Bu arada dolar 8.67
Gitti benim 4 aylık mevduat karı
Bu arada dolar 8.67
Gitti benim 4 aylık mevduat karı
Kamu bankalarına ait dolar şhortlayan örtülü döviz hesaplar patlarsa dolarda zincirleme yukarı hareket ile insanları hayrette düşürecek bitcoin tarzı bir yükseliş yaşanabilir.
Öyle düşünmeyin , al- sat noktalarını iyi ayarlayanlar en az 4 aylık mevduat kazancını cebe attı. Sadece reisi izleyen bile bu ülkede sıfırdan orta sınıfa geçiş yaptı. Adam bankadan 30 bin tl. kredi alarak sadece tek bir yıldızı takip etmiş ve şimdi ( 3 yılda ) 280 bin tl. parası olmuş. Düzenli olarak toplantılara da gitmek farz ( şart ) yani. Bu tip efsaneler çok fazla. Gerçek olan ise artık bir bataklığa ilk adımını atanlar gibiyiz. Geri çıkmaya çalıştıkça ayağımız kayıyor . Daha da içeri gidiyoruz. Belki de en iyisi kuru bir zeminde şeyleri tutarak hiç ıslak ortama girmemek. İklim değişikliği çok kötü ! İktidar değişikliği daha da kötü
Yatırım tavsiyesi değildir. Uzmanlardan yardım alınmalıdır.
20-40 milyar dolarlık (lazım olduğunda sabit kurdan 40 milyar dolar alabilenler ve diğerleri) bir erenler grubu, bütün davranış eğilimi kabak gibi açık olan ve oldukça statik bir DTH grubunu 'tokatlıyor.'
MB nin açığa düşmesinin uzun vadeli sonuçları bilinmiyor çok tehlikeli bir pozisyon olduğu herkesçe kabul edilse de, ancak şu ana kadar gözlendiği üzere, 'bir şey olmayınca', 'bir şey olmuyor.'
Mesele erenlerin müteakip tokatının hangi istikametten, ne şekilde geleceğini anlamakta...
Tarih hocası vardı bizim masa tenisine meraklıydı, tokat atarken, aşağıdan yandan sertçe yukarıya doğru çıkarırdı, raketle topa vurur gibi, bir de İş Teknik hocası vardı 130 kilo, havaya kaldırır koca elini, iyice gösterir, yukarıdan çakardı Osmanlı tokatı gibi..
Şu kırmızı elips bir itki ise, sonrasında oluşan düzeltme de flat ise, düzeltme çok kısa, en az %38 ini almalıydı, bu çok güçlü yeni bir dalga anlamına gelebilir gibi görünüyor ilk başta...Ama TL çok değer kaybetti, yukarıya gitme konusunda bir güç kaybı emareleri var olsa da DTH sahiplerinin genel karakteri olanı tut, her düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendir maliyetini düşür olduğundan, daha aşağıya salmamış olabilirler, o yüzden B kısa kalmış olabilir.
Oluşan diyagonalin 'patlamaması içinse' C dalgasının kısa kalması lazım. Bu da ancak B dalgasının üçgene dönmesiyle mümkün olur.
Sembolik bir faiz indirimi yapıp, 9.15-9.50 aralığına kaldırıp '9.60 ı aşmadan', gelen paraları erenlerin de desteğiyle kafamıza çakabilirler. Bu da yıl sonu 9.60 gibi bir hedefe tekabül eder.
Ancak DXY nin 'coşması' altının yıkılması durumunda, bunu yaparlarsa erenler de terste kalır, o yüzden 'kararsız tükenen' diyagonal 5 nci dalga karakteristiği onlara da sirayet etmiş görünüyor.
Şimdilik bir flat B ile düzeltme bitti mi, üçgene mi çevirecek, DXY şöyle bir kopattırıp hareketini açık açık belli mi edecek onu takip etmekten başka çare yok görünüyor. MB nin açık pozisyonları nedeniyle USDTRY olması gereken bandın bir tık altında işlem görüyor, o kriz olduğunda 42 milyar dolar döviz borcu olan erenler dövizlerini piyasadan alsalardı ne olurdu, nasıl bir grafik çizerdik bunu tahayyül etmek zor, ama daha yukarılarda fiyatlanacağını söylemek mümkün.
Merakla bekliyoruz bakalım, bir MB yabancı para cinsinden açık pozisyon taşırsa ne olur, bu pozisyonların mesela 60/260 olmasıyla 80/260 olması arasında bir fark var mı, hatta 100/260 da olabilir mi, swap faizlerini arttırıp TL kısıtlaması yaparak fx piyasayı baskılamak suretiyle bir ülke parasının değeri belirlenebilir mi, bu ne kadar sürdürülebilir ne zaman aslına, ekonominin gereğine rücu edecek...hep beraber öğreneceğiz..
Şimdilik, anladığım, bir şey olmayınca, bir şey olmuyor...YTD
![]()
Bence merkez bankamızın ne yaptığının hiç bir önemi yok,önemli olan halk ne yapıyor.Gözüken o ki ne yaparlarsa yapsınlar bizim halkımız yemiyor.Açığa dolar satan merkez bankası,6.90 a suni düşüren dahili harici erenler,çakma analizlerle dolar düşecek diyen gavurlar ne yaparsa yapsın bizim millet TL ye güvenmiyor.Bu olgu bu enflasyonist ortamda artık değişmez.Ben 1990 lara döndüğümüzden artık çok eminim.Ancak asıl sıkıntıyı TÜİK de görüyorum bu kurum çakma enflasyonu açıklamaya devam ederse 90 ların aksine işçi memur hep enflasyondan dolayı dayak yiyecek her yıl yüzde 20 ila 25 oranında fakirleşecek.İşte bu sürdürülemez ,orta sınıfı da aşağı iter sosyal huzursuzluklara yol açar,olayın sonu sokak hareketlerine kadar gider.Dünyada bu konuda çok tatsız örnekler var şu anda onları yazmamın anlamı yok.Bizim sorunlar tamamen yapısal ,cari açık ve bütçe açığı yaratan devasa sorunlarla dolu bir ekonomi yarattık,ameliyatı da habire erteliyoruz,bu işin sonu kötü biter,zaman aralığım da artık yıllar değil aylar.
Misal bu yıl 10 bin liralık bir adamsınız ,seneye 7500 sonraki yıl 6000 sonra 4500 oldunuz.Bu on bin gelirinizin çakma enflasyona göre değil de reel anlamda sabit kaldığını varsayıyorum,bir düşünün üç yıl sonra bugünün 4500 liralık alım gücüne düşerseniz hangi harcamanızdan kısıp da bu düşüşü tolere edeceksiniz,hayat kaliteniz ne hale gelir,bakın üç yıldan sonrasına gitmedim bile.5 yılda açlık sınırına dayanır insan mazallah.Bugün 10 bin eve para sokan aile de baya baya iyi bir ailedir genel ortalamada.
Yer İmleri