-
-
Çimento sektörünün drone kullanımı
25 Ağustos 2021
Holcim Schweiz, Siggenthal çimento fabrikasındaki hava drone programı ile yakın zamanda bir dönüm noktasına ulaştı. İsviçre merkezli bir teknoloji girişimi olan Voliro ile yapılan proje, resmi ölçüm uçuşları yapmak için çok rotorlu dronları kullanmaya başladı. Bunları, çimento fırını ve siklon ön ısıtıcısının çelik duvar kalınlıklarını belirlemek için ölçüm yapmak için kullandılar. Çalışma, Holcim'in insansız hava araçları (İHA) ile 'Yarının Bitkileri' endüstriyel otomasyon planının bir parçası oldu. Kullanılan droneların en önemli özelliği, özel bir rotor sistemi ile tüm eksenlerde dönebilmeleri ve hatta baş aşağı uçabilmeleridir.
Holcim, birkaç yıldır çimento fabrikalarının içinde ve çevresinde insansız hava araçları kullanıyor. 2019'da Yarının Bitkileri planını başlattığında, İsviçre merkezli drone tedarikçisi Flyability, çimento şirketinin kapalı alan denetimi yapmak için Elios 2 modelini seçtiğini söyledi. 2017'nin başlarında başka bir tedarikçi olan SenseFly, LafargeHolcim Tanzania'nın sabit kanatlı ürünlerini kullandığını söyledi. Holcim, drone kullanımında da yalnız değil. Pek çok örnek arasında Cemex USA'nın Kespry ile 2021'in başlarında yaptığı çalışma, HeidelbergCement'in 2020 ve 2021'de Kuzey Amerika ve Almanya'daki çalışması ve Votorantim'in 2015'in sonlarında İspanya'daki Córdoba ve Niebla fabrikalarında yaptığı testler yer alıyor.
Tarih 19 konuşlandırılacağını insansız yangın çıkarıcı balon gibi örneklere geri silahlı kuvvetler tarafından İHA kullanım inci Azerbaycan'ın için yüzyıl hükümetler sivili veren başlatırken endüstriyel İHA'ların şimdiki dönemi 2000 yılından sonra başlayan sonlarında 2020 yılında Ermenistan karşı savaşında uçağı kararlı kullanımını bildirmiştir izinler, minyatürleştirme gerçekleşti ve kameralarda, sensörlerde ve bilgi işlem gücünde iyileştirmeler yapıldı. Maden işleme sektörü için trend, stok yönetimi ve taş ocağı araştırması için kullanılan drone'larla başladı. Şu anda bu, İHA'ların sektör tarafından sıklıkla fotogrametri teknikleri ile birlikte kullanıldığı ana alandır.CalPortland'dan Adam Chapman'ın 2021 IEEE-IAS/PCA Sanal Çimento Konferansı'ndaki makalesi, lisanslama, maliyet, veri kalitesi, drone teknolojisi, filo yönetimi ve saha deneyimlerine bakarak bir şirketin 2016'dan beri çimento endüstrisinde İHA kullanımını tanımladı .
Daha yakın zamanlarda, Holcim'in Siggenthal'deki çalışması gibi, çimento fabrikası binalarını ve yapılarını araştırmak için kullanılan dronların testleri yayınlanmaya başlandı. Danışman John Kline ve Exelon Clearsight'tan Chris Place tarafından yapılan bir sunum , Ocak 2021'de Global CemProducer 3 web seminerinde çimento fabrikalarında yapısal denetim için drone kullanımını özetledi. Bir İHA'yı bu şekilde kullanmanın sağladığı temel faydalar şunlardı: çalışanların tırmanma, yüksekte çalışma veya kapalı alanlarda çalışma riskini azaltması nedeniyle artan güvenlik; anket yapmak için daha az zaman; daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videolar; ızgara yöntemiyle ölçme yoluyla daha iyi kapsama; ve genel olarak daha düşük bir maliyet. Bununla birlikte, bu son noktada, diğer yorumcular, araştırma için pazar lideri dronların nispeten pahalı ve hasar görmelerinin kolay olduğunu belirttiler. Dronlar , Temmuz 2020'de Global CemProducer 2 web seminerinde bir üretim hattının soğutucu, fırın, ön ısıtıcı ve siklon içindeki refrakter durumunu denetlemek için kullanımlarını gösteren Kline ile birlikte çimento fabrikalarında yapıların içine girmeye başlamak için kullanıldı.. HeidelbergCement, sahadaki 2021 bakım kapatma döneminde Almanya'daki Schelklingen tesisindeki fırının drone'unu kullanan bir inceleme denemesiyle de benzer şeyler yapıyor.
