https://twitter.com/haskologlu/statu...GDmvwB7Eg&s=19
Botaş wins fatality
https://twitter.com/haskologlu/statu...GDmvwB7Eg&s=19
Botaş wins fatality
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Konu hk bilgili arkadaşlar cevaplarsa sevinirim .
aud vs Usd arasında gelecek 3 - 6 ay nasıl bir grafik çizer .
AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.
https://www.zerohedge.com/economics/...e-prices-surge..Originally Posted by 5418
Kasım, ekimi de aratacak gibi 🙂
ytd..
Çarşamba günü yapılacak Fed toplantısından önce Fed'i "tedbir alması için fazla vakti kalmadığını" güçlü bir şekilde uyaran imalat ISM -PMI raporu.
Monday November 01 2021 Actual Previous Consensus
04:45 PM
US
Markit Manufacturing PMI Final OCT 58.4 60.7 59.2
05:00 PM
US
ISM Manufacturing PMI OCT 60.8 61.1 60.5
05:00 PM
US
ISM Manufacturing Employment OCT 52 50.2
05:00 PM
US
ISM Manufacturing New Orders OCT 59.8 66.7
05:00 PM
US
ISM Manufacturing Prices OCT 85.7 81.2
05:00 PM
US
Construction Spending MoM SEP -0.5% 0.1% ® 0.4%
https://www.ismworld.org/supply-mana...s/pmi/october/
Manufacturing PMI® at 60.8%
October 2021 Manufacturing ISM® Report On Business®
New Orders, Production and Employment Growing
Supplier Deliveries Slowing at Faster Rate; Backlog Growing
Manufacturing Inventories Growing; Customers' Inventories Too Low
Prices Increasing, Exports Growing and Imports Contracting
"Manufacturing performed well for the 17th straight month, with demand and consumption registering month-over-month growth, in spite of continuing unprecedented obstacles (including the Imports Index moving into contraction territory) and ever-increasing demand. Meeting demand remains a challenge, due to hiring difficulties and a clear cycle of labor turnover: As workers opt for more attractive job opportunities, panelists' companies and their suppliers struggle to maintain employment levels. Disruptions from COVID-19, primarily in Southeast Asia, continue to have an impact on many industry sectors. Congestion at ports in China and the U.S. continues to be a headwind, as transportation networks remain stressed. Demand remains at strong levels, despite increasing prices," says Fiore.
Sayın Deniz 43, iyi akşamlar efendim. 2001 krizinde gecelik yüzde 1000 leri aşan repo/faiz oranları görmüştük. Bugünlerde
yaşadığımız her yönü ile kaotik ortamda tekrar etmesi mümkün müdür ? Mümkün değilse hangi şartlar bu anomaliyi tetikler ? 2001 krizi sabit kur - yüksek faizin tetiklediği ödemeler dengesi krizi idi.. Şimdi emri vaki ile düşürülmüş , irrasyonel düşük kur - tepesi belli olmayan döviz kuru ; reel kur endeksinin tarihi dip noktası olan 60 larda olması ve belki de 50 lerin altına inmes için özel bir gayret gösterilmesi neleri tetikler ? Asgari ücretin Çin in bile 300 doların altına düşerek 280 lere kadar inmesi ile ucuz iş gücü mü hedeflenmektedir ? Selamlar..
GÜNDEM:
-Bugün küresel piyasaların en önemli gündem maddesi Fed toplantısı sonrasında açıklanacak kararlar.23 Eylül Fed toplantısı öncesinde "Bu toplantıda bir karar çıkmayacağını ancak bir sonraki 3 Kasım toplantısında,Fed'in varlık alımlarını azaltma takvimini duyurmasını beklediğimi" yazmıştım.Bugün piyasalar görüş birliği içinde bu takvimin duyurulmasını bekliyor.Son Fed toplantısı sonrasında yayınlanan tutanaklar,120 milyar dolar varlık alım programının her ay 15 milyar dolar azaltılarak 8 ay içinde sıfırlanmasını öngördüğünün sinyalini vermişti.Ama bugün yapılacak toplantıda varlık alım programı her ay 20 milyar dolar azaltılarak 6 ay içinde tamamlanacağı şeklinde bir karar çıkmasını daha güçlü ihtimal olarak görüyorum.Nedenleri:
ENFLASYON
-ABD'de enflasyon giderek tüm katmanlara yayılarak ve genişleyerek hızlı bir artış trendinde.Önceki sayfalarda ve yukarıdaki ISM-PMI raporunda okuduğunuz gibi,istihdam edilecek eleman bulmaktaki sıkıntılar nedeniyle işyerleri yaygın bir şekilde ücretleri yukarı çekiyor.Ücretler işyerlerinin toplam maliyetlerinin ortalama yarısı civarında olduğundan bu ücret artışları ürünlerin mal ve hizmet fiyatlarına aktarılmaya başlayacağı ve fiyat artışlarına rağmen ISM raporlarında da ifade edildiği gibi talep güçlü kalmaya devam ettiği için ücret artışları önümüzdeki dönem enflasyonu besleyen en önemli yakıt olacak.
