Alıntı Originally Posted by Maslak1 Yazıyı Oku
Sayın Maksimetu, değiştirmez. Zira, yeniden değerleme, vergi bazlı enflasyon muhasebesi ve TFRS/UFRS bazlı enflasyon muhasebesi enflasyon oranlarına göre işliyor..

Bununla beraber daha önce bu başlıkta yazdıklarıma şunu da eklemem lazım. Yeni öğrendim ki (en son 2004 için uygulamıştık ve bu ayrıntıyı hatırlamıyordum); UFRS bazlı enflasyon muhasebesi Türkiyenin UFRSye göre hiperenflasyonist sayıldığı ilk yılı takip eden ilk mali tabloda tekrar yürürlüğe girer.. yani; gidişata göre ("TÜİK bir mucize gerçekleştirmezse") 31 Aralık 2021de artık Türkiyedeki finansal ortam muhasebe ilkelerine göre hiperenflasyonist olacak ama ilk enflasyon muhasebesi UFRS tablo bunu takip eden ilk mali raporda kullanılabilecek.. ben de eski denetçiyim ve enflasyon muhasebesinie zamanında uygulamıştım ama bu ayrıntıyı unutmuşum; şimdi halen denetçilik yapana birindne bunu teyit ettim ama o camia da bunu henüz "zamanlama bakımından böyle yorumluyoruz" diyor... .. şimdiilk durum şu: enflasyone göre düzeltilmiş UFRS tablolar 31 Mart 2022de hazırlanacak... farklı bir bilgi öğrenirsem bu topicte yazarım.. tekfende büyük bir enflasyon değerleme farkı olacak.. tarih konusunu kendi şirketim için de irdeliyorum. şirketler bu konuya teknik hazırlık yapıyor olmalılar..

enflasyon muhasebesinin tekrar uygulanması özellikle özkaynaklı bazlı çarpan değerlendirmesinde bir milat olacak.. özkaynak karlılık hesapları radikal değişecek şirketler var.. PD çarpanları da değişecek tabi ki..
Peki bu yeniden değerleme sadece firmalar vs. için mi geçerli yoksa ülkedeki tüm rayiç bedeller vs. Komple yeniden mi değerlemeye gidecek