Şimdiye kadar dronların çimento endüstrisi tarafından kullanımı çoğunlukla ölçme veya denetleme kapasitesinde olmuştur. İHA'ların bu şekilde kullanıldığı kısa süre göz önüne alındığında, sektör teknolojinin en iyi nasıl kullanılabileceğini araştırdıkça hem mevcut alanlarda hem de yeni alanlarda çok daha fazla gelişme alanı olması muhtemeldir. Bu kısa makale için araştırmamızda bulamadığımız bir uygulama, çimento fabrikalarında ve taş ocaklarında güvenlik ve gözetim görevleri için drone'ların kullanılmasıydı, ancak bu zaten oluyor olabilir. Bununla birlikte, bir şirket, dronların erişimde üstün olduğu ulaşılması zor alanlarda temel onarımlar yapmaya veya basit bakım yapmaya başlamanın bir yolunu bulursa veya bulduğunda dronlar için daha aktif bir rol olabilir. Beton yapılardaki küçük kusurlar üzerine beton püskürtmek veya malzemeleri onarmak için kullanılan İHA'ların araştırma örnekleri mevcuttur. Yine de, yüklü bir çok rotorlu dronun ağırlığı veya geri tepmeden kaynaklanan hasar gibi bu tür uygulamalarda önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Hepimiz işlerimizi değiştiren dronlar hakkında fazla endişelenmeden önce, Amazon'un paketleri İHA ile teslim etme planının ilk olarak 2013'te açıklandığını ve henüz gerçekleşmediğini düşünmeye değer. Henüz olabilir, ancak şimdilik çoğu durumda insanlar robotlardan veya dronlardan daha ucuz ve daha pratik kalıyor.
-
Kömür rallisi 2011'in en yüksek seviyelerine ulaşırken petrokok %37'ye varan indirimler
27 Ağustos 2021
Brannvoll Aps, Danimarka
ICR'nin sonra, kömür rallisi şimdi 2011'in en yüksek seviyeleriyle karşılaştırılabilir seviyelere ulaştı ve daha fazla arz bozulmasına yol açtı.
Petcoke FOB sözleşmeleri, yalnızca birkaç anlaşma ile tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaştı. Petcoke FOB (USGC yüzde 6,5, 40 HG/API 4) için indirimler yüzde 37'ye yükseldi. Ancak, navlun oranları yükselmeye devam etti ve FOB fiyatlarına bir miktar sınırlama getirdi.

Uluslararası Çimento İncelemesi'nin bu ayki sayısında karbon ve navlun piyasası verileri ek bağlam sağlıyor.
-
İspanya'nın çimento ihracatı Haziran'da yıllık bazda %36 arttı
15 Temmuz 2021
İspanyol çimento birliği Oficemen'e göre, İspanya çimento ihracatı, 2021'in ilk yarısında 5M21'deki yüzde 38,2'den yıllık bazda yüzde 35,9'a yavaşlayarak 3,8 milyon tona geriledi. Yalnızca Haziran 2021'de ülke 684.266 ton çimento ihraç ederek yıllık %23,5'lik bir ilerleme kaydetti.
"2020'de 6 milyon tonluk düşüşün ardından ihracatın toparlanmasını kutlasak da gerçek şu ki, bize göre pandemi nedeniyle uluslararası piyasalardaki istikrarsızlık, bu olumlu evrime işaret eden dışsal bileşen olmaya devam ediyor. Ne yazık ki önlemler alınmazsa uluslararası durum istikrara kavuştuğunda yüksek elektrik maliyetleri ve CO 2Şu anda İspanyol çimento endüstrisinin neden olduğu emisyonlar ticaret dengemizi bir kez daha olumsuz etkileyecek," dedi Officemen Başkanı Víctor García Brosa.
İspanya'da elektrik fiyatları şu anda 64,90 EUR/kWh iken 2020'de fiyatlar 57,40 EUR/ civarındaydı. kWh CO 2 emisyon haklarının fiyatı , geçen yıl iki katına çıkarak Haziran 2020'de 23,33 EUR/ton'dan Haziran 2021'de ortalama 52,78 EUR/ton'a yükseldi.
