https://twitter.com/GunlukAKD/status...bC9sL2bZeB4LTg
Gedik/akbankps sata sata bitiremediler
https://twitter.com/GunlukAKD/status...bC9sL2bZeB4LTg
Gedik/akbankps sata sata bitiremediler
Bloomberg, Türkiye’nin Rus gazına bağımlılığını azaltmak için sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) almayı planladığını ve bunun finansmanı için Deutsche Bank ile görüşmelerin son aşamaya geldiğini yazdı.
Habere göre 1 milyar euroluk kredi, BOTAŞ tarafından ABD ve Avrupa’dan LNG almakta kullanılacak.
Bu, BOTAŞ’ın LNG almak için kullanacağı ilk kredi olacak.
Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının önemli bir kısmı Rusya ve İran’ın gönderdiği gazlarla karşılanıyor.
Bloomberg Türk hükümetinin artan gaz fiyatları nedeniyle 2022’nin ilk çeyreğinde BOTAŞ’a verdiği desteğin 2021’in tamamında verdiği desteği aştığını, bunun da Merkez Bankası rezervlerinin azalmasına yol açtığını aktarıyor.
Habere göre krediye Türkiye’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da garanti verilecek.
Bloomberg’e bilgi veren ve adını açıklamak istemeyen kaynaklar kredinin geri ödemesinin beş yıla yayılabileceğini ve ihtiyaç halinde 2 milyar euroya çıkarılabileceğini söyledi.
Bloomberg Hazine ve Maliye Bakanlığı, Deutsche Bank ve BOTAŞ’ın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktığını da ekledi.
Arz güvenliği önemli konu.
Tuz gölünde 5.4milyar m3 doğalgaz deposu inşa ediliyor. Yaklaşık 4-4.5milyar dolar planlanan maliyeti var. Bittiğinde kesin rakam belli olacak
5.4milyar m3 hacimli boş bir tank. Haliyle bunun içine bir de gaz dolduracağız.
Hadi savaştan önceki fiyattan dolduralım. 250 dolar/1000m3.
5.4milyar m3 x 0.25= 1.35milyar dolar da gaza harcadik.
250dolarlık gazla
5milyar m3 ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMANIN bize maliyeti 6 milyar dolar oldu. 1200$/m3
kaldı ki bugün 250 dolara gaz da yok...tek millet 2 devlet edebiyatiyla bile o fiyata vermiyorlar.
Kimseyi beğenmeyen üstten bakan bazı GAZ verme uzmanlarının yazdıklarına bakıyorum.
Karadenizde 500milyar m3 depo+gaz elde edebilmek için
10milyar dolar para harcanmasını eleştiriyor.
Projeye kdv muafiyeti tanınmasını eleştiriyor. Devlet 1.5-2milyar dolar vergi gelirinden vazgeçiyormuş.
Gemilerin capex'i kimbilir kac dolarmış...
Hadi gemiler de 8 milyar olsun, toplam 20 milyar$ yatirim yapmis olalim.
Eldeki tesisin değerini ister 250$'dan hesapla, ister deponun degerini de uzerine koy 1200$dan hesapla.
20 milyar dolar harcandı ,bana kimse avanta vermedi diye çıkıp ağlayanlara bir de bu gözle bakmak lazım.
Sayın meteor zahmet etmişsin, sağol.
Akbank ps 15milyona inmiş gözüküyor. Takas + son2 gün akd'ye göre
Zaten satsın, çektirsin gitsin, bir hayrını göremedik.
Işini bilmeyen çavuşlar....
Rüzgâr ihaleleri yine ertelendiToplam 850 megavatlık (MW) 20 rüzgâr santrali için açılan şebeke bağlantı hakkı ihaleleri ertelendi. Bu tip ertelemelerin yatırımcı nezdinde pek hoş karşılanmadığını belirten ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, “Tarihler ve kurallar kesinleştirilip öyle ihale açılmalı” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, daha önce 12 Ekim 2021 tarihinde 10.00- 14.00 saatleri arasında yapılacağını açıkladığı ihaleyi önce 14 Aralık 2021 tarihine ardından da 27 Nisan 2022’ye ötelediğini duyurmuştu. 31 Mayıs 2022 tarihinde saat 10.00-12.00 saatleri arasında yapılacak yarışmaların başvuruları, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’ne elden teslim suretiyle yapılacak.*
Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı, YEKA RES3 yarışmalarının üçüncü ertelenmesini değerlendirirken, daha önce de 2000 MW’lik yarışmaların defalarca ertelendikten sonra iptal edildiğini hatırlattı. Kalaycı şunları söyledi.
“Bu tip ihale ertelemeleri, özellikle yabancı yatırımcı gözünde çok hoş karşılanmıyor. Bizim takvimlerimizi iyice netleştirip, tarihleri de kesinleştirip öyle ihale açmamız lazım. Ve ihaleler konusunda sadece bir adım sonrasını değil, önümüzdeki bir buçuk yıldaki tüm yarışma takviminin netleştirmeliyiz. Uzun vadeli bir takvim ortaya koyulması, özellikle yabancı yatırımcıların hazırlık yapması açısından çok önemli. Ve bu aynı zamanda ülkemizin enerji alanındaki hedefl erinin de görünür kılınması açısından da önemli.”
Yarışma kuralları değişmemeli
Alper Kalaycı, yarışmalar için belirlenen kriterlerin ve kuralların da kesinleştirilmesi gereğinin altını çizerken şu görüşleri dile getirdi: “Yarışmalarda kriter değişiklikleri yapılması da doğru değil. Bir futbol turnuvası düşünün, elemelerde, çeyrek finalde, yarı finalde kurallar neyse, işleyiş nasılsa finalde de öyle olsun ki, yarışmacılar yolda neyle karşılaşacaklarını, hangi kurala göre oynayacaklarını önceden bilsin ve ona göre hazırlansın. İki de bir kural ve prosedür veya yolda zeyilname ile kural değiştirmemek lazım. Onca yıllık tecrübemiz var, artık devamlı geçerli olacak kuralları net şekilde ortaya koyabiliriz.”
Yer İmleri