Originally Posted by deniz43;bt1643
ABD'de ev fiyatları kabaca %20 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasına kadar geçen aya kadar pandemi nedeniyle konan tahliye yasağı nedeniyle kira artışları yok derecede düşük kalmıştı, tahliye yasağının kalkmasıyla,-önceki sayfalarda linklerini gördüğünüz üzere- ABD enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip kira fiyatlarında astronomik artışlar gelmeye başladı,bunlar önümüzdeki aylarda ABD enflasyonunu besleyecek.
Bir diğer husus ise enerji fiyatlarındaki rekor artışların üretim maliyetleri üzerinden perakende fiyatlara yansıması ve yine küresel ölçekte yıllık %30'ın üzerinde artan gıda fiyatlarının enflasyon sepetine henüz yansımaya başlaması.Otomobilden elektronik sektörüne geniş bir yelpazede kullanılan chip sıkıntısının daha 1 yıl kadar sürmesi beklendiğinden arz eksiği nedeniyle bu ürünlerde fiyatların yüksek kalmasının beklenmesi.
GSYİH BÜYÜMESİ
-ABD'de son gelen üçüncü çeyrek büyümesi %2 ile düşük gözükebilir ama bunun temel nedeni -yukarıdaki ISM-PMI raporunda okuduğunuz gibi- yüksek tüketici talebine rağmen tedarik zincirinde kırılmalar,mal temininde zorluklar ,üretim sürecinde ihtiyaç duyulan elemanların istihdam edilebilmesine ilişkin zorluklar gibi nedenlerle üretim düzeyinin düşük kalmasından kaynaklanıyor,aşılanma oranının artmasıyla yavaş yavaş düşen vaka sayıları ile pandemi etkilerinin azalmasıyla bu sıkıntıların geri kalmasıyla,yüksek tüketici talebi ile üretimin hızlı bir şekilde artarak ekonominin büyümesini hızlandırması beklenir,yani ekonomiyi büyütmek için para politikasında bir destek gerekmiyor.
ABD'de ekonominin üçüncü çeyrekte büyümenin düşük gözükmesinin ikinci nedeni baz etkisi.Avrupadan ve bizden farklı olarak ABD'de büyüme verilerinin hesaplanmasında bir önceki çeyreğe göre büyüme hesaplanarak bu yıllıklandırılıyor.ABD'de yıllıklandırılmış 2012 yılı doları sabit fiyatlarıyla gsyih verileri:
2020 q3,q4**********2021 q1,q2,q3
18,560.8 ;18,767.8***** 19,055.7 ;19,368.3; 19,465.2
Kabaca 10 trilyon dolara varan çok büyük mali ve parasal teşviklerle önceki çeyreklerde gsyih'larda büyük oranlı artışlar yaşandı,dolayısıyla bir önceki çeyreğe göre bu büyümenin düşük gözüküyor olması normal ama yıllık bazda baktığınıza bu yılın üçüncü çeyreği ile geçen yılın üçüncü çeyreği oranlanırsa yıllık bazda 19465/18561=%4.87 gibi oldukça iyi bir büyüme görüyoruz.