-
SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, rafineri ürünleri talebinin 2030'dan itibaren düşmesini beklediklerini belirterek, 'Piyasa daralırken, oyuncuların sayısında da değişiklikler olacak ve rekabet artacak. Bazı oyuncular piyasadan çıkmak zorunda kalacak. Bunlar daha eski, verimsiz ve modern teknolojiye sahip olmayan tesisler ve Avrupa'daki rafinerilerin önemli bir kısmı bu kapsamda. Tüm bu süreçler Türkiye için bir fırsat oluşturacaktır.' dedi
Mammadov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlarına bağlı olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de jet yakıt talebinin neredeyse sıfıra indiğini söyledi
STAR Rafineri'nin teknolojik donanımı sayesinde jet yakıtı üretimini yüzde 100 dizele dönüştürdüklerini aktaran Mammadov, 'Bu dönüşüm neticesinde 4,6 milyon ton olan motorin üretimimizi 6 milyon tona çıkardık. Böylece, Türkiye'nin motorin ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini STAR Rafineri'den karşıladık. Rafinerinin toplam üretiminde geçen yıl kapasitemizi aşarak 10,5 milyon tona ulaştık. Bu yıl 11 milyon ton üretim hedefliyoruz.' diye konuştu.
Mammadov, petrokimya tarafında ise tedarik zincirinde bazı aksamalar yaşandığını fakat Petkim'in ham madde ihtiyacının tamamını STAR Rafineri'den karşılaması sayesinde üretime kesintisiz devam edebildiklerini belirtti
Salgın sürecinde petrokimya ürünlerine talebin arttığını dile getiren Mammadov, 'Petkim'deki ürünlerimizin bir kısmı tıbbi malzeme üretiminde kullanıldığı için talep artışı var. Salgınla birlikte termoplastik ürünleri talebinde yüzde 17 artış gördük. Bu dönemde iç piyasanın ihtiyacını karşılamak için çok çalıştık. Her yıl ihracat şampiyonu olan Petkim, 2020'de iç piyasaya yönelmemiz nedeniyle ikinci sıraya düştü.' dedi
- Üçüncü dalga ihtimali rafinerler için büyük risk
Mammadov, petrokimya tarafında tedarik zincirinde yaşanan aksamalar nedeniyle nafta arzında problemler oluştuğunu ve nafta fiyatının son aylarda ciddi şekilde yükseldiğini ifade ederek, 'Bizim temel ham maddemiz nafta olduğu için marjlar üzerinde ciddi baskı oluştu ama bir yandan ürünlerimize ihtiyaç da arttı. Petrol fiyatı yükseldiğinde bizim ham maddemiz olan naftanın fiyatı da yükseliyor ve baskı oluşturuyor. Bu nedenle, petrokimya faaliyetlerimiz için petrolde 50-60 dolar arasındaki sağlıklı bir fiyat bandı.' değerlendirmesinde bulundu.
Petrokimya talebinin dünyada yıllık yüzde 3 seviyesinde büyüme gösterdiğini anımsatan Mammadov, salgın sebebiyle bu talebin daha da arttığını aktardı.
Mammadov, bu nedenle petrokimya sektöründe bir küçülme beklemediklerini fakat salgında üçüncü dalganın yaşanma ihtimalinin rafineriler için büyük bir risk oluşturduğunu ve marjlar üzerinde büyük bir baskı oluşturabileceğini belirtti.
- Yılın ikinci yarısı için iyimser
Diğer yandan, bu yılın ikinci yarısında dünya ekonomisinde bir toparlanma beklendiğini kaydeden Mammadov, şöyle devam etti:
'Önümüzdeki birkaç ay sorun yaşayabiliriz ama bu yılın ikinci yarısı için pozitifiz. Petrokimya sektörünün dünyada ve Türkiye'de büyümesini bekliyoruz. Türkiye'de biz tek petrokimya ham madde üreticisiyiz ama bizim piyasa payımız yüzde 18. Türkiye, ihtiyacının yüzde 82'sini ithalatla karşılıyor. Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak için 5 Petkim'e ihtiyaç var. Petkim, artan ihtiyacı karşılamak için tam kapasite çalışıyor ve kapasite artışı için bazı imkanlar var ama çok büyük değil. Bu nedenle, Türkiye'nin bu ihtiyacı karşılamak için yeni yatırımlara ihtiyacı var. Türkiye'de petrol sektöründe en büyük potansiyele sahip olan petrokimya sektörü. Biliyorsunuz SOCAR Türkiye, ikinci petrokimya yatırımı için BP ile birlikte çalışıyordu ancak BP tüm dünyada petrokimya sektöründen çıkmaya karar verdi ve bu alandaki varlıklarını Ineos şirketine sattı. Bizim proje için ön çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki dönemde bu konuyla ilgili açıklamanın SOCAR Türkiye üst yönetimi tarafından yapılacağını düşünüyorum.
