çok güzel bir yazı, ben tasarrufzede grubundayım. kasımda arabayı sattım yaklaşık 2 yıldır borsa hakkında bilgi topluyordum 1 yıl önce ilk alımımı yaptım. Uzun vade en az 10 yıl tutmak amaçlı borsanın kumar değil iyi bir yatırım olduğuna karar verdim. Ama yine de büyük para yatırmaya korkuyordum. 320bin tl arabanın parasını ppf fonlarda tutmaya başladım. Amacım borsaya yatırmak ama cesaret yok. Bu arada dolar rallisi başladı. 10 oldu artık yüksek alınmaz dedim. 11oldu burası zirve alınmaz dedim. Aksi gibi borsada ralliye başladı burdanda alınmaz dedim. Dolar ve borsa artıyor ben çok yükseldi zirveden alınmaz mantığıyla(ki doğru mantık aslında) 1,5 ay stres içinde paramın erimesini seyrettim. Devletin cumhurbaşkanı faiz asla artmayacak dedi bende 2 yıllık ekonomik bilgime ve cumhurbaşkanına güvenerek heralde dolar 25 olacak daha zarar etmeyeyim mantığıyla paranın 110biniyle 17den doları aldım(Kademeli alımın önemi kademeli alayım dedim yoksa tüm parayla alırdım, züğürt tesellim). Perşembeydi sanırım cuma günü borsa çöktü bişeyler olduğunu anladım ama çözemedim. Pazartesi akşam ne olduğunu anladık kkm açıklandı. Neyse ne yapayım ne edeyim diye düşünürken 10 gün sonra kalan paramı borsaya yatırdım borsa geri çekildiği için. Dolarlarlada euronbond aldım. Şuan borsaya yatırıma devam ediyorum tek kuruş tl tutmuyorum. Hissettiğim ilk duygu şu oldu. Tc nin cumhurbaşkanı tarafından alenen kandırıldım. Borsada manipulasyon diye anlatılan tahtacı pala vs diye okuduğum insanların yaptığının aynısı değilmiydi bu. Neyse kabaca zararımı şuan hesapladım. Eğer 320bin tl enflasyon kadar artsaydı resmi olarak %30 gerçek olarak %50 param artmalıydı. Şuan 480bin tl olmalıydı. Borsa +eurobondd 350bin tl var şuan. Borsaya 1850civarı girdiğim için 2. rallide biraz kazancım oldu. Net kayıp 130bin tl. Alternatif maliyetleri düşünürsem 200bin tl ye kadar çıkıyor.. Ancak kaybımı enflasyona göre kıyaslama taraftarı olduğum için 130bin tl tasarrufzede olarak tarihe geçtim. Bu siteden çok ders aldım son 2 yıldır. Bende yaşadığım tecrübeyi anlatayım belki farklı bakış açısı verir birilerine diye düşündüm. İyi bayramlar herkese.
Mesih olduğunu iddia eden Hasan Mezarcı: "Alkollü içkileri haram kılan dinî ahkamı iptal ettim, ölçüyü kaçırmayın." https://t.co/e0UiqF0uCI
https://twitter.com/pusholder/status...YPSxmQ_fw&s=19
Burada yer alan yorumlar, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu nedenle, yatırım veya al/sat tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.
Ankara enflasyonu 3 haneye koştururken...
Hindistan Merkez Bankası enflasyon % 2-6'lık hedef bandından çıkıp % 6.95'e çıkınca acil toplantı ile faizleri % 4'ten % 4.40'a yükseltmiş.
https://t.co/BpF6g9ST13 via @markets
https://twitter.com/ugurses/status/1...04Sr-sxlw&s=19
Burada yer alan yorumlar, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu nedenle, yatırım veya al/sat tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.
Ben emekliyim. Fazla bir gelirim yok, giderim de yok.
Amacım paramın alim gücünü sabit tutmaya çalışmak, enflasyon karşısında eritmemek.
Bu konularda fikir verenlerin çoğunluğu "sepet yap" tavsiyesinde bulunuyor.
Eurobond, altın, borsa, ev, arsa makul yatırım araçları oluyor sanırım.
-Amerikada enflasyon düşerse eurobond en iyi yatırım aracı olur diye düşünüyorum . Mevcut iktidar halkın gözünden dusmemek için enflasyonu düşürücü adımları atacaktır.
-Altın covid başlayınca yükselmişti diye hatırlıyorum. Covid ortadan kalkmaya başlayınca altın biraz geriledi. 1750 lere gelirse alim yapılabilir sanırım.
-Bizim borsadan bi şey olmaz dolar bazında kolay kolay yükseleceği yok. Secimden sonra malûm kişi giderse yükselir......seçime yakın sans denenebilir borsada...
-Ev ve arsa şu an peak yapmış durumda, dokunmaya gelmez fiyatlar düşerse alınır yoksa hiç gerek yok.
Kendim sordum, kendim cevapladim[emoji3][emoji3]
Sizden de görüş beklerim..
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Twinkle twinkle little star,
Soon you won't be twinkling anymore.....
Dikkat ettiyseniz verdiğiniz cevapların tümü kişiye özel.
Örneğin ben şahsen emeklilik gibi bir tanıma katılmıyorum.
Şu an nelerle meşgulsem ileri bir tarihte de tam olarak aynı şeylerle meşgul olmayı çok önemli buluyorum.
Şahsi olarak eurobond yatırımı yapıyorum düzenli olarak.
Kuvvetli ve garantili uzun vade döviz bazlı nakit akışı yaratacak ürünler benim için öncelikli.
Mesela altın önümüzdeki 5 yıl kesin olarak dolar bazında %60 yükselecekse dahi (bunu zaman makinasıyla görebilseydim dahi)
Yine de dolar bazında şu an için %9 getiriye sahip eurobondlardan alıp 5. yıl sonunda bileşikte (vergi hariç) %53 getiriden vazgeçmezdim.
Şahsen gayimenkul yatırımı yapmıyorum zira bu tür yatırımların varlık büyüdükçe yönetiminin zor ve yaratacakları nakit akışının düzensiz olabileceğini hesaplıyorum.
Onun dışında iş saham ile ilgili bazı teknolojilere ve emtialara yatırım yapıyorum. Bunu da borsada yatırım yapmışım gibi sayarak portföye ekliyorum. İşyerinde zaman içinde arttırdığım spesifik emtia ve üretim stoku ile de eurobondlarda oluşabilecek bir anomaliyi hedge edebileceğimi hesaplıyorum. (Amerikan enflasyonunun 4-5 sene ve hatta daha fazla yüksek kalması gibi).
Görüldüğü gibi yatırım tercihleri tamamen kişinin şahsi profili ile ilintili.
Genel bir yatırım stratejisi bence kesinlikle yok.
Ekleme: Bazen şöyle de bir soru geliyor peki yatırım kişisel konuma göre tamam o zaman bak benim koşullarım şu, sen benim yerimde olsaydın ne yapardım. aslında cevap çok basit, ben yine hızlıca şu an mevcutta bulunduğum konuma gelmek için var gücümle uğraş verirdim. Yani kendi bulunduğum optimum pozisyondan kesinlikle ayrılmazdım.
O nedenle aslında konu biraz da hayattan beklentiler ile ilgili. Tek tavsiyem şu olur şahsi olarak hayattan ne şekilde maksimum zevk alacaksanız tüm yatırım ve nakit akışınızı o şekilde planlayın.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
En iyi yatirim gece rahat uyutandir...
Dudu M.S 2022
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri