1) Sülün Osman, Boğaziçi köprüsünü ve İzmir Saat kulesini taşradan gelen vatandaşlara satmak suretiyle dolandırmıştı.
2) Banker dolandırıcılığı: 1960’lar ve 80’lere kadar uzanan süreçte bankaların vadeli hesaplara verdiği çok düşük faizler ve memurların maaşlarının bir kısmını bono olarak alması. Özellikle memurlara bankaların verdiği faizlerden üç katı fazla faiz vermeyi vaat eden dolandırıcıları ortaya çıkardı. Bütün dolandırıcılık senaryolarında olduğu gibi, bankerler de insanlara güven vermek için çok kısa sürede birçok insana büyük paralar kazandırdı. Borcu borçla kapatmaya dayanan bu sistemde, katılan her yeni üyeye sağlanan faiz oranı, diğer üyelerin paralarıyla ödeniyordu.
3) Titan Saadet Zinciri, 1990'lı yıllarda varlık göstermiş ve Ponzi sistemine dayalı bir gruptur. Bir katılım ücreti karşılığında üyelerine kısa vadede son derece yüksek kâr oranları(sisteme kattıkları her üyeye 300 Mark) sunan Titan Saadet Zinciri, katılımcılarına zincire dahil ettikleri her yeni üye için de belirli miktarda prim ödemeleri de vadetmiştir. Her yeni üye tarafından ödenen katılım ücreti, bahsedilen kısa vadeli ve yüksek kâr oranlı kazanç olarak daha önceki üyeleri ödenerek 'zincir' ayakta tutulmuştur. Zincire katılım ücreti 2400 Alman Markı'ydı.
4) Çiftlik Bank adlı oyun, Mehmet Aydın tarafından Ağustos 2016'da kuruldu. Sosyal medya oyunu olan FarmVille'den esinlenen Çiftlik Bank'ta, oyuncular farklı altın değerlerine sahip çeşitli çiftlik hayvanları satın alabiliyordu. Ömürleri 365 gün olan hayvanlar için yem ve depo masrafı da yapmanız gerekiyordu. Bu masrafları karşılamak için ve yetiştirdiğiniz hayvanlar karşılığında para kazanmak için oyunun Papara adı verilen dijital para sistemini kullanıyordunuz.
Oyunda satın alınan hayvanların ve yapılan üretimin ise Türkiye'nin farklı yerlerinde açılan çiftlikler, et ve süt üretimi yapan tesislerde hayata geçirileceği vaat ediliyordu. Aynı zamanda bu tesislerden elde edildiği iddia edilen ürünler açılan bayilerde satışa çıkarıldı. Satın alınan hayvanlardan bir yıl içinde edilecek kar ise en az yüzde 100 olarak açıklanmıştı.
5) Türkiye’nin en büyük üçüncü kripto para borsası. Faruk Fatih Özer tahmini olarak 2 ile 10 milyar dolar arasında parayı alıp yurt dışına kaçtı.
Bu beş dolandırıcılık olayında mağdurların ortak özelliği “ Kolay yolla para kazanma hevesi”
Özet olarak millette kolay yoldan para kazanma hevesi oldukça, yaratıcılığını kullanan dolandırıcılar bu zaaftan faydalanıp farklı yöntemlerle dolandırmaya devam edecekler.
Yer İmleri