Milletin dolardan kaçıp reel mallara yığılmasını tetikleyecek mekanizma tam olarak bu değil mi zaten?
İthal ürünlere ürünlerin kaynağında oradaki sözde enflasyon oranının üstünde zam gelmeye başlarsa dolara da 1.5-2% faiz verirlerse (ki gelişmiş ülkelerde bu bile yok) kimse dolarda durmaz.
İhtiyacı olan varsa arabasını evini alır, onlara gerek yoksa hisse alır, garanticisi ise fiziksel altın/gümüş alır.
Benim için ABD'deki enflasyonun göstergelerinden birisine açtım baktım;
2018 Mustang EcoBoost Fastback MSRP: $25680
2019 Mustang EcoBoost Fastback MSRP: $26395 (2.8%)
2020 Mustang EcoBoost Fastback MSRP: $26670 (1.1%
2021 Mustang EcoBoost Fastback MSRP: $27155 (1.8%)
Önceki yıllara da baktım genelde ortalama 2% civarı geziyor. Tabi kimse MSRP fiyatından almıyor bu aracı ama yine de bir fikir veriyor ne olup bittiğine dair.
https://cars.usnews.com/cars-trucks/ford/mustang
Türkiye'de de insanlar ithal mal tüketiminden mahrum kalmamak için, yani alım güçleri düşmesin diye döviz alıyorlar. Dövizin alım gücü kendi vatanında düşmeye başlarsa dövizde kimse durmaz. O zaman da faizleri arttırmaları gerekir ki dolar sıfıra gitmesin. Faizler artarsa da herkes gırtlağına kadar borçlu olduğu için ortalık bok olur.
Peki bu kadar para basılıp bu kadar harcama yapıldıktan sonra enflasyon olmaması mümkün mü? Asıl soru bu.
Yer İmleri