Birinci sorunun cevabı değişken.
İnşaat maliyetlerini hesaplayın.
Merkezlerde boş arsa veya dönüşüme uygun ev kalmış mıdır, kalanlar yerini müteahhite vermek için neye razı olur, fazla daire almak bir yana, mevcut 1 dairelerine yeni 1 dare alabilecekler midir, bunu da hesaba katın.
Ondan sonra müteahhit elde ettiği daireleri kaça satarsa bu işi yaptığına değer, bunu düşünün.
Böylece her bölge için karlı olan fiyat seviyesini az çok tahmin edebilirsiniz.
Sermayenin gideceği alternatif belli. Döviz ve altın.
Müteahhitlerin veya emlak yatırımcılarının hisse senedi alacağını düşünmek, gerçeklikten kopuk bir tahmin olur.
Her şey bir yana, merkezlerde yapılabilecek yeni ev sayısı sınırlı.
Sırf bu bile "ucuz ev ucuz kira" hayallerini boşa çıkarmaya yetecek bir sebep.
"Arzı sınırlı" diye diye 1 bitcoini 50-60.000 dolara vurdurdular.
Bir zamanlar bir sürüsüyle sadece pizza alınan şeyin, şimdi 1 tanesinin fiyatı, istanbulda ufak bir daire parası.
Sanki 50 tane istanbul var, sanki dairelerin arzı sınırsız.
Bitcoine o paraları verip de hala "evler pahalı" diyen varsa buyursun çadırda yaşasın.![]()
Geçim sıkıntısından da öte, bir bölgede geçici olarak oturan öğrenciler var, memurlar var, öğretmenler var, diğer "tayinli" meslekler var.
Herkesin kendi evine sahip olduğu, kiralık ev diye bir şeyin olmadığı bir dünya, mantık dışı.
Ya da mesela çocuğunuz evlenecek, ama kiralık ev yok.
Pahalıya razısınız ama pahalıya da yok. Hiç yok.![]()
Serbest piyasaya müdahale edilmemeli.
Kıt olan şeyler pahalı olmalı ki, ilk kapanlar değil, ona gerçekten ihtiyacı olup bu uğurda bedel ödemeye razı olanlar faydalansın.
Avrupa çözümü
Konut projelerinde zorunlu olarak alt gelir grubuna yönelik konut talep edebilir
Arazisi devlette kalmak, kiraya vermemek ve sadece devlete geriye satma şartı ile sosyal konut üretilebilir. Bu bugünden yarına yapılabilecek işler değil ama bir yerden başlamak gerekiyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Geçim sıkıntısı çekenler için o alternatifi önermiştim. İş tercih etme boyutundaysa zaten bu alternatiflere gerek yok.
https://www.google.com.tr/amp/s/www....a-60360272.amp
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yer İmleri