- Rekabet artacak
Mammadov, rafineri piyasasında ise gelecekte ciddi değişiklikler beklediklerini anlattı
Rafineri ürünleri talebinin 2030'dan itibaren düşeceğini öngördüklerini aktaran Mammadov, 'Piyasa daralırken, oyuncuların sayısında da değişiklikler olacak ve rekabet artacak. Bazı oyuncular piyasadan çıkmak zorunda kalacak. Bunlar daha eski, verimsiz ve modern teknolojiye sahip olmayan tesisler ve Avrupa'daki rafinerilerin önemli bir kısmı bu kapsamda. Avrupa'da son yıllarda yeni rafineri inşa edilmiyor. Tüm bu süreçler Türkiye için bir fırsat oluşturacaktır. Bu nedenle, STAR Rafineri ve Petkim'de gerçekleştirdiğimiz verimlilik ve modernizasyon çalışmalarının kritik önemde olduğunu düşünüyorum. Türkiye pazarında olmamız bizim için büyük bir fırsat.' diye konuştu.
Mammadov, öte yandan, petrokimya ve rafineri sektörlerinde kısa vadede talebin azalmasının gerçekçi olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
Bu nedenle, neyi nasıl ürettiğimiz artık daha önemli. İklim değişikliği yaşadığımız en büyük kriz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payı da giderek artıyor. Fakat orta ve hatta uzun vadede rafineri ve petrokimya sektörlerinin devam edeceğini düşünüyorum. Bizim de hedefimiz STAR ve Petkim'de 2035'e kadar atıklarımızı her yıl yüzde 1 azaltmak. Bu iddialı bir hedef ama 2020'de buna ulaştık ve gelecek planımızdan da çok eminiz. Öte yandan, bu yıl STAR Rafineri Dünya Ekonomi Forumu'nun Endüstri 4.0 teknolojilerini üretimde en iyi kullanan tesisleri kabul ettiği Global Lighthouse Network değerlendirmesine girdi ve dünyada bu ödülü alan ilk rafineri oldu.'
-
Klinker kıtlığı Mozambik fiyatlarında artışa neden oldu
17 Eylül 2021
Klinker arzındaki kıtlık nedeniyle, Mozambik Cabo Delgado'da çimento fiyatları yükseldi. Çimento perakende fiyatları artık MZM500-520/torbadan MZM700-800/50kg olarak fiyatlandırılıyor.
Club of Mozambique'e göre, klinker eksikliği, Cabo Delgado ve kuzey Mozambik'teki klinker ithalatını etkileyen deniz seyrüseferindeki zorluklardan kaynaklanıyor.
Klinker kıtlığı, Fabrica de Cimentos de Cabo Delgado'nun Metuge bölgesindeki 0.25 Mta'lık öğütme tesisinin 30 günlük kapanmasına neden oldu ve yeniden açılması yalnızca 26 Eylül'de planlandı.
-
Zimbabve'de çimento fiyatları artıyor
14 Eylül 2021
Zimbabve'nin inşaat sektörü, altyapı ve özel kalkınmaya yönelik kamu harcamalarının yönlendirdiği bir canlanma yolunda görünüyor. Ancak, son dönemde çimento fiyatlarındaki artış toparlanmayı sınırlayabilir. Ortalama olarak, normalde 10,50 ABD Doları civarında olan 50 kg'lık bir torba şu anda 13 ABD Doları civarındadır.
The Herald'a göre, yüksek çimento fiyatlarının arkasında yerel pazarda aralıklı bir çimento arzı var gibi görünüyor. Fiyat artışı, birçok bayi arz boşluğunu doldurmaya çalışırken, özellikle Zambiya'dan bölgeden yapılan ucuz ithalatın artmasına neden oldu.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Dr Sekai Nzenza, hükümetin çimentonun maliyet faktörlerinin bir analizini yapması ve önerilerde bulunması için Ulusal Rekabet Edebilirlik Komisyonunu görevlendirdiğini söyledi. Dr Nzenza ayrıca ülkenin yerel şirketleri ve müşterileri standart altı sevkiyatlardan korumak için bölgeden yapılan çimento ithalatının denetimini artıracağını belirtti.
-
Ukrayna çimento fiyatları yükselebilir
09 Eylül 2021
Antimonopoly eski devlet komiseri, Türk çimento ithalatına anti-damping vergilerinin getirilmesinin Ukrayna ürünlerinin fiyatlarında yüzde 50'lik bir artışa ve onarım, konut ve altyapı tesisleri inşaatı fiyatlarında artışa yol açabileceğini söyledi. Ukrayna Komitesi (AMCU), Ahia Zahrebelska.
"İki yıl önce Ekonomi Bakanlığı, Rus, Belarus ve Moldova çimentosuna vergiler getirdi ve bunun sonucunda Ukrayna çimentosunun fiyatı yüzde 40 arttı. Zahrebelska bir sosyal medya gönderisinde, enerji kaynaklarının fiyatı, yüzde 50 daha artabilir" dedi
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri