %3 stopaja dahil olduğunu kesin biliyormusunuz? Çünkü hep altı ay ifadesi var. Gün olarak belirsiz. Olmazsa yarın bir bankaya sorup bir hata varsa düzelttirme yoluna gideceğim. Çünkü 181 gün vade yaptım. Teşekkürler.
181 günlük mevduatın stopajı kesin olarak 3%. Aslında kısa bağlamanın bankaya da munzam karşılık açısından bir faydası yok. Herhalde bir yanlış anlaşma olmuştur.
Yer İmleri