Enflasyon üzeri zam olduğunu düşünelim;
- Maaşlara en az enflasyon kadar zam olmadığı için ödeme güçlükleri yaşanır. Kiracı ve ev sahiplerinde insan güveni azalır
- Ödenemeyen kiralar nedeniyle mahkemeler başlar. Hem ev sahibi hem kiracı madur olur.
- Mahkemelerin artmasıyla kamu bütçesi zarar görür. Hukuk sistemi yavaşlar.
- ev sahipleri enflasyon üzeri kira gelirlerinden dolayı, reel sektör yada borsa gibi araçkara yatırım yapmaz. Betona daha fazla yatırım artar. Ev sahiplerinin evi n+1 şeklinde artmaya devam eder.
- Arz artacağından mutahip sayısı artar. Para ve iş gücü bdtona yönelir.
- Kiralarda bileşik olarak müthiç artışlar olur.
- Kiracılar sürekli ev değiştirmeye başlar. Evler çabuk yıpranır. Milli servetler zarar görür. İthalata bağlı ekonomi olduğumuzdan, malzemeden kaynaklı ithalat artar.
(Nufüs artışına bağlı olarak arz talep bir yerde dengelensede, fiyatlar yüksek kalır)
Kendim hem mülk sahibiyim hemde kiracıyım. Malesef ülke ekonomisi çok değişken olduğundan mülke yatırım yapıyorum. Normalde stabil bir ekonomi olsa reel sektör veya borsa gibi araçlara yatırım yapmak isterim.
Kira artışı enflasyonun altında kaldığı zaman ve mülk sahipleri para kazanamadığından mülkelerini satar. Talep azalır. Ev fiyat artışları düzene girer.
Belirttiğiniz gibi mahkemeler olacaktır. Bu hayatın doğal akışında vardır. Ev sahipleri kiradan kazanmadığını anlamaya başladığında ev fiyayları düzene girmiş olur. Sırf mahkemeyle bile uğraşmamak için ihtiyacı dışındaki evleri satar. Zaten para kazanamıyorum der. Beton yerine ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak alanlara kaynağını aktarır. Mül talep tarafında azalma olmuş olur
Yer İmleri