Cari dolar ile bu gsyih'sı daha iyi gözüküyor:
2020 q3,q4**********2021 q1,q2,q3
21,138.6; 21,477.6******* 22,038.2 ;22,741.0; 23,173.5
İŞSİZLİK
-Aslında ABD'de işsizlik diye bir problem yok çünkü 10.439 milyon açık iş pozisyonu var ve doldurulmayı bekliyor.Bu rakam 7.674 milyon işsiz sayısından çok daha fazla.5 Eylül tarihine kadar yüksek tutarlı işsiz yardımları çalışmayı cazip çıkarmıştı,ayrıca pandemi nedeniyle okullar kapalı olduğundan evdeki küçük çocuklar için anneleri çalışma hayatına ara vermeyi tercih etmişti.Şimdi hem işsizlik yardımları bitti hem de okullar ,ana okulları açıldı,tarım dışı istihdam verileri her ayın 12'sine kadar toplandığı için önceki ayın verisine pek yansımamıştı ama bu aydan itibaren istihdam verilerine olumlu yansıması beklenir.Bir diğer husus da yüksek enflasyon nedeniyle ,ücretlerin cazip görülmemesi nedeniyle boş iş pozisyonlarına düşük talep gelmesi,yükselme sürecine giren ücretlerle bu iş pozisyonları cazip hale gelebilir ve doldurulabilir ,istihdam sayısı da artmış olur.Esasen ABD'nin şu andaki %4.8 işsizlik oranı bile birçok ülke için düşük ve iyi bir oran ve ABD'nin uzun dönemli ortalama istatistiksel işsizlik oranı %5.77'nin altında bir işsizlik oranı (Unemployment Rate in the United States averaged 5.77 percent from 1948 until 2021)
Son düzenleme : deniz43; 03-11-2021 saat: 08:40.
-2001 krizinde her gün merkez bankası tarafından belirlenen bir döviz kuru sistemi vardı,dalgalanan piyasadaki şokları emen bir döviz kuru rejimi yoktu.2001 krizinde tetikleyici bir nedenle dövize büyük bir talep oldu,merkez bankasının bankalara yaptığı TL fonlama da dövize yönlenince ,merkez bankası döviz fiyatlarının daha fazla yükselmemesi için bankalara yaptığı fonlamayı durdurdu.Bu sefer piyasada TL bulunmakta büyük zorluk yaşanmaya başladığı için bankalara temerrüde düşmemek TL yükümlülüklerini yerine getirebilme için faiz oranına bakmadan TL borçlanma arayışına çıktılar ve sonuçta faizler astronomik seviyelere çıktılar.
Herhalde ekonomi yönetimleri gerekli dersi çıkarmışlardır ve önceki hataları yapmayacaklardır ve bu durumun tekrar oluşmayacağını umuyorum .Ama bile bile önceki hatalar tekrarlanırsa o zaman tabii ki benzer sonuçlar oluşur.
-Merkez bankasının reel kur endeksini sadece ekrana çıkan piyasa yorumcuları referans alıyor ,onun dışında ciddiye alan yok,nedenini aşağıdaki yazımda yazmıştım.
-Merkez bankasının TL değerinin düşük tutmak gibi bir amacı olduğu kanısında değilim.Öyle olmasaydı döviz kurlarındaki yükselişi frenlemek için reeskont kredilerinden gelen dövizi satmaz ,kamu bankaları da dövizde tekrar açık pozisyona geçecek şekilde döviz satışı yapmazdı.
Ekonomi yönetiminin yaptığı ,-bana göre- döviz kurlarını tutamadığı için,bunun "kendi arzu ettiği gibi " bir hareket olarak gösterip,prestijinin daha fazla zedelenmemesi çabası olarak görüyorum.TL'nin nasıl değer ve istikrar kazanabileceği ile ilgili olarak ise, bu başlıkta önceki bir çok yazım var zaten,başlığı takip edenler biliyor.
-Ücretlerin dolar cinsinden çok düşük seviyelere inmesi, doların çok yükselmesinden değil ,dolar "gerçek" enflasyon oranı kadar yükseliyor,ama maaşlar,ücretler TUİK'in gerçeği yansıtmayan enflasyon oranlarına göre ayarlandığından maaşlar ücretler dolar cinsinden çok düşük seviyelere inmiş durumda.1990'larda çok yüksek enflasyon vardı ama maaşlar "gerçek" enflasyon oranına göre ayarlandığından ,tüketicilerin ne satınalma güçlerinde ne de dolar cinsinden maaşlarında bir düşüş olmazdı.
Son düzenleme : deniz43; 03-11-2021 saat: 08:57.
Bugün ENAG ve TUİK enflasyon verilerini yayınlayacak.Muhtemelen 2018 sonundan bu yana en yüksek aylık enflasyon rakamını göreceğiz...
Yer İmleri