Sayfa 147/1312 İlkİlk ... 47971371451461471481491571972476471147 ... SonSon
Arama sonucu : 10492 madde; 1,169 - 1,176 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2

1. Kağıt sevenler, rakam sevenler, her şeye "nominal olarak değrlenme" mantığıyla bakıyorlar.
    Zaten hataları burada başlıyor.

1 evin faydası sabittir. içine girer otuırursun.
    1 elmanın faydası sabittir. katır kutur yersin.
    1 elmanız 2 elmaya çıkınca 2 kişi yer.
    Ama 1 elmanızın fiyatı 1 liradan 2 liraya çıkınca bu bir artı değil.
    Birilerinin para basma hızına göre elmanız 10 lira da olabilir.
    Elma sayısı 10'a çıksa neyse de, cepte sabit kalan 1 elmanın 10 lira oluşuna sevinmek de ne bileyim..
    Sistem, üzerinde rakamlar yazılı kağıtlarla tüm insanlığı fena hipnotize etmiş.
    Elle tutulur gerçek şeyleri baz alacağımıza, faydası sabit olmayan, sürekli değeri düşen kağıt paçalarını baz alıyoruz.
    Normalimiz "elma sayısı" olması gerekirken, biz elmanın fiyatına odaklanmışız.

Hani yürüyen merdiven arızalıyken ilk adımı attığınızda sendelersiniz ya, algılarımızdaki değişim onun gibi bir şey.
    Siz hayatınız boyunca yürüyen merdivenlere binmeye alıştıkça, artık beyniniz o merdivenin yürümesini normal olarak kabul ediyor, Durmuş bir yürüyen merdivene adımınızı attığınızda sanki ayağınızın altında zemin kaymış gibi hissedip düşme tehlikesi geçiriyorsunuz.
    Merdiven zaten duruyor yahu, niye sendeleyip düşüyorsunuz ki?

Çünkü yürüyen merdiveni gördüğünüz anda doğadaki gerçek "normal"den kopuyorsunuz. Beyninizde yürüyen merdiven ile eşleşen yeni bir normal oluşuyor..

İşte kafanızdaki "bir malın değeri" algısı da zamanla değişerek, "fayda" kavramından uzaklaşıp "nominal fiyat" kavramına doğru gitmiş.
    Evi tutarken herkes iyidir. Yeni kiracı adayınız iyi birine benziyor olsa da, DAVA GEÇMİŞİNİ mutlaka isteyin.
    https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...nir-mi-6994969

2. Konut satışı 130 bin ama kredili satış 20 bin civarı, bu önemli. Yani peşin alım çok fazla. Bu kadaryüksek faize rağmen yüksek bir satış olmuş. Bu satışa karşın yeni inşaatlar azalmış durumda (çevremde gözlediğim), bu da fiyatları arttırıyor. Daha faiz düşüşü başladığında oluşack talep var. Birde oradan fiyat artışı gelir. Haydi çık işin içinden.

F5121 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3. [QUOTE=djoz;5438623]Kağıt sevenler, rakam sevenler, her şeye "nominal olarak değrlenme" mantığıyla bakıyorlar.
    Zaten hataları burada başlıyor.

1 evin faydası sabittir. içine girer otuırursun.
    1 elmanın faydası sabittir. katır kutur yersin.
    1 elmanız 2 elmaya çıkınca 2 kişi yer.
    Ama 1 elmanızın fiyatı 1 liradan 2 liraya çıkınca bu bir artı değil.
    Birilerinin para basma hızına göre elmanız 10 lira da olabilir.
    Elma sayısı 10'a çıksa neyse de, cepte sabit kalan 1 elmanın 10 lira oluşuna sevinmek de ne bileyim..
    Sistem, üzerinde rakamlar yazılı kağıtlarla tüm insanlığı fena hipnotize etmiş.
    Elle tutulur gerçek şeyleri baz alacağımıza, faydası sabit olmayan, sürekli değeri düşen kağıt paçalarını baz alıyoruz.
    Normalimiz "elma sayısı" olması gerekirken, biz elmanın fiyatına odaklanmışız.

Hani yürüyen merdiven arızalıyken ilk adımı attığınızda sendelersiniz ya, algılarımızdaki değişim onun gibi bir şey.
    Siz hayatınız boyunca yürüyen merdivenlere binmeye alıştıkça, artık beyniniz o merdivenin yürümesini normal olarak kabul ediyor, Durmuş bir yürüyen merdivene adımınızı attığınızda sanki ayağınızın altında zemin kaymış gibi hissedip düşme tehlikesi geçiriyorsunuz.
    Merdiven zaten duruyor yahu, niye sendeleyip düşüyorsunuz ki?

Çünkü yürüyen merdiveni gördüğünüz anda doğadaki gerçek "normal"den kopuyorsunuz. Beyninizde yürüyen merdiven ile eşleşen yeni bir normal oluşuyor..

İşte kafanızdaki "bir malın değeri" algısı da zamanla değişerek, "fayda" kavramından uzaklaşıp "nominal fiyat" kavramına doğru gitmiş.

Yazdığınıza aynen katılıyorum.Kayınvalidem evlerinin yakınına iş merkezi ve otel açılınca pek bir sevinmişti,evinin değeri artıyor diye."Anne , evin 1 milyon olursa satacak mısın?" diye sordum.Yok,dedi.Eeee o zaman ha 1 milyon olmuş ha 100 bin,dedim.Hatta 100 bin olursa bizim işimize gelir,1 daire daha alabiliriz dedim,pek ikna olmadı....... Bazılarına laf anlatmak zor.....😁😁😁😁😁😁😁
    Yazılarımın tamamı (SPK) Sermaye Piyasası Kanunu md 101, md 103, md 104, md 106, md 107, md 110 ilgili maddeleri kapsamında tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı içerisinde değerlendirilemez yatırım tavsiyesi içermez yatırım tavsiye niteliği taşımadığından Yatırımcı profilinize uymayabilir. YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR

4. Canım sıkıldı açayım sahibinden de şöyle ismi bende saklı güneyde küçük şirin ilçenin birinden daire, yazlık, villa vs bakayım dedim.

Bakmaz olaydım.

:D

Yahu dağın başında kabası ancak bitmiş yerlere adam 3 milyon, 5 milyon kafasına göre yazmış geçmiş. Dağın başındaki eve niye bakarsın şehir içine in madem diyenler için onu da söyleyeyim:

Şehir içinde 600-800 bin civarına 2+1 çıkmış daireler. 1+1'ler 400bin.

Daire diyorum bak. Ben en son o ilçeden böyle daire vs baktığımda 2+1 daireler 150-200bin tl, villalar 500bin tl falandı. Alsam alırdım da yani çok kolay bir şekilde. Canım sıkıldı çok fena.

Şok şok :D Sonra dedim madem fiyatlar arttı bakayım pederin mekana ne olmuş... Pederin yarısını kredi çekip, diğer yarısını 2.75 civarından dolar bozup 400bine aldığı yazlık olmuş 1.5 milyon. Çok bilmiş bilmiş alma orayı demiştim bir de keh keh keh. Şimdi emekli maaşı ile çerez parası öder gibi ödüyor taksitleri.

Alayım desem, almak aptallık. Satayım desem satmak da sanki aptallık.

Alanı öpeyim, satanın allah belasını versin durumları oluşmuş.

Dolar kuru ile oranlayınca aslında çok da şaşılacak bir şey yokmuş şimdi yeniden düşününce. Dolar artınca ev fiyatları da dolar karşısında değer kaybeder diye beklemiştim ama öyle olmamış. Bazen az bazen çok ama aşağı yukarı dolarla paralel bir artış göstermiş emlak fiyatları. (en azından yazlık bölgeler için)

5. borsanın yani kağıdın en güzel tarafı 5 liralık malı krizlerde 3 liraya alabiliyorsun....

emlakta böyle olmuyor...

diyelim dairesi 900,000 kriz oldu şu oldu bu oldu düşürmüyor...

ama hissede yeri yakalarsan iyi oluyor...

pandemide 11 liraya tkfen 13 liraya kchol yine 13 liraya arclk almıştım sonra güzel karlarla sattım...

uzun vadede değilde aldığın yeri bilirsen iyi...

yoksa uzun vadede birşey kazandırdığına inanmıyorum ben borsanın...

Olay aslında fiyat denen şeyin nasıl oluştuğunu anlamakta bitiyor.Ben sn djoz un yazısını büyük bir zevkle okudum okumaya da maalesef deneyimlerim yazısının çoğuna katılmamamı gerektiriyor.Elde varlıklarımız var,bunların totalini ben arada toplarım,o günkü rayiç değerle varlıklarımın toplamı ne olmuş diye bakarım.Geçen yıla kadar 2014 den beri emlaklarım sürekli zarar yaZIyordu geçen yıldan bu yana kar yazıyor,nakit kısmında eurobonddan memnunun hem sürekli gelir akışı sağlıyor hem de iyi kötü hep artıyor,ama misal altından memnun değilim son bir yıldır zararda.Altından zarar etme nedenim kağıt üstü kurulan sanal altınlar,e bu mantıklı mı,elbet değil,ortada bir çakallık bir oyun olduğu kesin,ama fiyat bir yıldır beni emlak bazında içeri attı mı attı.Sn djoz un yazdığı yazının tüm mantığı altın lehine,ama realite öyle değil,neden değil,çünkü altını orda tutmak isteyen çok güçlü eller var.Hah olayın sırrı burada bu güçlü el benim aklıma göre tüm enstrumanlarda var onlar ne isterse o oluyor,onların mantığını önceden ne kadar tahmin edebilirsek o kadar iyi,ama bu da çok ama çok zor bir şey.Misal hissedesin spek ne düşünür olayın hangi aşamasında kağıt bilemedin mi beş kuruş kazanamıyorsun,mecbursun karşındaki güçlü elin mantığını çözmeye,yoksa kağıdın rasyoları ne olursa olsun iyi kağıt yıllarca sürünebilir ,kötü kağıt tavan tavan gidebilir,borsada bunun yüzlerce örneği vardır.Aslında en iyi örnek borsa oldu ,bence tüm finansal mekanizmalar iyi kötü borsa mantığında çalışıyor,çok ama çok iyi bir kağıt yakalamadıysan spek ne derse o oluyor.Bizim dolar tl kurunda 6.85 de spek berattı aylarca fiyat değişmedi değil mi.gümüşte spek beş büyük banka,doların global speği fed falan.

Doğru yerden altın satsam daha fazla emlak alırdım,emlak da bir ton arttı ballı kaymak di mi.Ama yıllarca emlağı satsan altın alsan kar ettin,e döngünün şu anda hangi noktasındayız,emlağı satıp altın mı almak lazım,altını satıp emlak mı.Bu elbet her enstruman için yazılabilir emlak altın kıyası örnek olsun diye yazıldı,hisse dolar da olabilirdi veya başka şeyler.

8.  Alıntı Originally Posted by hkm Yazıyı Oku
    Doğru yerden altın satsam daha fazla emlak alırdım,emlak da bir ton arttı ballı kaymak di mi.Ama yıllarca emlağı satsan altın alsan kar ettin,e döngünün şu anda hangi noktasındayız,emlağı satıp altın mı almak lazım,altını satıp emlak mı.Bu elbet her enstruman için yazılabilir emlak altın kıyası örnek olsun diye yazıldı,hisse dolar da olabilirdi veya başka şeyler.
    Aslında siz de haklısınız sayın hakem.
    Ne zaman ve kaça aldığınızın önemi, uzuuun vade değil de, "birkaç yıl gibi kısa vade için düşününce" çok büyük.
    Çünkü evi aldığımız şartlar kısa vadede tekrar oluşmuyor. Döngü o kadar kısa değil.

Mesela ben 2001 gibi kriz döneminde alınmış bir evi 2021 gibi bir buhran dönemiyle kıyaslıyorum, krizden krize oluşan fiyatlara göre kardayım.

2014"te sırf şu anki evime yakın diye, evlilik falan olursa anneme yakın otururum diye zaafa kapılarak aldığım evde ise basbayağı zarardayım.
    250ye aldığım ev şu an ne 3 kilo altın eder (ki gram o zaman 80 liraydı) ne de 100 bin dolar.
    2014"te emlak çılgınlığı sırasında alınmış bu evi, bundan 10-15 yıl sonra yeni bir emlak çılgınlığı olduğunda değerlendirmek lazım.
    Hah işte o zaman derim ki "kardayım.. çünkü zamanında şu paraya aldığım ev elimde duruyor, yanında da kiraları ile aldığım ikinci bir ev (ya da ev alabilecek nitelikte epey birikmiş para) var."

Dere geçilirken at değiştirilmez derler.
    Kuru yerde bindiğimiz attan, suyun ortasında inecek değiliz bekleyeceğiz.
    Zamanında 3 kilo altını görmüş daireleri 1 kilo altına satmak bana dokunur açıkçası.
    Allah bir aciliyet vermezse, satmak için her bir dairenin minimum 2 kilo altın etmesini beklerim. (diğer dairelerin maliyeti o kadar yüksek değil tabi, + aldığım kiraları da koyunca maliyet epey düşüyor)

Burada bazen benim ev satmaya çalıştığımı sananlar oluyor.
    Yahu şu berbat dönemde kafama silah dayasalar satmam.
    Satmak istesem, sürekli "sende satılık daire var mı" diye ısrarla arayan bir komşum var zaten.
    O çakal ısrarla arıyorsa piyasa düşüktür.
    Piyasa yüksek olsa aramaz.
    Ben covidin bitişiyle Türkiye"deki iktidar değişikliğinin aynı döneme denk geleceğini, ve takip eden yıllarda yeni bir bahar havası eseceğini düşünüyorum.

Sayfa 147/1312 İlkİlk ... 47971371451461471481491571972476471147 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •