Sn.Sar Türkiye ekonomisini şuna benzetirim... Evimizde bir hizmetçimiz var... Evimizi temizliyor. Yemeğimizi yapıyor. Ütümüzü yapıp, çamaşırlarımızı yıkayıp şoförlüğümüzü yapıp bizleri akşamlarıda eğlendiriyor...
Bu adama zamanında 100,000 TL borç vermişim.. Aylık faizi ise 1,000 TL işletiyorum... Yani bana daha önce vermiş olduğum bu nakitten dolayı her ay 1,000 TL faiz alıyorum...
Ve bu hizmetçiye de her ay vermiş olduğu hizmetlerden ötürü 1,000 TL maaş veriyorum...
Şimdi ben bu adamın yada kadının ölmesini, iflas etmesini, bitmesini, hastalanmasını istermiyim?
Hayır... Çünkü her bir pis işlerimi yapıyor... Çöpümü bile dışarı çıkarıyor...
Peki, bu hizmetçinin aylık 5,000 TL kazanmasına izin verirmiyim...
Hayır... Çünkü aylık 5,000 TL kazanırsa bana olan borcunu öder, faiz yükümlülüğü biter evimdeki her tür temizlik işini kendim yapmak durumunda kalırım... İşi bırakır...
O zaman bu adamı bu şekilde idare etmek gerekir..
Yani; Hayat Türkiye'de ABD li için, İngiliz için Alman için bedavaya yakın olmalı... Bizlerde bunlara hizmete devam edip odalarını silip WC lerini temizleyip yemeklerini yapmalıyız...
O sebeple Turizm sektörü %16 büyür... Zaten onu istiyorlar...
Hiç kafanızda tezahür edebildiniz mi?
Lokanta da size hizmet eden bir Alman Garson... Yada inşaatlarınızda çalışan ABD li bir amele... Yada ne bileyim ingiliz oda temizlyecisi....
Hayır...
Neden? Neden bu adamlar yapmazda hep Türkler yapar... Türkler bu adamlara hizmet etmek zorundadırlar ama o adamlar Türklere hizmet etmek zorunda değiller... Asla bir Türk'ün kullandığı WC yi İngiliz temizleyemez...
İşte bu tip beyin yakıcı soruları sorduğumuz zaman USD ın neden 5 TL olabildiği gibi 3 TL de olabileceğini anlamak zor değil... İşte tüm bunlara siyasi irade karşı koyarsa koyabilir köklü radikal ekonomik önlemler alırsa USD 3 TL olur niye olmasın ki? Ama yok alamaz irade koyamaz GOY GOY yaparsa...
USD 4 TL de olur... 5 TL de olur.... 6 TL de olur...
Yer İmleri