Alıntı Originally Posted by Maslak1 Yazıyı Oku
sayın hasan polat, gelir tablosunda bu kadar büyük tutadaki rakamın ne olduğuna iyicene odaklanmadan alım/satım kararı vermemek uygun olur. umarım bakmışsınızdır ve konuya dikkat çekmek in soruyorsunuzdur.

o satır (büyük kısmı), şirketin taşımış olduğu yüklü dövizden dolayı elde ettiği kur farkı geliridir.. şirketin 100 milyon usdyi aşkın tutarda usd ve euro dövizi var.. bunun 2022de de tekrarı pozisyonun taşınmasına ve döviz kuru artışına bağlıdır.. görüşüm: şirket kasada döviz tutmaya devam edecektir.

2022 Q1de yüklü miktarda yine kambiyo geliri olacak.. kur farkı geliri benim, değerleme bakımından odaklandığım bir konu değildir. ama bilanço (bilanço = aktif pasif kalitesi, borçluluk, özkayknak yeterliliği, likidite vb) sağlam mıdır?, evet.. kreditörlerin (şirkete borç verecek bankaların) çok hoşuna gidecek bir konudur.. geçen yıl temettü anonsunda bu parayı bize dağıtmadıkları için şirketi eleştirmiştim (neden nakitte durduklarına dair tahminimi de belirtmiştim) ama zaman şirekt yönetimini haklı çıkardı.. bir süre daha dövizli nakit taşıyacaklar..

tavsiyem, devanın gelir tablosu gelişimi incelerken o rakamı görmeden yorumlamaktır. benim, deva finansalları özelinde değer verdiğim konu ise satış ve brüt kar büyümesidir. brüt kar yüzdesinde zaten çok iyi bir yere de geldik. bundan sonrası, brüt kar yüzdesini bozmandan satış büyümesi olursa, net kar da sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde işin aritmetiği gereği zaten büyür..

piyasa bunun farkında.. hiç kimse devanın kar marjını eleştirmiyor.. piyasadaki endişe konusu, ciro büyümesidir. orda da sektör için kutu bakımından rahat ama fiyat bakımından rahatsızız.. deva özelinde ise, yeni ürünler, ihracat büyümesi, pahalı ürünlerin satıştaki payının artması pozitif ayrışma için belirleyici olacak.. o nedenle, Q1 sonuçları bize yön vermek bakımından çok değerli.
Aydınlattıgınız için çok teşekkürler. Ben fazla anlamamakla birlikte stok ta tutulan malın kendi öz sermayesi ile oldugunu biliyorum. Yaklaşık bir milyar fakat elinde donen varlıklarda 2 milyar 200 milyon yaklaşık para tutuyor bu miktar cirosundan fazla , Fayizler yuzde 20 civarı yıl sonu 400 milyon üstü fayiz gideri olur gibime geliyor. Tamam hammadde ihtiyaçları için döviz totmak zorunda ama neden bu kadar fazla diye endişe ediyordum. Anladıgım kadarıyla patron iyi bir finanscı para ticaretide yapıyor. Yılsonu 2021 karının yarısı 559 milyon olması aslında niçin yukarı hareket olmadıgının izahı. Hayırlısı bakalım. Tekrar teşekkürler.